Ürtiker çocuklarda en sık görülen alerjik cilt hastalığıdır. Birçok nedeni vardır. Bazen soğuğa bağlı ürtiker de gelişebilmektedir.

Soğuğa Bağlı Ürtiker Belirtileri

Özellikle soğuğa bağlı ürtikerde, soğuğun temas ettiği bölgelerde kaşıntı, kızarıklık ve bu kızarıklığın da ortası kabarık etrafı kızarık şeklindedir ve basmakla solar, bu şekilde kendini gösterebilir. Ancak bu durum önemsenmediği için soğuğa bağlı ürtikerler (kurdeşen) genelde soğuk suda yüzme sonucu belirtilerle kendini göstermektedir çünkü yüzme sonucu bütün vücut soğuğa maruz kaldığı için daha ciddi belirtiler ortaya çıkabilmektedir. Şuur kaybı, bilinçte bulanıklık, tansiyon düşmesi, nabızda artma ve yaygın ürtiker plakları şeklinde kendini gösteren bir tablo sonucunda genellikle bir doktora başvuru olmaktadır.

Sonuç olarak, soğuğun temas ettiği bölgelerde kaşıntı, kızarıklık veya ödem şeklinde kendini gösterebildiği gibi tüm vücudun soğuğa maruz kalmasıyla da tansiyonda düşme, bilinç bulanıklığı, nabızda artış, tüm vücutta plaklar ve kaşıntı şeklinde kendini gösteren belirtiler olabilmektedir. Soğuğa bağlı ürtiker bazen soğuk hava temasıyla da olabilmektedir. Genelde 4 derecenin altındaki su veya hava teması soğuğa bağlı ürtikeri tetikleyen önemli bir faktördür. Bazen 4 derecenin üzerindeki ısılarda bile soğuk ürtikeri tetiklenebilmektedir. Bazı kişilerde daha yüksek ısılarda da gelişebilir. Nemli ve rüzgarlı havalarda soğuğa bağlı kurdeşen gelişmesi kolaylaşmaktadır. Ciddi reaksiyonlar genelde tüm vücudun soğuğa maruz kalmasıyla gelişmektedir. Bazı kişilerde soğuğa bağlı kurdeşen haftalar veya aylar sonra düzelirken bazılarında uzun süre devam edebilmektedir.

İSTANBUL ALERJİ MERKEZİ

Sağlıklı Günler Diler

Randevu ve Bilgi Formu