Islak egzama, spesifik bir egzama şekli değildir. Daha ziyade ciltte gelişen ve içi sıvı dolu kabarcıklarla karakterize bir enfeksiyona bağlı oluşan egzama komplikasyonudur. Kişi, bakteri veya virüs, egzama döküntüsü olan açık bir yara veya kabarcık içine girerse enfeksiyon kapabilir. Alan iltihaplanabilir ve kabarcıklar cildi ıslatan ve sonunda kuru, kabuklu bir tabaka oluşturan berrak veya saman renginde sıvı sızabilir.

Islak Egzama Nedir?

Bir kişi bir cilt enfeksiyonu kaparsa ağlayan ıslak gelişebilir, bu da sıvı sızan kabarcıklara veya yaralara neden olur. Bu enfeksiyon, cilt hasar gördüğünde, örneğin bir kişi etkilenen bir bölgeyi kaşıdığında, bakteri, virüs veya mantar gibi mikroorganizmaların vücuda girmesine izin verdiğinde ortaya çıkar. Egzama, cildin kızarmasına, kaşınmasına ve iltihaplanmasına neden olan çeşitli cilt rahatsızlıkları için kullanılan genel bir terimdir. Aşağıdakiler dahil çeşitli egzama türleri vardır:

Atopik dermatit: Bu en yaygın egzama türüdür.

Kontakt dermatit: Hayvan tüyü, toz akarları veya sabunlar gibi tahriş edici veya alerjen maddeler, bu tür egzamaya neden olabilir.

Dishidropik egzama: Ellerde ve ayaklarda küçük sıvı dolu kabarcıklar görülür.

Nörodermatit: Bu durum cildin bir veya iki bölgesinde yoğun kaşıntıya neden olur. Kalıcı kaşıma, cildin sinir uçlarını tahriş edebilir.

Nummular egzama: Diskoid egzama olarak da adlandırılan bu tip egzama, tanımlanmış dairesel lekelerin gelişmesine neden olur.

Staz dermatiti: Bu uzun vadeli durum, bacaklarda kan birikmesinden kaynaklanır. Alt bacaklarda iltihaplanma, ülser ve kaşıntıya neden olur.

Bir kişide, birden fazla egzama türü olabilir. Her türün farklı tetikleyicileri olabilir ve farklı tedaviler gerektirebilir.

Islak Egzamanın Belirtileri Nelerdir?

Egzamadan etkilenen ciltte bir enfeksiyon meydana gelirse, durumun tedavisi daha zor olabilir ve daha uzun sürebilir. Bu nedenle, kişi bir enfeksiyondan şüphelenirse veya sulu egzamayı düşündüren semptomlar yaşarsa bir alerji uzmanına danışması gerekir. Sulu egzamanın belirtileri şunları içerir:

  • Açık yaralar,
  • Yanma,
  • Yoğun kaşıntı,
  • Sızan sıvı,
  • Kabarcıklar,
  • Beyaz veya sarı püstüller.
  • Enfeksiyon daha şiddetli ise şu durumlar da meydana gelebilir:
  • Titreme veya ateş,
  • Ağrı,
  • Yorgunluk,
  • Boyun, koltuk altı veya kasıkta şişmiş lenf düğümleri.

 Sulu Egzamaya Ne Sebep Olur?

Bakteriler, virüsler ve mantarlar dahil olmak üzere çeşitli mikroorganizmalar egzamada enfeksiyona neden olabilir. Egzama cildin kaşınmasına neden olur, kişi bölgeyi kaşırsa, cilt kırılabilir ve mikroorganizmaların girmesine izin vererek enfeksiyona yol açabilir.

Komplikasyonlar nelerdir?

Enfeksiyon ve tedaviye direnç dahil olmak üzere egzamanın çeşitli olası komplikasyonları vardır. Egzama enfeksiyonu şunlara neden olabilir:

  • Durumun iyileşmesi daha uzun sürebilir,
  • Kaşıntı aratabilir,
  • Yara izi kalabilir.

Tedavi edilmeyen bir staph enfeksiyonu, sepsis adı verilen potansiyel olarak ölümcül bir kan enfeksiyonuna da neden olabilir. Daha küçük çocuklar özellikle bu komplikasyon riski altındadır.

Ek olarak, bir kişi uzun süre topikal steroidler kullanırsa, egzamanın tedavisi daha zor hale gelebilir ve ilaca dirençli hale gelebilir.

Tedavi seçenekleri nelerdir?

Egzamanın kesin tedavisi olmasa da kişi çeşitli tedavi seçenekleri ile semptomları hafifletebilir. Topikal steroidler egzamayı uyaran iltihapla savaşabilir, ancak cildin incelmesine ve bağışıklık sistemi komplikasyonlarına neden olabilirler. Alerji uzmanınız ayrıca topikal antibiyotikler, antienflamatuar ilaçlar veya cilt bariyer kremleri de reçete edebilir.

Şiddetli egzaması olan kişilerde, alerji uzmanları sentetik bir steroid olan oral prednizonu önerebilirler. Alerji uzmanınızın vereceği ilaç belirtilerinize ve mevcut sağlık durumunuza göre değişiklik gösterebilir.

Egzama önlenebilir mi?

Egzamanın nedenine bağlı olarak alevlenmeyi önlemek mümkün olabilir. Örneğin, insanlar durumu tetikleyebilecek tahriş edici maddelerden ve alerjenlerden kaçınabilir. Belirli bir diyet uygulaması, iltihaplanma ve egzamayı önlemeye yardımcı olabilir.