Yenidoğan bebeklerde göbek fıtığı, bir çocuğun bağırsaklarının bir kısmı göbek deliğinin içindeki karın duvarından dışarı çıktığında meydana gelir. Göbek deliğinin altında bir yumru olarak ortaya çıkar. Fıtık ağrılı değildir ve çoğu herhangi bir soruna neden olmaz. Bebeğinizin göbek deliği etrafında bir şişkinlik varsa, göbek fıtığı olabilir. Göbek bağı düşmeden önce, bebek ağladığında bölgenin biraz daha dışarı çıktığını fark edebilirsiniz. Çoğu göbek fıtığı, çocuğunuz 4 veya 5 yaşına geldiğinde kendi kendine kapanır.

Yenidoğan Bebeklerde Göbek Fıtığı Nedenleri

Fıtık, bağırsağın bir kısmının onu yerinde tutması gereken kas duvarından dışarı çıkmasıdır. Göbek fıtığı ile açıklık göbek deliğinin ortasında, karın duvarının göbek halkası adı verilen bir kısmındadır. Göbek halkası göbek deliğini çevreleyen bir kastır. Hamilelik sırasında göbek kordonu, gelişmekte olan bebeğe kan ve besinleri getirmek için göbek halkasından geçer. Göbek halkası doğumdan kısa bir süre sonra kapanmalıdır. Düzgün kapanmazsa, bağırsaklar içeri girebilir. Bu, özellikle bebek ağladığında, öksürdüğünde veya zorlandığında göbek deliğinin yakınında bir şişkinliğe neden olabilir.

Yenidoğan Göbek Fıtığı Belirtileri

Çocuğunuz ağladığında, öksürdüğünde veya kaka yapmaya çalışırken zorlandığında fıtığı en net şekilde görebilirsiniz; tüm bu eylemler karına baskı yaptığı için fıtık belirginleşebilir. Göbek fıtığının ana belirtisi, göbek deliği tarafından cilt altında görünen bir şişliktir. Fıtık büyüyebilir ve küçülebilir. 

Göbek Fıtığı Nasıl Teşhis Edilir?

Doktorunuz fizik muayene ile bebeğinizde fıtık olup olmadığını teşhis edebilir. Yumru genellikle bebek ağladığında büyür ve bebek rahatladığında veya sırt üstü yattığında küçülür veya kaybolur. Doktorunuz, fıtığı karın içindeki uygun yerine nazikçe masaj yapmaya çalışabilir. Yerine masaj yapılabilen bir fıtık, “indirgenebilir” fıtık olarak adlandırılır. Bu, bağırsağın kas duvarı açıklığında sıkışmadığını gösterir.

Göbek Fıtığı Tedavisi

Çoğu göbek fıtığı (yaklaşık %90’ı), çocuklar 4 yaşına geldiğinde ve hiçbir şey yapılmasına gerek olmadığında kendi kendine kapanacaktır. Kastaki deliğin boyutu (fıtığın ne kadar uzağa yapıştığı değil), fıtığın kendi kendine kapanıp kapanmayacağının daha iyi bir göstergesidir. Çoğu göbek fıtığı sorun yaratmadığından, ameliyat olmayı düşünmeden önce çocuğunuzun 4 yaşına gelmesini beklemek güvenlidir. Kendi kendine kapanmazsa göbek fıtığını düzeltecek tek şey ameliyattır. Fıtığı tutmak için yapılan bağlayıcılar ve diğer şeyler işe yaramaz ve fıtığı daha da kötüleştirebilir veya cilde zarar verebilir.

Göbek fıtığı zararlı mı?​

Çoğu zaman göbek fıtıkları herhangi bir soruna neden olmaz. Çok nadir durumlarda, karın içindeki organlar fıtık kesesinin içinde hapsolur. Bu, çocuğunuz sakin olduğunda bile şişkinliğin ortaya çıkmasına neden olur. Fıtık kesesi içinde sıkışan organların kan akışının azalması daha da nadirdir. Bu olursa, çocuğunuzun şiddetli ağrısı olabilir. Göbek deliği dokunmaya karşı çok hassas olabilir. Göbek deliği çıkıntısı da kırmızı olabilir. Çocuğunuzun ateşi olabilir, kusabilir veya yemek yemeyi reddedebilir. Çocuğunuzda bu belirtiler varsa hemen doktorunuza başvurun.

Randevu ve Bilgi İçin Sizi Arayalım

    phone

    Bilgi ve Randevu Hattı