Bir bebeğin bezinde yediklerine göre (anne sütü, formül mama veya katı gıdalar) birçok farklı doku, renk ve koku bulabilirsiniz. Kaka normalde bir yetişkininkinden çok daha yumuşaktır ve bazen normalden bile daha yumuşak olması nadir değildir. Ancak aniden çok gevşer veya daha fazla sulanırsa ve daha sık ve büyük miktarlarda olursa, ishal olabilir.
İshalin Tanımlanması
Normal bebek kakası çeşitli renk ve kıvamlarda olabilir. Yenidoğanların her gün çok sayıda bağırsak hareketi yapması bile tipiktir. Normal bebek kakası sarı, ten rengi, kahverengi veya yeşil görünebilir. Akıcı, yumuşak, macun gibi kalın veya daha fazla şekilli olabilir. Bir bebek günde birkaç kere bezini kirletebilir veya sadece bir veya iki kez olabilir. Daha büyük çocuklar günde bir veya birkaç günde bir kaka yapabilirken, yenidoğanlarda her bez değişiminde bağırsak hareketi olabilir. Bebeğinizi nasıl beslediğiniz de bağırsak hareketlerini etkiler.
Emzirilen bebek kakası
Emziriyorsanız ve bebeğinizin kakası sarımsı ve yumuşaksa veya içinde küçük pıhtılar veya tohumlar varsa, endişelenmenize gerek yok. Bu, anne sütüyle beslenen bebek kakası için tipiktir ve her bez değiştirdiğinizde bunu görmeniz normaldir.
Formül kakası
Bebek maması ile beslenen bebekler, ten renginden kahverengiye kadar olan bağırsak hareketlerine sahiptir. Genellikle anne sütü kakasından daha kalın veya daha sıkıdırlar. Mama ile beslenen bebeklerde bağırsak hareketlerindeki değişikliği fark etmek ve ishali tespit etmek genellikle daha kolaydır.
Kombinasyon kakası
Çocuğunuzu hem anne sütü hem de mama ile beslerseniz, kakalı bebek bezleri yukarıdaki iki türün bir kombinasyonu olacaktır. Bir süre sonra, bebeğiniz için normal olan ile olmayanı ayırt edebileceksiniz.
Bebeklerde İshal Nedenleri
Aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok şey bebeğinizde ishale neden olabilir:
- Bir virüs, bakteri veya parazit ile enfeksiyon,
- Gıda alerjisi veya ilaçlara duyarlılık,
- Zehirlenme.
Bebeklerde İshalin Etkileri
İshal, vücudun çok fazla su ve elektrolit adı verilen mineralleri kaybetmesine neden olur. Bu dehidrasyona yol açar. Bebekler çok çabuk susuz kalabilir. İshal başladıktan sonraki bir veya iki gün içinde, özellikle yenidoğanlarda bu durum çok tehlikeli olabilir. Bebeğinizde şu dehidrasyon belirtilerini fark ederseniz, bebeğinizin doktoruna başvurun:
- Daha az sıklıkta işeme (daha az ıslak bez),
- Telaşlı veya sinirli davranmak,
- Kuru ağız,
- Ağladığında gözyaşı olmaması,
- Olağandışı uyuşukluk,
- Bebeğin başının üstünde batık yumuşak nokta,
- Her zamanki gibi elastik olmayan cilt (hafifçe sıkıştırıp bıraktığınızda geri sıçramaz).
Ayrıca bebeğinizde ishal varsa ve 6 aylıktan küçükse veya şu belirtiler varsa doktora başvurun:
- Yüksek ateş,
- Göbek ağrısı,
- Kakalarında kan veya irin veya siyah, beyaz veya kırmızı kaka,
- Durgunluk,
- Kusma.
Bebeklerde İshal Tedavisi
İshalin tedavisi nedenine bağlıdır. Bazen diyet değişikliği yapılır ve bazen ilaç gerekir. Yeni doğan bebeğinize doktor tarafından reçete edilmedikçe herhangi bir ilaç vermeyin.
Bebeğinizdeki ishalin tedavisi için doktorunuz şunları önerebilir:
Yeni doğan bebeğinizi emziriyorsanız, aynı şekilde emzirmeye devam edin.
Bebeğiniz kusuyorsa, onu daha küçük miktarlarda ama daha sık beslemeniz gerekebilir. Emziriyorsanız, bu, bebeğinizi her beslenmede daha kısa süre memede tutmak anlamına gelir.
Dehidrasyona karşı korunmak için bebeğinize beslemeler arasında bir elektrolit solüsyonu vermeniz gerekebilir. Alternatif olarak, beslemeleri tamamen elektrolit solüsyonuyla değiştirmeniz gerekebilir.
Biberonla besliyorsanız ve bebeğinizin ishali iki haftadan uzun süredir devam ediyorsa mamada değişiklik yapmanız gerekebilir. Doktorunuz, uygun mamalar hakkında sizi bilgilendirecektir.
İshal ve kusma bazen enfeksiyon belirtileridir. Yenidoğan bebeklerde ve küçük bebeklerde enfeksiyonlar çok hızlı bir şekilde ciddileşebilir; ishal ve kusmadan kaynaklanan dehidrasyon hızla gelişebilir. Bir enfeksiyondan şüpheleniliyorsa, bebeğinizin mümkün olan en kısa sürede tedavi edilmesi önemlidir. Özel tanı testleri gerekebilir ve bebeğinizin hastanede intravenöz sıvılarla tedavi edilmesi gerekebilir.
Doktorunuz bakteriyel bir enfeksiyon için bir antibiyotik veya bir parazit enfeksiyonu için bir anti-paraziter ilaç reçete edebilir.
Susuz kalan şiddetli ishali olan bebeklerin damarlarındaki bir IV yoluyla sıvı almak için hastaneye gitmeleri gerekebilir.
Doktorunuz, bebeğinize oral rehidrasyon solüsyonu vermenizi tavsiye edebilir.