Bebeklerde konak, bebeğin kafa derisinde kabuklu veya yağlı pullu lekelere neden olur. Bebeklerde meydana gelen konak, ağrılı veya kaşıntılı değildir. Ancak çıkarılması kolay olmayan kalın beyaz veya sarı pullara neden olabilir. Beşik konağı olarak da adlandırılan bu durum genel olarak haftalar veya birkaç ay içinde kendiliğinden geçme eğilimindedir. Evde bakım önlemleri, bebeğinizin saç derisini günlük olarak hafif bir şampuanla yıkamayı içerir. Konak, devam ederse ve şiddetli görünüyorsa doktorunuza başvurmanız yararlı olacaktır. 

Bebeklerde Konak Belirtileri Nelerdir? 

Beşik konağının ortak belirtileri şunlardır:

  • Kafa derisinde düzensiz pullanma veya kalın kabuklar,
  • Pul pul beyaz veya sarı pullarla kaplı yağlı veya kuru cilt,
  • Hafif kızarıklık.

Benzer pullar kulaklarda, göz kapaklarında, burunda ve kasıkta da bulunabilir.

Beşik konağı yenidoğanlarda daha yaygındır ve genellikle kaşıntılı değildir. Beşik konağı, infantil seboreik dermatit için ortak terimdir. Bazen başka bir cilt rahatsızlığı olan atopik dermatit ile karıştırılır. Bu koşullar arasındaki önemli bir fark, atopik dermatitin genellikle belirgin kaşıntıya neden olmasıdır.

Konak Neden Olur?

Beşik konağının nedeni tam olarak bilinmemektedir. Bu duruma neden olan bir faktör, doğumdan önce anneden bebeğe geçen hormonlar olabilir. Bu hormonlar, yağ bezlerinde ve saç köklerinde çok fazla yağ (sebum) üretimine neden olabilir. Diğer bir faktör, bakteri ile birlikte sebumda büyüyen malassezia adı verilen bir maya (mantar) olabilir. Beşik konağı bulaşıcı değildir ve kötü hijyenden kaynaklanmaz.

Konak Tedavisi Nasıl Olur?

Beşik konağı genellikle kendi kendine geçme eğilimi gösterdiği için tıbbi tedavi gerektirmez. Bebeğinizin saçını birkaç günde bir şampuanlamak, beşik başlığını önlemeye yardımcı olabilir. Bebeğinizin doktoru daha güçlü bir şey önermedikçe hafif bir bebek şampuanı kullanın.

Bebeğinizin kafa derisindeki konak yaygınsa şampuanlamadan önce birkaç saat mineral yağ uygulayabilirsiniz. Ardından saçı her zamanki gibi şampuanla yıkayabilirsiniz. Pulları gevşetmek için bebeğinize uygun bir fırça kullanabilirsiniz. 

Reçetesiz satılan kortizonlu veya mantar önleyici kremleri bebeğinizin doktoruyla konuşmadan kullanmayın çünkü bu ürünlerden bazıları bebeğin cildinden emildiğinde toksik olabilir. Salisilik asit içeren kepek şampuanları da cilt tarafından emilebildikleri için bebeklerde kullanılması önerilmez.

Bebeklerdeki Konağı Önlemenin Yolları 

Bazı ipuçları bebeğinizin kafasındaki konağı tedavi etmenize yardımcı olabilir. 

Pulları gevşetmek için bebeğinizin saç derisini parmaklarınızla veya bir bezle hafifçe ovalayın. Kaşımayın.

Bebeğinizin saçını günde bir kez hafif bebek şampuanı ile yıkayın. Şampuanı durulamadan önce pulları küçük, yumuşak kıllı bir fırça veya ince dişli tarakla gevşetin.

Pullar kolayca gevşemezse, bebeğinizin saç derisine vazelin veya birkaç damla mineral yağ sürün. Ardından bebeğinizin saçını her zamanki gibi fırçalayın ve şampuanlayın. Yağı bebeğinizin saçında bırakırsanız, beşik başlığı daha da kötüleşebilir.

Pullar geçtikten sonra, pul oluşumunu önlemek için bebeğinizin saçını iki ila üç günde bir hafif bir şampuanla yıkayın.