Kabızlık, dışkının, sert ve kuru veya geçmesi zor olduğu anlamına gelir. Bebeğinizin kakasının kıvamı (sertliği veya yumuşaklığı) neyle beslendiğine bağlıdır. Ayrıca, diyete katı yiyecekler eklendikçe ve bebeğinizin sindirim sistemi daha olgunlaştıkça zamanla değişir. Bazı ebeveynler, her gün kaka yapmazlarsa bebeklerinin kabız olacağından endişelenir. Bazı bebeklerde ise her bağırsak hareketi arasında birkaç gün olabilir ve bu genellikle bir sorun değildir.
Sadece anne sütü ile beslenen bebekler, başlangıçta oldukça gevşek ve akıcı dışkıya sahip olma eğilimindedir. Dışkıları zamanla biraz daha sert ve daha az sıklıkta olmaya başlar. Emzirilen bebeklerin kaka miktarında da büyük farklılıklar olabilir. Bazı anne sütü ile beslenen bebekler günde birkaç kez, bazıları ise haftada sadece bir veya iki kez kaka yapabilir. Bu aralık normaldir. Mama ile beslenen bebekler, emzirilen bebeklere göre biraz daha sert dışkıya sahip olma eğilimindedir ve bağırsak hareketleri daha azdır.
Kabızlık belirtileri nelerdir?
Kabızlığın en önemli belirtisi, kakanın sert, kuru veya ufalanan yapıda olmasıdır. Bebeklerde kabızlığın diğer belirtileri şunlardır:
Bebeğiniz ağlıyorsa ve kaka yapmadan önce rahatsız görünüyorsa (Bebekler kaka yaparken biraz zorlama normaldir; bu genellikle kabızlık anlamına gelmez.)
Bebeğinizin kakası kötü kokuyorsa.
Bebeğiniz az besleniyorsa.
Bebeğinizin göbeğinde sertleşme varsa.
Kaka çok sertse, bazen bebeğinizin anüsünde küçük yırtıkların oluşmasına neden olabilir. Bu yırtıklar kanayabilir ve bebeğinize daha fazla acı ve rahatsızlık verebilir.
Kabızlığa ne sebep olur?
En yaygın neden, bir çocuğun ağrı beklediği için dışkıyı çıkaramaması ve bu nedenle tuvaleti geciktirmesi ve sorunun daha da kötüleşmesidir. Bir bebekte kabızlık meydana geldiğinde, bunun nedeni genellikle diyetlerinde yeterince sıvı almamalarıdır.
Sadece anne sütü ile beslenen bir bebekte kabızlık oldukça nadirdir, ancak katı gıdalarla ve bazen formül mama ile tanışan bebeklerde daha sık görülür.
Bebeğimde kabızlık varsa ne yapabilirim?
Bir doktor tarafından tavsiye edilmedikçe veya reçete edilmedikçe bebeğinize kabızlık ilaçları vermeyin.
Bebeğiniz anne sütü ile besleniyorsa:
Bebeğinizi daha sık beslemeniz gerekebilir. Tavsiye için doktorunuza veya hemşirenize başvurabilirsiniz.
Bebeğiniz formül mama ile besleniyorsa:
Formülü doğru bir şekilde oluşturulmamış olabilir, bu nedenle yeterli su içermiyor olabilir.
Formül kutusundaki talimatları doğru uyguladığınızı iki kez kontrol edin.
Kullanmakta olduğunuz formül kutusuyla birlikte verilen kepçeyi kullandığınızdan emin olun, farklı markaların farklı boyutlarda kepçeleri olabilir.
Toz formülü kepçeye çok sıkı doldurmadığınızdan emin olun, gevşek bir şekilde doldurulmalı ve bir bıçağın düz tarafı veya sağlanan düzleştirici kullanılarak düzleştirilmelidir.
Önce şişeye su, ardından toz formülü eklediğinizden emin olun. Önce formülü eklerseniz, şişeye çok az su eklemiş olursunuz.
Bebeğiniz katı yiyecekler yiyorsa (6 aylıktan itibaren):
Normal öğünleri arasında veya seyreltilmiş meyve suyu (özellikle kuru erik suyu), 1 kısım meyve suyuna 3 kısım su arasında ekstra su verin.
Çocuğunuzu püre haline getirilmiş veya doğranmış (çiğneme yeteneklerine bağlı olarak) fazladan porsiyon meyve ve sebze yemeye teşvik etmeye çalışın. Bunlar, haşlanmış kuru erik, haşlanmış kayısı ve buğulanmış sebzeleri içerebilir.
Bebeğinizin katılarına daha fazla su ekleyin.
Deneyebileceğiniz diğer şeyler:
Bebeğinizin bacaklarını bisiklet hareketleriyle nazikçe hareket ettirin, bu, bağırsaklarını uyarmaya yardımcı olabilir.
Bebeğinizin karnına nazikçe masaj yapın.
Ilık bir banyo kasların gevşemesine yardımcı olabilir.
Ne zaman doktora gitmeliyim?
Çok nadiren, kabızlık altta yatan bir sağlık sorununun işareti olabilir. 6 haftadan küçük bir bebek kabızsa, altta yatan bir durumu dışlamak için bir doktor tarafından değerlendirmeye ihtiyacınız olacaktır. Aşağıdaki durumlarda bebeğinizi bir doktora götürmeniz yararlı olacaktır:
Bebeğinizin kakası kuru ve ufalanan veya topaklar gibiyse ya da kaka yaparken ağrı ve rahatsızlık duyuyor gibi görünüyorsa,
Bebeğiniz kabızlık yaşıyor ve yavaş kilo alıyorsa,
Bebeğinizin kakasında kan varsa doktorunuza danışmanız yararlı olacaktır.