Yetişkinlerde alerjik rinit tedavisi, son derece önemlidir ve tedavinin mutlaka yapılması gerekir. Alerjik rinit sadece burun akıntısı, kaşıntısı, tıkanıklık ve hapşırma şeklinde kalmaz ileri yıllarda diğer sağlık sorunlarını da beraberinde getirebilir. Alerjik rinit teşhisi konulduktan sonra diğer bir önemli sorun nasıl tedavi edileceğidir. Bu makalede tedavi hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.

Yetişkinlerde Alerjik Rinit Tedavisi İçin Neler Yapılmalı?

Alerjik hastalıkların hepsinde olduğu gibi alerjik rinit tedavisinde de korunma tedavisi, ilaç tedavisi, alerji aşısı, tamamlayıcı tedavi ve eğitim olmak üzere birçok faktör vardır.

Alerjik Rinit Tedavisinde Korunma Tedavisi

Alerjik hastalıklar, duyarlı olduğumuz alerjenlerle temas sonrasında ortaya çıktığı için alerjik rinit korunma tedavisi şikayetlerin ortaya çıkmasına yol açan nedene yönelik yapılmaktadır. Hangi alerjene karşı duyarlılığımız oluştuysa o alerjene karşı korunma yapılır. Örneğin en sıklıkla karşımıza çıkan ev tozu akarı alerjisi varsa ev tozlarına karşı korunma önlemleri alınır. Hayatımızda ev tozlarını azaltacak önlemler alınmalıdır. Ev tozlarının yaşayacağı alanları azaltmak için çarşaflar 60 derecede yıkanmalı, yattığınız odada halılar kaldırılmalıdır. Evde toz tutabilecek eşyalar azaltılmalıdır. Kedi köpek gibi hayvan epiteline alerji varsa bu hayvanlarla temas azaltılmalıdır. Alerjik rinitten sorumlu alerjenler, alerji testleri ile tespit edildikten sonra bunlara yönelik korunma önlemleri sayesinde daha az alerjik rinit şikayetleri oluşur ve daha az ilaç kullanımı sağlanır.

Alerjik rinitli yetişkinlerin burunları çok hassastır ve bu nedenle birçok kimyasal maddeye aşırı yanıt oluşur. Özellikle günlük hayatımızda bolca kullandığımız deterjanlar, deodorant ve parfümler hapşırma, burun akıntısı, kaşıntısı şikayetlerini ortaya çıkarabilir. Alerjik rinitli yetişkin hastaların kokusuz deterjan gibi temizlik malzemesi kullanması ve keskin kokulu parfümleri kullanırken dikkat etmesi gerektiğini söylemek gerekir.

Alerjik Rinit Tedavisinde İlaç Tedavisi

Yetişkinlerde alerjik rinit kişilerin hem sağlık hem de sosyal yaşantısını etkileyip hayat kalitesini bozan ciddi bir sağlık sorunudur. Burun akıntısı, burun kaşıntısı, tıkanıklık ve hapşırma gibi şikayetlerin mutlaka önlenmesi gerekir. Alerjik rinitin ilaç tedavisinde alerjik rinit belirtilerini düzelten ilaçlar ve iyileştiren ilaçlar kullanılmaktadır. Alerjik rinit için kullanacağımız ilaçların çoğu şikayetleri gidermek içindir. Alerjik rinit için kullandığımız ilaçları kestiğimizde çoğu kez hastanın şikayetleri geri gelir. Antihistaminikler, nasal steroidler ve lökotrien reseptör antagonistleri reseptör antagonistleri başlıca kullanılan ilaç gruplarıdır.

Alerjik rinit bazen tek başına olmaz. Yanında diğer eşlik eden hastalıklar astım veya egzama varsa bu hastalıklara yönelik de tedavide başlanmalıdır.

Alerjik rinitte ilaç tedavisi yapılması gereklidir. Şikayetleri kontrol altına almaya yardımcı olur ama tek başına kullanılması ileride astım olmanızı veya hastalığın ilerlemesini engellemez.

Alerjik Rinit Tedavisinde Alerji Aşıları Gerekli Mi?

Alerjik rinit tedavisi için şu anda elimizde var olan en iyi tedavi yöntemi aşı tedavisidir(immünoterapi). Yetişkin  hastalarda alerjik rinite yol açan alerjene karşı uygulanan aşı tedavisi, hastalığın şikayetlerini ortadan kaldıran, hastalığın ilerlemesini ve astım gelişmesinin engelleyen yapılabilecek en iyi tedavi yöntemidir.

Alerji aşısı tedavisi Dünya Sağlık Örgütü’nün onayladığı bir tedavidir. Alerji aşısı kullanılması ile ilaç kullanımına ihtiyaç azalmakta ve daha önce şikayetlere yol açan alerjenlerle karşılaşmayla sorun oluşmamaya başlamaktadır. Ayrıca astım gelişmemişse ileride gelişebilecek olan astımı da engelleyebilir. Günümüzde alerjik rinitin astıma ilerleyişini durdurabilme potansiyeli olan tek tedavi şekli alerjen spesifik alerji aşısıdır.

Alerjik Rinit Tedavisinde Tamamlayıcı Tedaviler Nelerdir?

Alerjik rinit ciddi bir sağlık sorunu olması yanında aynı zamanda sosyal hayatı da büyük ölçüde etkilemektedir. Hastalar bu yüzden bir çok kez diğer tedavi yöntemlerine başvurabiliyor. Alerjik rinit tedavisi için tamamlayıcı tedaviler de zaman zaman kullanılmaktadır. Ancak akupunktur, biorezonans, homeopati, bitkisel tedavi gibi tedavilerin henüz bilimsel olarak çok faydalı olduğunu gösteren kanıtlar yoktur. Bitkisel ürünlerin bazen faydadan çok zarar verebileceği de göz önüne alınmalıdır. Bazen polen alerjisi olan hastaların içtiği bitki çayları ciddi sorunlara yol açabilir.  Polen alerjisi olanların, polenlere maruz kaldıklarında burunlarını su ile yıkaması, gözlerini yıkaması ve eve gelince duş alması yararlı olabilir.

Yetişkinlerde Alerjik Rinit Tedavisinde Eğitim Önemlidir

Alerjik rinit tedavisi diğer alerjik hastalıklarda olduğu gibi birçok parçanın birleşmesinden meydana gelmektedir. Alerjik rinit tedavisinde bu parçaların  her birinin yeri farklıdır ve bir bütün olarak değerlendirmek gerekir.  Alerjik rinit tedavisinde korunma yöntemlerinin nasıl yapılacağı, ilaç tedavisinde ilaçalrın ne zaman ve nasıl kullanılacağı, alerji aşılarının nasıl kullanılacağının eğitiminin verilmesi çok önemlidir. Alerjik rinit tedavisinde bir parçanın eksik olması diğerlerinin de eksik olmasına yol açar. Mutlaka alerji uzmanları kontrolünde hepsinin içeren, her hastaya özel tedavi şemaları oluşturulmalıdır.

Sonuç olarak;

  • Alerjik rinit tedavisi korunma, ilaç tedavisi, alerji aşıları, tamamlayıcı tedavi ve eğitim olmak üzere birçok parçadan oluşmaktadır.
  • Alerji aşıları alerjik rinit tedavisinde en etkili tedavi yöntemidir
  • Alerji aşıları astım gelişmesini engelleyecek tedavi yöntemidir.