Obezite ve astım çocukluk çağının en sık görülen iki önemli hastalığıdır. Son 20 yılda hem obezite hem de astım sıklığı paralel olarak artmıştır. Obezitenin astım gelişmesinde katkısı büyük olmakla birlikte , fazla kilo astımlı çocukların tedavisinin de başarısız olmasına neden olabilmektedir. Obezitenin astım gelişmesinde katkısı mekanik ve immünolojik nedenlerle olmaktadır.
Obezite Astım Gelişmesine Neden Oluyor
Astım nedenleri kişinin kendine bağlı faktörler ve çevresel faktörler nedeniyle gelişmektedir. Kişiye bağlı faktörler arasında en önemli neden genetik olmakla birlikte obezite ve cinsiyetin erkek olmasıdır.
Obeziteye neden olan çevresel faktörlere gelince çevrede bulunan alerjenler, enfeksiyonlar, hava kirliliği gibi birçok faktör de katkıda bulunmaktadır.
Obezite Mi Astıma Neden Oluyor Yoksa Astım Mı Obeziteye Neden Oluyor?
Astımın obeziteye neden olması çoğu çalışmada dışlanmıştır. Bu nedenle obezite astıma neden olmaktadır.
Obezitenin Astıma Etkileri Nelerdir?
Obezite mekanik, immünolojik etkileri, hormonlardaki değişiklik, ortak genetik yapı, diyet ve fiziksel aktivitede azalma gibi etkilerle astıma etkisi mevcuttur.
Obezite Mekanik Olarak Astımı Kötü Yönde Etkiler
Obezitede fazla yağ ile göğüse baskı yapmaktadır. Göğüs duvarında yağ birikmesi mevcuttur. Akciğerlerde kan akımını etkilemektedir. Bronşların genişleme yeteneği azalır.
Obezitenin Astıma İmmünolojik Etkileri
Obezitede yağ hücreleri astıma neden olan bazı maddeler salmaktadır. Bunların başında leptin gelmektedir. Obezitede leptin miktarı yükselir ve leptin de akciğerlerde bronşlarda enflamasyona neden olmaktadır.
Obezite Astımı Kötü Etkiler Çünkü:
Reflüyü artırır bu da astımı ağırlaştırır. Uyku bozukluğu, kanda yağ miktarı artışı, tansiyon yüksekliği ve diyabete neden olarak yine astımı kötü yönde etkiler. Ayrıca kolesterol yüksekliğinin astım riskini artırıcı etkisi vardır.
Obezite Hormanal Etkileri Olur
Obezite erkeklerde geç ergenliğe ve kızlarda erken ergenliğe girmeye neden olur. Obezitede östrojen miktarı artar bu da alerjiye eğilimi artırır.
Sonuç olarak;
Obezite astım hastalığı gelişmesine çok önemli katkıda bulunur.
Obezite astım tedavilerinin etkisini azaltmaktadır. Çünkü; astım tedavisinde kullanılan özellikle kortikosteroidlere karşı bir direnç gelişir.
Astımlı obez çocukların egzersiz yapması önerilmelidir.
Sebze ve meyve ile beslenmesi tavsiye edilmeli.