Polen Alerjisi Nedir?

Bahar aylarının gelmesiyle en önemli alerjenlerden olan polenler görülmeye başladı. Bununla birlikte polen alerjisi şikayetleri de ortaya çıkmaya devam ediyor. Polenler (çiçek tozları), bitkileri döllemek için havaya salınan ve rüzgarla etrafa yayılan, protein yapısında maddelerdir. Bu yazımızda polen alerjisi nedir? Belirtileri nelerdir? Kısaca değinmeye çalışacağız.

Polenler ne zaman ve nerede bulunur?

Çeşitli bitkiler, yılın belli zamanlarında polenlerini çevreye bırakırlar ve havada çok büyük miktarlara ulaşırlar. Polenin en önemli kaynakları; kış sonu ve ilkbahar başında ağaçlar, ilkbaharda ve yaz mevsimi başında çimen ve tahıl polenleri, yaz mevsimi sonu ve sonbaharda ise yabani ot polenleridir. Polenler o bölgenin bitki örtüsü ve iklimine göre bölgeden bölgeye farklılık gösterir. Ayrıca rüzgarla çok uzak mesafelere taşınabilirler.

Polen alerjisi kimlerde görülür?

Polen alerjisi hem çocuklarda hem de yetişkinlerde görülebilir. Çocuklarda polen duyarlılığının oluşması çocukların için 2 mevsim polenlerle temas etmesi gerekmektedir. Bu nedenle çocuklarda 2-3 yaşından sonra ortaya çıkmaktadır.

Polen alerjisinde belirtiler nelerdir?

Polen alerjisi, kişinin belli polen türlerinde bulanan bazı proteinlere alerjik reaksiyon göstermesinden kaynaklanmaktadır. Polenler göze, cildimize, burun ve solunum yollarına yerleşir. Alerjik olan kişiler polenle karşılaşma sonrasında farklı bir reaksiyon gösterir. Bunun sonucunda burunda kaşıntı, hapşırma, akıntı ve tıkanıklık, gözlerde kaşıntı, sulanma ve kızarıklık, akciğerlerde öksürük, hırıltı ve nefes darlığı gibi belirtiler yaşayabilirler. Belirtilerin şiddeti kişiden kişiye değişir.

Polen Alerjisi Neden Önemlidir?

Bu bulgular sonucunda kişide yorgunluk, halsizlik, konsantrasyon bozukluğu ve öğrenme güçlüğü olabilir. Dolayısıyla hastaların iş ve okul durumları olumsuz bir şekilde etkilenebilir.

Polen alerjisinin teşhisi nasıl yapılmaktadır?

Çocuğunuzda polen alerjisi olup olmadığının belirlenmesi için öncelikle bir çocuk alerji uzmanına gitmeniz gerekir. Çocuk alerji uzmanız, şikayetleri ve muayene bulgularını detaylı olarak değerlendirecektir. Daha sonrasında kandan ve ciltten yapılan alerji testleri ile polen alerjisi olup olmadığı saptayacaktır.

Polenlerden nasıl korunabiliriz?

Polenler belli dönemlerde yoğunlaştığı için korunma önlemleri kişinin alerjik olduğu polenin mevsimine göre alınmalıdır.

-Polenler özellikle sabah erken saatlerden öğlene kadar yoğun olarak bulunurlar. O nedenle evinizi bu saatlerde havalandırmaktan kaçının.

-Öğlene kadar, özellikle kuru ve rüzgarlı havalarda zorunlu olmadıkça dışarı çıkılmamalıdır.

-Sportif faaliyetler kapalı salonlarda yapılmalıdır.

-Dışarı çıkarken siperli şapka ve gözlük takılmalıdır.

-Eve gelince elbiseler değiştirilmeli, duş alınmalı veya saçlar yıkanmalıdır.

-Çamaşırlar polen mevsiminde dışarıda kurutulmamalıdır.

-Evde ve arabada mümkünse polen filtreli klima kullanılmalıdır. Arabada camlar açılmamalıdır.

Polen alerjisinde ilaç tedavisi nasıldır?

Polenlerden korunma önlemlerinin yanında ilaç tedavisi yapılmalıdır. Polen alerjisinin tedavisi için hastanın bulgularına göre çeşitli ilaçlar kullanılabilmektedir. Göz için damlalar, burun için sprey ve şuruplar, akciğer bulguları varsa solunum yoluyla alınan çeşitli ilaçlar vardır. Bu ilaçlar çocuğun durumuna göre çocuk alerji uzmanı tarafından düzenlenmelidir. İlaçların etkisini göstermesi için 1-2 hafta geçmesi gerektiği bilinmelidir. İlaçların kullanım süresi çocuğun duyarlı olduğu polenin mevsimine göre ayarlanmalıdır.

Polen alerjisinde aşı tedavisi

Eğer korunma ve ilaç tedavisine rağmen yeterli sonuç alınamazsa ve hastanın kriterleri uygunsa duyarlı olduğu polene karşı aşı tedavisi (immünoterapi) yapılabilmektedir. Alerji aşısının içeriği alerji uzmanı tarafından hastanın alerji testinin sonucuna ve bulgularına göre seçilmeli ve programlanmalıdır. Bu durumda alerjik nezle ve astımda oldukça etkili bir tedavi yöntemidir. Bu nedenle çocuklarda alerji aşısı mutlaka bir çocuk alerji uzmanı tarafından uygulanmalıdır.

Aşı tedavisine kaç yaşında başlanmalıdır?

Dilaltı aşılara 3 yaşından sonra, cilt altı enjeksiyon şeklindeki aşılara ise 5 yaşından sonra başlanmaktadır.

Sonuç olarak;

-Bahar ve yaz aylarında polen duyarlılığı alerjik hastalıkların yakınmalarında artışa neden olur

-Belirtileri hapşırma, burunda kaşıntı, tıkanıklık, gözde sulanma, kızarıklık, kaşıntı ve akciğerlerle ilgili olarak da öksürük ve nefes darlığıdır.

-Kandan ve ciltten yapılan alerji testleri ile saptanmaktadır.

-Tedavi korunma, ilaç ve aşı (immünoterapi) tedavisi olarak yapılmaktadır.

-Polen alerjisi olan bir çocuk tanı ve tedavi için mutlaka çocuk alerji uzmanı tarafından değerlendirilmelidir.