Ozon tedavisi, çeşitli hastalıklarda tedavi olarak kullanılan alternatif tıp uygulamalarından biridir. Tıp alanında kullanımı yaygın olan ozon, gaz ve sıvı olarak çeşitli formlarda bulunabilir. Böylelikle hastalara sauna tedavisi, enjeksiyon tedavisi, solunum tedavisi şeklinde uygulanabilmektedir. Tedavilere ek olarak uygulandığı için, tamamlayıcı tedavi grubuna girmektedir.

Ozon Tedavisi Nelere İyi Gelir?

Ozon tedavisi, birçok hastalığın tedavisinde semptomları giderici etkisi sebebiyle ek tedavi olarak uygulanabilmektedir. Güçlü bir antimikrobiyal olan ozon, virüs, bakteri, mantar gibi farklı mikroorganizmalara karşı direnç gösterir ve çoğalmalarının önüne geçer. 

Yapılan araştırmalar, ozon tedavisinin bağışıklık sistemini uyardığını ve güçlendirdiğini ortaya koymuştur. Ozon tedavisi; hücre yenilenmesini hızlandırmak, bağışıklık sistemini güçlendirmek, ağrıyı azaltmak, iltihaplanmayı gidermek gibi birçok farklı branşta tercih edilmektedir.

Ozon tedavisinin tercih edildiği bazı hastalıklar bu şekildedir:

  • Kronik yorgunluk
  • Romatizmal hastalıklar
  • Solunum yolu enfeksiyonları
  • Dolaşım sorunları
  • Kronik ağrı
  • Sedef gibi deri hastalıkları
  • Mantar, bakteri enfeksiyonları
  • Kanser
  • Diyabet

Ozon Tedavisi Kimlere Yapılabilir?

Kan dolaşımını büyük ölçüde artıran ozon tedavisi genellikle dolaşım problemlerinin tedavisinde kullanılmaktadır. Ancak solunum yolu enfeksiyonu bakteri enfeksiyonu, romatizmal hastalıklar, kronik yorgunluk gibi şikayeti olan birçok hasta için tercih edilebilen ek tedavi yöntemidir. Uzman doktor kontrolü ile ozon tedavisine başlanabilir. 

Ozon Tedavisi Kimlere Uygulanmaz?

Ozon tedavisi belirli sağlık sorunları yaşayan kişiler için uygulanmamalı ya da uzman doktor kontrolünde durum değerlendirilmelidir. Ozon tedavisi için uygun görülmeyen bazı hastalık ve durumlar bu şekildedir:

  • Hamilelik
  • Tiroid hastalıkları
  • Kan pıhtılaşma sorunları
  • Yüksek tansiyon
  • Tekrarlayan kas krampları
  • Ozon alerjisi olan hastalar
  • Kalp krizi öyküsü
  • Kansızlık
  • Şeker hastalığı
  • Organ yetmezliği
  • Otoimmün hastalıklar

Yukarıdaki hastalık ve durumlara sahip olmayan kişiler, ozon tedavisi için uzman hekim ile görüşmeli ve sağlık öyküleri hakkında detaylı bilgi vermelidir. Böylelikle tedaviye uygunluk, uzman hekim tarafından değerlendirilebilmektedir. 

Ozon Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Ozon tedavisi hastalara farklı formlarda uygulanabilmektedir. Uygulanacak ozon formu hastanın durumuna, şikayetlerine, uygulanacak alanlara göre farklılık göstermektedir. Uzman hekim tarafından hastanın şikayetleri ve sağlık durumu değerlendirildikten sonra en uygun tedavi yöntemi tercih edilir. En yaygın kullanılan ozon tedavisi uygulama yöntemleri bu şekildedir:

Majör otohemoterapi

Majör otohemoterapide hastadan bir miktar kan alınmakta ve alınan kan ozon gazı ile karıştırıp hastaya geri enjekte edilmektedir. Kan yolu ile yapılan bu tedavi şekli damar tıkanıklığı, doku iyileşmesini hızlandırma, enfeksiyonların giderilmesi gibi birçok durumda tercih edilebilmektedir. 

Minör otohemoterapi

Minör otohemoterapide hastadan 5-10 ml kan alınmakta ve alınan kan ozon gazı ile karıştırıldıktan sonra direkt olarak kas içerisine enjekte edilmektedir. Bu tedavi yöntemiyle hastanın bağışıklık sistemi uyarılır ve ozonun antioksidan özelliğiyle dokuların hızlı bir şekilde iyileşmesi sağlanır. 

Eklem içi uygulama

Eklem içi uygulama metodunda ozon gazı direkt olarak hastanın eklem içerisine uygulanmaktadır. Genellikle osteoartrit ve diğer eklem rahatsızlıkları için tercih edilebilen tedavi yöntemidir. 

Rektal uygulama

Bu uygulama yönteminde ozon gazı hastaya rektal yolla uygulanmaktadır. Ozonun anti-enflamatuar ve doku iyileştirici özellikleriyle kişinin bağışıklık sistemi uyarılarak, hastalık belirtilerinin giderilmesine destek olan uygulama yöntemidir. 

Torbalama

Torbalam yönteminde ozon gazı direkt olarak yaralı bölgeye uygulanmaktadır. Yaranın bulunduğu alan ozone dayanıklı torba içine alınmakta ve torba içerisine ozon gazı verilmektedir. Yaraların hızlı bir şekilde iyileşmesine destek olan uygulama yöntemidir. 

Ozon Tedavisinin Yan Etkisi Var Mı?

Ozon tedavisinin yan etkileri hastanın durumuna, sağlık öyküsüne, uygulama metoduna ve uygulanan dozlara göre farklılık gösterebilir. Ancak genel olarak ozona karşı alerjisi olmayan bireylerde ciddi bir yan etkisi yoktur. Uzman hekim tarafından sağlık öyküsü değerlendirilip, uygun dozlar tercih edildikten sonra ozon tedavisinden olumlu sonuçlar beklenir. 

Ozon Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Ozon tedavisinde bir seans ortalama 40-45 dakika sürmektedir. 12-14 seans sonrasında hastanın durumu uzman hekim tarafından değerlendirilir ve devam edilip edilmeyeceğine karar verilir. Ozon tedavisi genellikte ilk etapta haftada 2 seans olacak şekilde planlanır ve tedavi ilerledikçe zaman aralıkları ayda bir olacak şekilde ayarlanır. Ozon tedavisinden olumlu sonuç almak için uzman hekimin uyguladığı tedavi takvimine uyulması önemlidir. 

Ozon Tedavisi Ne Zaman Etkisini Gösterir?

Ozon tedavisinin etki süresi kullanılan yöntemlere, hastanın durumuna ve tedavinin amacına göre değişiklik göstermektedir. Ozon tedavisine her hastanın farklı yanıtlar verdiği için sonuçlar tamamen kişiseldir. Ozon tedavisi ağrı ve iltihaplanma gibi semptomların giderilmesinde daha hızlı etki gösterirken, kronik durumlarda tedavi süresi uzayabilmektedir.