Lateksin alerjik reaksiyonları ciddi olabilir ve çok nadiren ölümcül olabilir. Lateks alerjisi, son yıllarda giderek artış göstermektedir ve birçok sağlık sorununa neden olmaktadır. Bu nedenle uluslararası bir sağlık sorunu olarak kabul edilmektedir. Bazı meslek grupları veya kişiler lateks alerjisi için riskli gruplar içinde yer almaktadır. Sizlere bu yazımızda bu meslek gruplarından bahsettik.

21. yüzyılın başında yayınlanan verilerle karşılaştırıldığında, mevcut lateks alerjisi prevelansı sağlık çalışanlarında %9.7 duyarlı hastalarda %7.2 ve genel nüfus içinde %4.3 oranında görülür ve genel nüfus içinde prevelansının giderek yükseldiği görülmektedir.

Lateks ve lateks içeren ürünlerin milyonlarca olmasına nedeniyle latekse maruz kalmanın birçok yolu vardır. Bu yüzden dünya çapında genel nüfusun yaklaşık  %4’ünde lateks alerjisi görülmesi şaşırtıcı değildir. Lateks alerjisini azaltmak için lateks içeren ürünlerle teması engellemek ve lateks alerjisinin yaygınlığını azaltmak, beklediğimizden daha zor olabilir.

1980’lerin sonlarında ve 1990’lı yıllarda sağlık çalışanları arasında lateks alerjisinin ortaya çıkması ile birlikte bazı hastalarda ve genel popülasyonda lateksten etkilenen çok sayıda kişi tespit edildi. Özellikle bazı işlerde çalışanlarda daha fazla lateks maruziyeti görülebilir.

Lateks Alerjisi İçin Riskli Gruplar Şöyle Sıralayabiliriz

1. Latekse mesleksel olarak maruz kalanlar:

Sağlık çalışanları, kauçuk fabrikası işçileri, inşaat işçileri, temizlikçiler, gıda işinde çalışanlar, bahçıvanlar, boyacılar, kuaförler, oyuncak yapımında çalışanlar, restoranlarda çalışanlar, fırında çalışanlar, biyoloji ve kimya laboratuvarında çalışanlar…

2. Çok sayıda cerrahi girişime bağlı maruz kalanlar:

Spina bifidalı hastalar, Dandy-walker kisti olanlar, konjenital genitoüriner anomalili hastalar, sezaryen doğum, mesane ekstrofisi…

3. Lateks ürünleri ile sık temas:

Dental girişimler, sık üriner kateterizasyon, insülin kullanan diyabetli hastalar…

4. Saman nezlesi (alerjik rinit) veya bazı gıdalara alerji gibi diğer alerjilere sahip atopik insanlar; astım, egzama, meyve alerjisi olması lateks alerjisi için riskli grubu oluştururlar.

Lateks alerjisi her geçen gün artmaktadır, çünkü günlük hayatımızda lateks içeren ürün sayısı artıkça karşılaşma ihtimalimiz daha fazladır.

Lateks alerjisi sadece sağlık hizmetleri gibi iş yerinde ve lateks eldivenlerinin sıklıkla kullanıldığı işkollarını değil aynı zamanda lateks ürünlerine mesleki olarak maruz kalmasak da  genel popülasyonu etkiler. Bu yüzden lateks alerjisi ciddi bir sorun olarak her geçen gün artmaktadır.