Bebeğinizin rutinine banyo zamanını eklemek, bebeğiniz doğduktan kısa bir süre sonra başlayabileceğiniz bir şeydir. Bazı çocuk doktorları, yenidoğan banyosu için birkaç günlük olana kadar ertelemeyi önerir. Bunun nedeni, doğumdan sonra bebeğinizin cildinde bebeği ortamdaki mikroplardan koruyan mumsu bir madde olan verniks ile kaplı olmasıdır. Bu yazımızda yenidoğan bebeğinizin banyosu hakkında bilmeniz gerekenleri sizler için yazdık. 

Bebeğinize sünger banyosu yaptırabilirsiniz 

Yenidoğan bebeğiniz, yaşamının ilk birkaç haftasında sünger banyosu ile yıkanmalıdır. Bu, göbek kordonu düşmeden önce bebeğinizi temizlemenin en basit yoludur. Ayrıca bebeğinizin vücudunun bir kısmını veya tamamını ıslatmadan yıkamak istediğinizde bebeğinize sünger banyosu yaptırabilirsiniz. Bebeğinize sünger banyosu yaptırmadan önce, ihtiyacınız olan tüm malzemeleri kolayca erişebileceğiniz bir yerde bulundurduğunuzdan emin olun ve malzemeleri hazırladıktan sonra şu adımları izleyin:

Banyo için 23,8°C civarında sıcak bir oda seçin, bebeğinizin kıyafetlerini, bezini çıkarın ve bir havluya sarın.

Bebeğinizi, alt değiştirme masası veya yatağınız gibi düz bir yüzeye yatırın. 

Havluyu, vücudun yalnızca yıkadığınız bölgesini ortaya çıkarmak için birer birer açın.

Bebeğinizin yüzü ve başının üstünden başlayın: Önce temiz bezi ılık suya batırın. Bebeğinizin gözlerine veya ağzına sabun bulaşmasını önlemek için bu adımda yalnızca sabunsuz ılık su kullanın. Başın üstünü ve dış kulakların, çenenin, boyun kıvrımlarının ve gözlerin çevresini silin.

Ilık suya bir veya iki damla sabun ekleyin. Bezi sabunlu suya batırın ve sıkın.

Vücudun geri kalanını ve bebek bezi bölgesini temizlemek için sabunlu su kullanın. 

Deri kıvrımları arası da dahil olmak üzere bebeğinizi kurulayın ve temiz bir bebek bezi bağlayın. 

Bebek küvette nasıl yıkanır?

Bebeğinizin göbek bağı düştükten, bebeğinizi bebek küvetinde yıkayabilirsiniz. Bebeğinizi, küvetinde yıkarken şu adımları izleyebilirsiniz:

Küveti az miktarda suyla doldurun. Bazı küvetler, sahip olduğunuz modele bağlı olarak lavaboya veya normal küvete yerleştirilebilir.

Bebeğinizin kıyafetlerini çıkardıktan sonra üşümesin diye hemen suya koyun.

Bir elinizi bebeğinizin başını desteklemek için diğer elinizi de ayaklarını küvete yerleştirmek için kullanın. Başları ve boyunları, güvenlikleri için her zaman suyun üzerinde olmalıdır.

Bebeğinizi küvette sıcak tutmak için üzerine hafifçe ılık su dökebilirsiniz.

Yüzlerini ve saçlarını temizlemek için bir bez kullanın ve saç derisini haftada bir ila iki kez şampuanlayın.

Vücudunun geri kalanını ılık su veya ıslak bir bez kullanarak yukarıdan aşağıya doğru yıkayın.

Bebeğinizi nazikçe kaldırın ve bir havluyla kurulayın. Ayrıca cildindeki kıvrımları da kuruttuğunuzdan emin olun.

Bebeğinizi bir saniye bile olsa küvette gözetimsiz bırakmayın.

Bebeği lavaboda mı yoksa tam banyoda mı yıkamalısınız?

Yeni doğmuş bir bebeği yıkamak için lavabo ekleri mevcuttur; bunları kullanmanız pratik olacaktır. Bebeğinize lavaboda banyo yaptırmak için yukarıdaki küvet adımlarını izleyin ancak lavabo musluğundan gelen suyun çok sıcak olmamasına dikkat edin.

Sabuna ihtiyacım var mı?

Yenidoğan bebeğinizi yıkarken yumuşak bebek sabunu veya bebek yıkama şampuanları kullanabilirsiniz. Normal sabun kullanmaktan kaçının; çünkü bu sabunlar çok sert olabilir ve bebeğinizin hassas cildini kurutabilir. 

Bebeğin saç derisi ve saçı nasıl yıkanır?

Bebeğinizin saç derisini veya saçını haftada iki kez yıkamayı planlayın. Bebeğinizin saç derisini veya saçını yıkamak için, varsa saçlarına veya doğrudan saç derisine bir bebek şampuanı ile nazikçe masaj yapın. Islak bir bezle silerek durulayın.

Bebeğinizin saçını nazikçe yıkamak, yumuşak bir noktaya zarar vermez, ancak endişeleriniz varsa çocuk doktorunuzla konuşun. Bebeğinizin beşik konağı varsa, bebeğinizin saçını ve saç derisini nazikçe fırçalayabilirsiniz. Ancak kafa derisinde tahrişe yol açmamaya dikkat edin.

Su ne kadar sıcak olmalı?

Bebeğinizi yıkamak için su sıcaklığı ılık olmalı, asla sıcak olmamalıdır. İdeal sıcaklık 37°C ile 38°C arasıdır. Sıcaklığı izlemek için bir banyo termometresi kullanabilir veya sıcak olup olmadığını doğrulamak için bileğiniz veya dirseğinizle suyu kontrol edebilirsiniz. Ayrıca, sıcak nokta olmadığını doğrulamak için küvetin veya bebek küvetinin farklı taraflarını kontrol edin. Küvet veya lavabo kullanıyorsanız, önce soğuk suyu, ardından doldurmak için sıcak suyu açın.

Bebeklerin ne sıklıkla banyoya ihtiyacı vardır?

Bebeğinizin ilk yılında haftada sadece üç banyoya ihtiyaç duyabilir. Bebeğinizi her değiştirdiğinizde bez bölgesini iyice yıkarsanız, bu genellikle yeterince sık olur. Günde bir veya gün aşırı banyo yapmak da uygundur, ancak bundan daha sık yıkamak bebeğinizin cildini kurutabilir. Bu, özellikle sabun veya başka bir bebek yıkama ürünü kullanıyorsanız geçerlidir.

Randevu ve Bilgi İçin Sizi Arayalım

    phone

    Bilgi ve Randevu Hattı