Ürtiker, cildin ani başlangıçlı kaşıntı, kızarıklık ve kabarıklık şeklinde kendini gösteren en sık görülen alerjik cilt hastalığıdır. Halk arasında kurdeşen ve dabaz olarak adlandırılır.

Kurdeşen çok hızlı bazen saniyeler içerisinde ortaya çıkan beyaz-pembe renkte deriden kabarık kızarıklıklardır. Genellikle 24 saatten kısa sürede döküntü iz bırakmadan kaybolurken başka vücut bölümlerinde ortaya çıkar. Bu kabarık kızarıklar yoğun kaşıntılı dır ve bazen batma ve yanma hissi eşlik edebilir. Boyutları değişkendir ve bazen tüm vücudu içeren geniş döküntüler ortaya çıkabilir. Kurdeşene bazen anjiyoödem eşlik edebilir ya da sadece anjiyoödem görülebilir. Anjiyoödem derinin altındaki dokularda şişlik olmasıdır. 24-48 saat içinde iz bırakmadan ortadan kaybolabilir. En sık yüz, dil ve dudakta görülür.

Yetişkinlerde Akut Ürtiker

Ürtiker çeşitleri akut ve kronik olarak karşımıza çıkabilir. Akut ürtiker 6 haftadan kısa süren ürtikerlerdir. Kronik ürtiker ise 6 haftadan uzun süren ürtikerlere denir.

“Akut” kelimesi kısa bir süre için anlamına gelmektedir. 6 haftadan kısa süren ürtikerler akut olarak adlandırılır. Akut ürtiker yiyecek, hayvan kepeği, böcek ısırığı, lateks veya polen gibi bir alerjenle temas sonrası ortaya çıkabilir. Tetikleyicinin belirlenmesi ve önlenmesi, bu alerjik reaksiyonun tekrar etmesini önlemeye yardımcı olabilir.

İlaçlar potansiyel olarak kurdeşenleri tetikleyebilir. Kurdeşen alerjik olmayan nedenlerden dolayı da ortaya çıkabilir. Bunlar ısı, stres, egzersiz veya belirli kimyasal maddelere maruz kalma şeklinde olabilir. Çocuklarda akut kurdeşenlerin en sık görülme nedenlerinden biri viral enfeksiyonlardır.

İSTANBUL ALERJİ MERKEZİ

Sağlıklı Günler Diler

Randevu ve Bilgi Formu