Yeni doğmuş bebeğiniz 2 aylıktan küçükse ve rektal sıcaklığı 38 santigrat derece veya daha yüksekse, hemen bir acil servise gidin. Bebeğiniz 2 ile 3 aylık arasındaysa ve vücut ısısı (herhangi bir şekilde ölçüldüğünde) 38 dereceden yüksekse de, hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekir. Bebeğiniz mikroplarla savaşmak için ateş çıkarır. Bağışıklık sistemi, çocuğunuza zarar vermeden mikroplardan kurtulmanıza yardımcı olmak için vücut ısısını yükseltir. Ateş genellikle bebeğinizin sıcak hissetmesine ve kızarmasına neden olur. Ateş baş ağrısına veya vücut ağrılarına, terlemeye veya titremeye neden olabilir. Bazı çocuklar ateşle baş ağrısı çeker ve çoğu iştahını kaybeder. Bazı çocuklar normalden daha uykulu hissederler. Birçok bebek ateşi olduğunda huysuzdur ve ateşleri tekrar düştüğünde kendilerini çok daha iyi hissederler. Çocuğunuzun kalp atış hızının ve solunum hızının ateşle arttığını fark edebilirsiniz. Bu, ateşin normal bir parçasıdır.

Doktorunuz, bebeğinizde görülen ateşin neden olduğunu belirledikten sonra uygun tedaviye başlayacaktır. 

Yenidoğan bebeklerde ateş neden olur?

Ateş çocuklarda sık görülür, ancak yeni doğmuş bir bebek için ateş tehlikeli bir enfeksiyonun işareti olabilir. Bu nedenle 2 aydan küçük çocukların ateşi 38 derece ve üstüne çıkarsa hemen acil servise başvurulması gerekir. Çocuklardaki ateşlerin çoğuna virüsler neden olur. Çok daha küçük bir kısmına ise, kulak enfeksiyonları, boğaz ağrısı veya zatürre gibi bakteriyel enfeksiyonlar neden olur.

Uzamış ateş, yani bir haftadan uzun süren ateş veya tekrarlayan ateşler, altta yatan kronik bir hastalığın belirtisi olabilir. Bu nedenle çocuğunuzun doktoru ile görüşmeniz gerekir.

Bebeklerde Ateş Ölçümü 

3 yaşına kadar bebekler ve küçük çocuklar için, bebeğin ateşini makattan ölçmek en iyisidir. Bu yöntem doğrudur ve bebeğinizin iç sıcaklığının hızlı bir şekilde okunmasını sağlar.

Koltuk altı sıcaklık ölçümleri 3 aylık ve daha büyük bebekler için kullanılabilir. Kulak termometreleri gibi diğer termometre türleri yeni doğanlar için doğru olmayabilir ve hassas bir okuma elde etmek için dikkatli konumlandırma gerektirebilir. Sıcaklığı ölçmek için cilde bastırılan cilt şeritleri bebekler için önerilmez. Bebeğinizin cildine dokunmak, onun sıcak mı yoksa soğuk mu olduğunu size bildirebilir. Ancak vücut sıcaklığını sadece dokunarak ölçemezsiniz.

Oral ve rektal termometreler farklı şekillere sahiptir ve biri diğerinin yerine kullanılmamalıdır. Yaralanmalara neden olabileceğinden oral termometreleri makattan kullanmayın. Rektal termometreler, rektal sıcaklıkları güvenli bir şekilde ölçmek için özel olarak tasarlanmış bir güvenlik ampulüne sahiptir. 

Bebeğinizin rektal sıcaklığını ölçmek için şu adımları izleyin:

Bebeğinizi kucağınıza ya da alt değiştirme masasına, yüzü aşağı bakacak şekilde yerleştirin. Elinizi bebeğinizin başına en yakın yere koyun ve bebeğinizin kalçalarını baş ve işaret parmağınızla ayırın.

Termometreyi bir elinizle bebeğinizin kalçasında tutun, böylece termometre bebeğinizle birlikte hareket eder. Bebeğinizi rahatlatmak ve hareket etmesini önlemek için diğer elinizi kullanın.

Rektal termometre takılıyken bebeğinizi asla gözetimsiz bırakmayın. Hareket veya konum değişikliği termometrenin kırılmasına neden olabilir.

Termometreyi en az 1 dakika veya elektronik termometre bip sesi çıkarana veya sinyal verene kadar tutun.

Termometreyi çıkarın ve çıkan değer yüksekse hemen sağlık kuruluşuna başvurun.