Halk arasında deniz salyası olarak bilinen ve denizlerimizdeki yaygınlığı günden güne artan müsilaj endişe verici ve merak uyandıran konulardan biri haline geldi. Müsilajla ilgili temizleme çalışmaları devam ederken, bu durumun etkileri de tartışma yaratıyor. Bu yazımızda müsilajın ne olduğunu, hastalıklara ve alerjik reaksiyonlara neden olup olmayacağını sizler için yazdık.

Müsilaj Nedir?

Kısaca açıklamak gerekirse: “Müsilaj”, neredeyse tüm bitkiler ve bazı mikroorganizmalar tarafından üretilen kalın, yapışkan bir maddedir. Bu mikroorganizmalar, hareket için onu kullanan protistleri içerir. Hareketlerinin yönü, her zaman müsilaj salgısının yönünün tersidir. Polar bir glikoprotein ve bir ekzopolisakkarittir. Bitkilerdeki müsilaj, su ve gıdanın depolanmasında, tohumların çimlenmesinde ve zarların kalınlaşmasında rol oynar. Kaktüsler (ve diğer sulu meyveler) ve keten tohumları özellikle zengin müsilaj kaynaklarıdır.”

Ülkemizde müsilaj, Marmara Denizi’nde ilk olarak görülmeye başlandı. Ege Denizi’nde de görülmeye başlamasıyla endişelerin boyutu arttı. Karadeniz’e de sıçrama olasılığı olduğu belirtilen müsilajın, deniz ekosistemine verdiği zararların yanı sıra insan sağlığına da zarar verebilme olasılığı var.

Müsilajın Ülkemizde Görülme Sebebi Nedir?

Deniz salyası, iklim değişikliğinin etkileriyle birlikte su kirliliğinin bir sonucu olarak alglerin besinlerle aşırı yüklenmesi sonucu oluşan deniz müsilajıdır. Aşırı besin yükü, küresel ısınmanın neden olduğu sıcak havalarda alglerin sayısı artar. Su kirliliği, sorunu artırır. Çevre uzmanları, iklim değişikliğinin neden olduğu aşırı fitoplankton üretiminin ve kontrolsüz evsel ve endüstriyel atıkların denizlere boşaltılmasının mevcut krize yol açtığını belirtmektedir. Yapışkan, kahverengi ve köpüklü bir maddeyi andıran kalın, sümüksü organik madde tabakası, Marmara Denizi’ne yayıldı, ayrıca limanları ve kıyı şeritlerini de etkisi altına aldı.

Müsilaj Alerjiye Neden Olur Mu?

Müsilajın deniz ekosistemine ve deniz canlılarına zarar vermesinin yanı sıra insan sağlığına olabilecek zararları da vardır. Konuyla ilgili araştırmalar devam ederken bir yandan da uzmanlar konuya dikkat çekiyor ve uyarılarda bulunuyor. Müsilaj olan denizde yüzmenin sonucu olarak deri döküntüleri, kaşıntı, kızarıklık gibi birtakım deri reaksiyonlarının meydana gelebileceği konusunda uyarılar mevcut. Temas alerjileri olarak da belirtebileceğimiz bu durumdan denize giren kişiler etkilenebilir. Bunun yanı sıra bu maddelerle temas eden kişilerde dermatolojik bazı sorunlar da meydana gelebilir.

Uzmanların endişe ettiği bir diğer konu ise, temas yollu reaksiyonların yanı sıra, bu maddelerin vücuda doğrudan girmesi ve istenmeyen birtakım hastalıklara sebebiyet vermesidir.

Müsilaj Deniz Ekosistemini Ne Kadar Kötü Etkileyebilir?

Deniz yüzeyinde kahverengi bir balgam gibi yükselen müsilajın büyümesi, deniz ekosistemi için ciddi bir tehdit oluşturuyor. Deniz salyası, balık popülasyonunda toplu ölümlere ayrıca mercan ve sünger gibi diğer suda yaşayan organizmaların ölmesi de kaçınılmaz olarak görülüyor. Şu an için deniz yüzeyini kaplayan müsilaj kontrol edilemezse dibe çökebilir ve deniz tabanını kaplayarak deniz ekosistemine büyük zarar verebilir. Bir süre sonra balıklar, yengeçler, istiridyeler, midyeler ve deniz yıldızları dahil tüm su yaşamını zehirleyebilir.

Randevu ve Bilgi Formu