Bazı bebeklerde, doğumdan hemen sonra bazı solunum sorunları meydana gelebilir. Solunum sıkıntısı sendromu, akciğerleri tam olarak gelişmemiş prematüre bebeklerde görülür. Bebek ne kadar erken doğarsa, bebeğin solunum sıkıntısına sahip olması ve ekstra oksijene ihtiyaç duyması o kadar olasıdır. Yenidoğan bebeklerde solunum sıkıntısı sendromu, bebeğin akciğerlerinde yeterli sürfaktan olmamasından kaynaklanır. Sürfaktan, hamileliğin yaklaşık 26. haftasında akciğerlerde yapılan bir sıvıdır. Fetus büyüdükçe, akciğerler daha fazla yüzey aktif madde üretir. Sürfaktan, akciğerlerdeki küçük hava keseciklerini kaplar ve bunların çökmesini önlemeye yardımcı olur. Oksijenin akciğerlerden kana girmesine ve kandan karbondioksitin akciğerlere salınmasına izin vermek için hava keseleri açık olmalıdır. 

Yenidoğan solunum sıkıntısı sendromu için kimler risk altındadır?

28 haftadan önce doğan bebekler özellikle risk altındadır. Diğer risk faktörleri şunları içerir:

  • Yenidoğan solunum sorunu olan kardeşler,
  • Çoğul gebelikler, ikiz ya da üçüz,
  • Sezaryen doğum,
  • Annenin şeker hastası olması,
  • Enfeksiyon.

Yenidoğan solunum sıkıntısı sendromunun belirtileri nelerdir?

Bir bebek tipik olarak doğumdan kısa bir süre sonra solunum sıkıntısı belirtileri gösterecektir. Ancak bazen bu belirtiler doğumdan sonraki ilk 24 saat içinde gelişir. Solunum sıkıntısı sendromunun belirtileri şunları içerir:

  • Mavimsi cilt tonu,
  • Burun deliklerinin genişlemesi,
  • Hızlı nefes alma,
  • Nefes alırken homurdanma,
  • Göğüs kemiği ve kaburgaların üzerindeki derinin nefes alırken içeri çekilmesi. 

Yenidoğan solunum sıkıntısı sendromu nasıl teşhis edilir? 

Teşhis, bebeği muayene ettikten, göğüs röntgeni ve kan testlerinin sonuçlarını gördükten sonra konur. Doktorunuz solunum sıkıntısından şüphelenirse, solunum problemlerine neden olabilecek enfeksiyonları ekarte etmek için laboratuvar testleri isteyecektir. Bir kan gazı analizi kandaki oksijen seviyelerini kontrol edecektir.

Tedavisi nasıl yapılır?

Bir bebek solunum sıkıntısı sendromu ile doğduysa, yenidoğan yoğun bakım ünitesine alınır. Yenidoğan solunum sorunu tedavisi şu şekillerde yapılabilir: 

Oksijen: Yenidoğan solunum sorunu ile doğan bebeklerin ekstra oksijene ihtiyacı vardır. Bu bebeklere oksijen birkaç şekilde verilebilir:

Burun kanülü: Burun deliklerine sivri uçlu küçük bir tüp yerleştirilir.

CPAP (Sürekli Pozitif Havayolu Basıncı): Bu makine, hava keselerini açık tutmak için havayı veya oksijeni akciğerlere nazikçe iter.

Şiddetli RDS için ventilatör: Bu, bebeğin yardımsız yeterince iyi nefes alamadığında nefes almasına yardımcı olan bir makinedir. Bebeğin nefes borusuna bir solunum tüpü yerleştirilir. Buna entübasyon denir. Bebek daha sonra nefes almasına yardımcı olmak için ventilatöre yerleştirilir.

Sürfaktan: Sürfaktan, sahip olmadıklarını değiştirmek için bebeğin akciğerlerine verilebilir. Bu, doğrudan nefes borusuna yerleştirilmiş solunum tüpünden verilir.

IV (intravenöz) kateter tedavileri: Göbek kordonundaki kan damarlarından bir veya ikisine kateter adı verilen çok küçük bir tüp yerleştirilir. Bebek IV sıvıları, beslenmeyi ve ilaçları bu şekilde alır. Ayrıca kan örnekleri almak için kullanılır.

İlaçlar: Bazen bir enfeksiyondan şüpheleniliyorsa antibiyotik verilir. Tedavi sırasında ağrıyı hafifletmek için sakinleştirici ilaçlar verilebilir.

Randevu ve Bilgi Formu