Alerjik rinit (saman nezlesi), toplumda yetişkinlerde en sık görülen alerjik solunum yolu hastalığıdır. Alerjen dediğimiz alerjiye yol açan maddelerin burun içindeki harabiyetini bağlı olarak burun akıntısı, kaşıntısı, tıkanıklık ve arka arkaya 5 kereden fazla hapşırma ile kendini gösteren burunun alerjik iltihabına alerjik rinit veya saman nezlesi adını veriyoruz. Yetişkinlerde alerjik rinit genelde alerjenlerin diğer organlarda yapmış olduğu harabiyetlerle birlikte alerjik konjonktivit (göz nezlesi), alerjik sinüzit veya astımla birliktelik gösterebilir.
Yetişkinlerde Alerjik Rinit Sık Mı Görülür ?
Alerjik rinit, alerjik hastalıklar arasında özellikle yetişkinlerde en sık görülen alerjik hastalıktır. Türkiye’de ortalama olarak %10 ile %20 arasında bölgesel olarak değişmekle birlikte her 5 yetişkinden birinde görülmektedir.
Yetişkinlerde Alerjik Rinit Belirtileri Nelerdir ?
Alerjik rinit özellikle sabah kalktığında veya bahar mevsiminde açık alana çıktığında kendini peş peşe hapşırma, burun akıntısı, kaşınması ve burun tıkanması şeklinde göstermektedir.
Özellikle polen alerjisi olan hastaların bahar geldiğinde hapşırma, burun akıntısı, kaşınması ve burun tıkanması şeklindeki şikayetleri her sene giderek artan bir şekilde tekrarlar.
Alerjik Rinit Önemli Bir Hastalık Mı?
Yetişkinlerde alerjik rinit kişilerin hem sağlık hem de sosyal yaşantısını etkileyip hayat kalitesini bozan ciddi bir sağlık sorunudur. Alerjik rinit sadece burun akıntısı, kaşıntısı, tıkanıklık ve hapşırma şeklinde kalmaz ne yazık ki ileri yıllarda diğer sağlık sorunlarını da beraberinde getirir.
Alerjik Rinit Nelere Yol Açar?
Alerjik rinit bilindiği gibi diğer organlarında etkilenmesine bağlı olarak gözlerde kaşıntı, sinüzit, burunda et ( nazal polip ) oluşumu, orta kulak iltihabı, duyma kusuru ve astım gibi başka hastalıklara yol açar. Alerjik rinit şikayetlerinin yanına zamanla diğer organlarda oluşan hasarlara bağlı şikayetler eklenir. Alerjik rinit sadece burunda kaşıntı, tıkanıklık, akıntı ve hapşırma şikayetleri dışında uzun süre bu şikayetlerinin devam etmesine bağlı olarak kişinin iş ve okul konsantrasyonunu, uyku düzenini bozar. Çalışma hayatında kişilerin iş başarısını, kişiler ile olan diyaloğunu olumsuz etkiler. Özellikle çocukluk yıllarında okul ve sınıf başarısını olumsuz etkiler. Uyku düzeni bozulan hastaların dikkat gerektiren işlerde konsantrasyon kaybı oluşur. Ayrıca dikkat gerektiren trafikte kazalara yol açabilir.
Sonuç olarak;
Alerjik rinit çeşitli alerjenler nedeniyle burun mukozasında oluşan hasar sonucu burun akıntısı, kaşınması, tıkanıklık ve hapşırmaya yol açan alerjik bir hastalıktır.
Alerjik rinit diğer organlarda oluşan hasarlarla birlikte ciddi bir sağlık sorunudur.