Kontakt dermatit belirtileri vücudun farklı yerlerinde ve farklı çeşitlerde ortaya çıkabilir. Kontakt dermatit en çok ellerde ve yüzde görülebilir. Özellikle spesifik anatomik bölgelere, göz kapaklarının, boyun, kafa derisi, koltuk altı, alt ekstremiteler ve anogenital bölgeye dikkat etmek gereklidir.

Kimyasal maddelere maruz kaldıktan sonra 24 saat içinde şikayetler başlayabilir ve ilk önce kızarık, içi sıvı dolu kesecikler oluşurken daha sonra veziküller ve kabuk tutan lezyonların oluştuğu görülür. Kontakt dermatitte temas devam ederse tekrarlamalara bağlı olarak ciltte kalınlaşma, sertleşme, pullaşma ve yarıklar zaman içinde gelişecektir.

Kontakt dermatit görüldüğü vücut bölgesine göre farklı şikayetlerle karşımıza çıkabilir.

Kontakt Dermatit Belirtileri

Alerjik kontakt dermatit belirtileri genellikle temas yerinde sınırlıdır. Ancak temas alanının dışında şikayetler oluşabilir. Parmaklar yolu ile vücudun başka yerlerine yayılabilir.

Kronik egzaması olan veya dermatiti olan hastalar alerjik kontakt dermatit açısından değerlendirilmelidir.

Ağız içinde yaraları olan hastaların diş dolgu malzemelerine karşı alerjik kontakt dermatiti olabileceği gibi aynı şekilde koltuk altında veya saçlı deride kaşıntı kızarıklık ve döküntülere neden olarak koku, parfüm veya temizlik ürünlerine karşı alerjik reaksiyondan da şüphelenmek gerekir.

Kalıcı saç boyası veya dövme, kına gibi maddelere karşı tepki olarak yüz ve boyun şişmesi ve kabarmalar görülebilir.

Lastik eldiven imalatında kullanılan kauçuk hızlandırıcı kimyasalları, ellerde dermatite veya ayakkabı içinde kimyasallar ayakta lezyonlara yol açabilir.

Parmak ucu dermatite saç ve tırnak  için kullanılan kozmetikler yol açabilir.

Kemik çimentosunda kullanılan kimyasallara ve metalik implantlara karşı reaksiyonlar nedeniyle operasyon sonrasında deride döküntü kaşıntı gibi ciddi reaksiyonlar görülebilir.

Lokalize sadece belli bir yerde ortaya çıkan kaşıntı, kızarıklık, kabarıklıklar topikal ilaçlara bağlı olabilir. İlaçların ağızdan veya damar yoluyla alınması durumunda tüm vücutta kaşıntı, kızarıklık, pullanma hatta daha ciddi yaralar ortaya çıkabilir.

Bazı bitkilere maruz kalma sonucunda temas eden yerlerde örneğin yüz ve ellerde şişme ve kabarma olabilir. Özellikle zehirli sarmaşık gibi yada Japon balmumu ağacı, Toxicodendron succedanium gibi bitkilerle sıklıkla görülebilir.

Yetişkinlerde Alerjik Kontakt Dermatitin Nedenleri Nelerdir?

Günümüzde her geçen gün sayısı artan kimyasal maddeler, bazı kişilerde alerjik kontakt dermatite yol açarken çoğu insan bu kimyasal maddelerdeki alerjenlere tepki göstermez. Bununla birlikte, bazı insanlar daha önce yıllarca tolere ettiği bir şey için alerjik hale gelebilir. Cilt, birçok kez güneşe maruz kalmasına bağlı olarak veya bazen yalnızca bir kez güneşe maruz kaldığında bir maddeye alerjik hale gelebilir.

