Sonbaharın gelmesiyle birlikte alerjik belirtileri de kendini göstermeye başladı; sonbahar alerjileri genellikle; hapşırma, burun tıkanıklığı gibi belirtilerle kendini göstermektedir. Sonbahar, küf sporları ve yabani ot polenleri de dahil olmak üzere tamamen yeni bir alerjik tehlike sezonunun başlangıcı olabilir.
Sonbahar Alerjileri Nedenleri Nelerdir?
Yakupotu, kanarya otu (Ragweed), sonbahardaki en büyük alerji tetikleyicisidir. Genellikle Ağustos ayında serin geceler ve sıcak günlerle polen salmaya başlasa da, eylül ve ekim aylarına kadar sürebilir. Bahar bitkilerine alerjisi olan kişilerin yaklaşık %75’i aynı zamanda kanarya otuna da tepki gösterir.
Yaşadığınız yerde yetişmese bile, kanarya otu poleni rüzgarda yüzlerce kilometre yol kat edebilir. Yaban mersini alerjisi olan bazı kişilerde muz, kavun ve kabak gibi bazı meyve ve sebzeler de semptomlara neden olabilir.
Küf, başka bir alerji tetikleyicidir. Evdeki nemli alanlarda küf oluşumu çok olasıdır ve küf büyük bir tetikleyicidir.
Toz akarları da sonbaharda belirtileri tetikleyen bir başka alerjendir. Nemli yaz aylarında yaygın olsalar da, sonbaharda ısıtıcınızı ilk açtığınızda havaya karışabilirler. Hapşırmayı, hırıltıları ve burun akıntısını tetikleyebilirler.
Okullarda küf ve toz akarları yaygın olduğu için okula geri dönmek de çocuklarda alerjiye neden olabilir.
Küf alerjileri
Küf sporları yılın her döneminde her yerde bulunur, ancak ılıman, yağışlı sonbahar havalarında, yapraklar düştüğünde, zirveye ulaşır. Gözlerde kaşıntı, astım, egzama ve göz ve burun akıntısı gibi alerji semptomlarına neden olan, atmosfere salınan sporlar, mikroskobik parçacıklardır.
Küf alerjiniz varsa, ormanlık alanda nemli çürüyen yapraklar arasında yürümek muhtemelen yapabileceğiniz en kötü şeylerden biridir. Küf nemli, ılık koşullarda gelişir; kompost yığınları, hangarlar ve ahırlar gibi nem ve ışık eksikliğinin bir arada olduğu yerler ve aynı zamanda modern merkezi ısıtmalı, çift camlı halı kaplı evlerde küflerden kaçınmak zor olabilir.
Küf alerjisinin belirtileri solunum problemlerini içerir; hırıltı, göğüste sıkışma ve öksürük.
Küf nasıl önlenir?
Sonbaharda açık havada küflenmeye maruz kalmanızı azaltmak istiyorsanız, kesilmiş çimenler, düşen yapraklar, kompost yığınları ve ormanlık alanlarda vakit geçirmekten kaçının.
İç mekanlarda küfe maruz kalmanızı azaltmak istiyorsanız, evinizdeki havalandırmayı iyileştirmeye konsantre olun, özellikle banyo ve mutfak gibi nemli ve buharlı odaları düzenli olarak temizleyin. Nemli çamaşırları içeride peteklerin üzerinde kurutmayın.
Ot poleni alerjileri
Saman nezlesinin yalnızca ilkbahar ve yaz aylarında bir sorun olduğunu düşündüyseniz, yabani ot polenlerini unutuyorsunuz. Sonbaharda çiçek açan yabani otlar arasında ortak rıhtım otu, yakup otu, pelin, ısırgan otu, kuzukulağı ve muz bulunur. Ragweed özellikle yüksek polen seviyeleri üretir ve mevsimi ağustos ayının sonundan kasım ayına kadar (veya ilk dona kadar) sürer. Uzmanlar, her bir yakupotu bitkisinin bir sezonda yaklaşık bir milyar polen tanesi ürettiğini ve bunların 370 mil gidebildiğini göstermiştir.
Belirtiler arasında gözlerde kaşıntı, burun akıntısı ve hırıltı gibi klasik saman nezlesi belirtileri yer alır.
Ev tozu akarı alerjisi ile başa çıkmak
Ev tozu akarı alerjisi yıl boyunca yaygın bir sorundur, ancak hepimizin içeride daha fazla zaman geçirmeye başladığımız, pencereleri kapattığımız ve ısıtmayı açtığımız sonbahar ve kış aylarında zirveye ulaşır. Ev tozu akarları, insan derisi pullarıyla yaşayan küçük yaratıklardır; atık ürünlerinde insanlarda alerjiyi tetikleyen bir proteindir. Nemli bir iç ortamda gelişirler; özellikle yatak takımları, halılar ve yumuşak mobilyalarda. Maruz kalma, hırıltı ve diğer alerjik semptomları tetikleyebilir.
Toz akarlarıyla mücadele etmek için yatak takımlarınızı haftalık olarak değiştirmeniz ve 60 derecede yıkamanız önemlidir. Odalar iyi havalandırılmalı ve tüm yüzeyler haftalık olarak nemli bir bezle silinmelidir. Yüksek filtrasyonlu vakumlar da yardımcı olabilir. Ayrıca nemi hapsedebilecekleri ve sporları kalıplayabilecekleri için halıları beton zeminlerden çıkarmak da en iyisidir.
Antialerjik yatak kılıfları kullanmanız da yararlı olacaktır.