Anafilaksi belirtileri, hızlı bir şekilde ortaya çıkabilir. Anafilaksi hızlı bir şekilde (dakikalar-saatler içinde) gelişen ve ölüme neden olabilen ciddi bir alerjik reaksiyondur. Sadece alerjene maruz kalan sistemin değil, vücuttaki farklı sistemlerin de tutulumu söz konusudur. Diğer alerjik hastalıklarda olduğu gibi son yıllarda, görülme sıklığı artmaktadır. Her yıl 100.000 kişiden 50-100’ünde gelişebildiği bildirilmiştir. Astım hastalarında ve bazı hipertansiyon ilaçlarını kullananlarda risk daha fazladır. Anafilaksiye en sık neden olan alerjenler ilaçlar, arı sokması, besinler ve lateks olarak sıralanır.

Anafilaksi belirtileri nelerdir?

Anafilaksi durumunda vücudun farklı sistemlerinin tutulumu olabilir. Hastaların yaklaşık %90’ında cilt ve/veya mukoza tutulumu vardır. Hastaların yaklaşık üçte ikisinde solunum sistemi, yaklaşık üçte birinde mide-bağırsak ve kalp-dolaşım sistemleri etkilenmiştir.

Anafilaksi hastalarında görülen cilt /mukoza belirtileri arasında kaşıntı, kızarıklık, ürtiker (kurdeşen), anjiyoödem (dudakta, dilde, küçük dilde, göz kapaklarında vs. şişme) bulunur.

Solunum sistemi ile ilgili belirtiler burunda kaşıntı, akıntı, tıkanıklık ve hapşırık; boğazda kaşıntı, tıkanma hissi, ses kısıklığı; akciğerlerin etkilenmesine bağlı olarak nefes darlığı, öksürük göğüste sıkışma hissi olabilir. Solunum yetmezliği olan ve yeterince oksijen alamayan hastada siyanoz (morarma) görülebilir.

Gastrointestinal (mide-bağırsak) tutuluma bağlı olarak bulantı, karın ağrısı, kusma ve ishal olabilir.

Kardiyovasküler (kalp-damar) tutuluma bağlı olarak çarpıntı, göğüs ağrısı, kan basıncında düşme ve bayılma olabilir. Anafilaksiye bağlı ölümlerin en sık sebebi kan basıncının aşırı derecede düşüp hastanın şoka girmesidir.

Hastaların bildirdiği diğer şikayeteler arasında huzursuzluk, ölüm korkusu, baş ağrısı ve ağızda metalik tat bulunur.

Anafilaksi tablosu nasıl belirlenir?

Bir hastada olası bir alerjene (ör. ilaç veya besin) maruz kaldıktan hemen sonra dört sistemden (cilt/mukoza, solunum, mide-bağırsak, kalp-damar) en az ikisine ait belirtiler gelişmişse veya,

Bir hasta alerjisi olduğu bilinen bir etkene maruz kaldıktan hemen sonra kan basıncında düşme olmuşsa veya,

Alerjen maruziyeti bilinmeyen bir hastada kısa sürede hem cilt hem de solunum veya kalp ile ilişkili belirtiler gelişmişse bu hastada anafilaksi olasılığı çok yüksektir.

Bu hastalarda vakit kaybetmeden gerekli acil tıbbi müdahale uygulanmalıdır.

Randevu ve Bilgi Formu