Dünya Sağlık Örgütü büyüme standartları, sağlıklı anne sütüyle beslenen bebeklerin büyümesini yansıttığı için ilk 2 yıldaki büyüme için en iyi referanstır. Ağırlık ve büyüme ölçümleri için genel kurallar şunlardır:

  • Bebek ilk haftada doğum ağırlığının %5-10’unu kaybeder ve bunu 2 haftada geri alırlar.
  • Doğum ağırlığı 4 ayda iki katına, erkeklerde 13 ayda, kızlarda 15 ayda üç katına çıkar. 
  • Doğum uzunluğu 12 ayda 1,5 kat artar. 
  • 12 ayda doğumda baş çevresi yaklaşık 11 cm artar. 

Ancak, tüm bebekler farklı şekilde büyür ve bunlar sadece genel kurallardır. Bu yazımızda bebeklerde büyüme ve kilo kaybı ile ilgili detayları sizler için yazdık.

Bebek Kilo Kaybı – İlk Günler

Normal kilo kaybı

Bebeklerin neyle ve nasıl beslendiklerinden bağımsız olarak, doğduktan sonra kilo vermeleri normaldir. Anne sütü ile beslenen bebeklerin doğumdan sonraki ilk 3 gün kilo vermeleri normaldir. Yenidoğanlarda kilo kaybı, doğum ağırlığının yüzdesi olarak ifade edilir. İlk haftada maksimum %7-10 kilo kaybı normal kabul edilir.

Sadece anne sütüyle beslenen bebekler, ilk birkaç gün aldıkları küçük miktarlardaki kolostrumla hayatta kalmak için mükemmel bir şekilde uyarlanmıştır. Bundan sonra anneleri, ihtiyaç duydukları tüm sıvı, enerji ve besinleri sağlayan büyük miktarda anne sütü yapmaya başlar ve doğumdan 2 hafta sonra doğum kilolarını geri kazanırlar.

Epidural ve intravenöz sıvılar

Doğum sürecinde (örneğin doğum eylemi veya epidural ile) bir anneye damardan verilen sıvılar plasenta yoluyla fetüse geçebilir. Bu, bebeğin idrar yaptığında vücuttan atılacak ekstra sıvılarla doğmasına neden olabilir; bebeğin aşırı miktarda kilo vermiş gibi görünmesine neden olabilir.

Büyüme Tablosu veya Yüzdelik Tablosu Nedir?

Büyüme çizelgeleri, bir bebeğin büyümesini takip etmeye ve değerlendirmeye yardımcı olmak için kullanılır. Bebeğinizin ağırlığı, yaşa göre ağırlık büyüme tablosuna karşı çizilebilir. Tarihsel olarak bu çizelgeler, her yaşta yüzlerce farklı çocuğun ağırlıkları ölçülerek derlenmiştir. En yaygın büyüme grafiği türü, bu yüzlerce ağırlığın daha sonra 100 eşit gruba ayrıldığı yüzdelik bir grafiktir. Bu gruplar daha sonra bir grafik üzerinde çizilir veya bir tabloda listelenir.

Bebeğimin sürekli düşük kilo aldı. Bebeğim yeterince anne sütü alıyor mu?

Bebeğinin yeterince kilo almadığından endişelenen birçok anne, bebeğinin yeterince anne sütü almamasından da endişe duymaktadır.

Bebek 5 günlük olduktan sonra 24 saat içinde en az 5 veya 6-8 kere bezini ıslatmalıdır. 

Bebeğinizin idrarı koyu ve kokuyorsa, bu bebeğinizin yeterince süt almadığının bir işaretidir.

6-8 haftanın altında, bebeğinizin günde üç veya daha fazla, bebeğinizin avucunun büyüklüğü kadar kakası olmalıdır. Bu yaştan sonra, bebeğiniz kaka yaptığında çok miktarda yumuşak veya akıcı kakası olduğu sürece, bir bebeğin daha az sıklıkta, hatta 7-10 günde bir kaka yapması da oldukça normal olabilir.

Bebeğim yeterince anne sütü alıyor. Düşük kilo alımına neden olan nedir?

Bebeğiniz zayıf görünüyorsa, kırışmış, gevşek bir cilde sahipse ve buna rağmen yeterli süt alımına işaret eden iyi bir bebek bezi sayısına sahipse, bebeğinizin altında yavaş kilo alımına neden olan bir tıbbi durum olabilir. Kilo alımını etkileyebilecek birçok durum vardır. Yaygın olanlardan bazıları şunlardır:

  • Enfeksiyon (soğuk algınlığından idrar yolu enfeksiyonuna kadar her şey),
  • Kusma,
  • Annenin diyetindeki gıdalara karşı şiddetli bir alerji, düşük kilo alımının bir nedeni olabilir.

Bebeğimin yeterince anne sütü alamadığını düşünüyorum. Ne yapabilirim?

Bebeğinizin süt alımını artırmanın en basit ve etkili yolu daha sık emzirmektir. Bebeklerin ilk birkaç ayda 24 saat içinde en az 6 kez beslenmesi gerekir. Çoğu bebek için 6 yeterli olmayacaktır; yeterli süt alabilmek için 24 saat içinde 8-12 kere beslenmeye ihtiyaçları vardır.

Daha sık besleme aynı zamanda göğüslerinizin nispeten ‘boş’ olduğu (asla tamamen boş olmazlar) anlamına gelir, bu da göğüslerinizin süt üretimini hızlandıracağı ve süt tedarikinizi artıracağı anlamına gelir. 

Bazı bebeklerin emzirme başına yalnızca bir memeye ihtiyacı varken, diğer bebeklerin her ikisine de ihtiyacı vardır. Bazı bebekler sadece bir tanesine ihtiyaç duymaya başlar ve büyüdükçe değişir. Bebeğinize ikinci memeyi vermeyi deneyebilirsiniz.

Uzun gece uykuları (ve dolayısıyla öğünlerin atlanması) bebeğinizin süt alımını ve kilo alımını da azaltabilir. Bebeğinizi beslemek veya gündüz ekstra beslemelerine sığdırmak için gece boyunca uyandırmayı düşünebilirsiniz.

Gelişimsel kilometre taşları nelerdir?

Gelişimsel dönüm noktaları, bebeklerin ve çocukların büyüdükçe kazandıkları normal beceri ve yeteneklerdir. İlk kez gülümsemek, bir sese doğru başını çevirmek, elini ağzına götürmek, başını desteksiz bir şekilde tutmak, karından arkaya doğru yuvarlanmak ve ilk adımı atmak gibi olaylar bunlardır. Gelişimsel dönüm noktaları tahmin edilebilir bir sırada ortaya çıkma eğilimindedir ve bu bağlantı sizi her yaşta ne tür kilometre taşları bekleyeceğiniz hakkında bilgiye götürür.