Alerjik kontakt dermatitin en yaygın kaynaklarından biri nikeldir. Metaller kontakt alerjenlerin en yaygın nedenlerindendir. Altın, krom, kobalt ve civanın organik tuzlarına karşı reaksiyonlar oldukça sık görülmesine rağmen birçok yerde kullanılan nikel, metal alerjilerinin en yaygın nedenidir. Genel popülasyonda nikele bağlı alerjik kontakt dermatit prevalansı %4,5 ile %8,6 arasında değişmektedir.

Nikel takı, düğmeler, fermuarlar, bozuk para, anahtar, makas, çocuk oyuncakları cep telefonları, el bilgisayarları, metal araçlarda ve bunun dışında da birçok üründe bol miktarda bulunur. Bir nikel test kiti, hastalar için nikel bırakan nesneleri evde veya işyerinde tanımlamak için de yararlı olabilir.

Mücevherat (bazı sarı ve beyaz altın takılar dahil) ve giyim eşyalarının metal bileşenleri nikellerin en yaygın kaynakları olduğundan, ciltte ile uzun süre temasından kaçınılması gereklidir.

Nikel Metalle Temas

Nikel metalle temas eden bölgelerde alerjik bir dermatite neden olabilir. Örneğin kulakta veya parmaklarda kaşıntıya kızarıklığa ve içi sıvı dolu yaralara yol açabilir. Nikel  temas dışında gıdalarda nikel içerdiği için sindirim sisteminden de alınabilir. Nikel içeriği fazla olan gıdalar çokça tüketildiğinde egzamalarda alevlenme görüldüğü gibi ayrıca sindirim sisteminde, karın ağrısı, şişkinli,k ishal veya kabızlık gibi şikayetlere yol açabilir. Bunların dışında baş ağrısı, yemek sonrası dispne ve sistit, vajinit gibi diğer şikayetler görülebilir. Sistemik nikel alerjisi olarak adlandırılan bu hastalarda nikel temasına bağlı alerjik kontakt dermatit yanı sıra sindirim sisteminde ve diğer organlarda semptomlar görülebilir.

Kozmetik ve kişisel bakım ürünleri çok miktarda kimyasal madde içermesine rağmen, alerjik kontakt dermatitin çoğundan yalnızca birkaç kimyasal madde sorumludur.

Parfümler, koruyucular, yardımcı maddeler, tutkallar, güneş koruyucular, saç boyaları ve makyaj malzemelerimnin içindeki birkaç kimyasal madde sorumludur.

Topikal ilaçlar, örneğin ağrı kesici kremler, antibiyotikler veya anti-kaşıntı preparatları. Bunlar alerjik bir reaksiyona veya hatta ilk sorunun daha da kötüleşmesine neden olabilir ve çoğunlukla bir enfeksiyon olarak yanlış teşhis edilir. Topikal ilaçların kullanımından sonra vücutta yaygın kızarıklıklar, döküntüler görülebilir.

Güneşten koruyucular  genellikle güneş ışınlarına maruz kaldıktan saatler veya günler sonra ortaya çıkabilecek kızarıklık, kaşıntı, ürtiker benzeri döküntü oluşturur.

Kauçuk malzemeler özellikle sağlık çalışanları veya kauçuk ile ilgili işlerde çalışanlarda lateks esnekliğini ve dayanıklılığını artıran kimyasallara bağlı olarak alerjilerin kaşıntı, yanma veya ağız kuruluğu gibi derhal alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bazı insanlarda kaşıntı, ürtiker ve anafilaktik şoka neden olabileceği de unutulmamalıdır.

Bazı bitkilere maruz kalma sonucunda temas eden yerlerde örneğin yüz ve ellerde şişme ve kabarma olabilir. Özellikle zehirli sarmaşık gibi yada Japon balmumu ağacı, Toxicodendron succedanium gibi bitkilerle sıklıkla görülebilir. Bitkilerle ve bazen bitkilerden salgılanan özsuyu ile temas sonrasında vücutta kaşıntı, kızarıklık sonrasında kabuklanma ve pullanma şeklinde şikayetler oluşabilir.