Kükürt, genellikle volkanik menfezlerin yakınında oluşan, yerkabuğunda bulunan bir mineraldir. İnsanlar yüzlerce yıldır egzama, sedef hastalığı ve akne gibi cilt şikayetleri için kükürt kullanırlar. Bununla birlikte, kükürt egzamaya iyi gelir söylemini kanıtlayan hiçbir çalışma yoktur.

Kükürt, egzamayı hafifletebilecek bazı özelliklere sahip olabilir. Antimikrobiyal ve keratolitik özellikleriyle kuru cildi yumuşatıp nemlendirebileceği öne sürülmektedir. Madde ayrıca anti-inflamatuar özelliklere sahip olabilir ve kaşıntıyı azaltmaya yardımcı olabilir. Bununla birlikte, etkilerini doğrulamak için daha fazla araştırma gereklidir.

Kükürt egzamayı tedavi eder mi?

Bazı insanlar kükürt içeren ürünlerin egzama semptomlarını azaltmaya yardımcı olduğunu belirtmektedir. Şimdiye kadar, kullanımını destekleyen tek kanıt anekdottur. Dermatologlar bazen seboreik dermatit, rosacea ve akne gibi diğer iltihaplı cilt durumlarını tedavi etmek için kükürt önermektedir. İnsanlar ayrıca tarihsel olarak cilt koşullarını tedavi etmek için kükürt ve diğer mineralleri kullanmışlardır. Uygulamanın kökleri, İbni Sina’nın tekniği kullanarak ilk kez tarif ettiği gibi, İran’a kadar uzanır.

2017 yılında yapılan bir hayvan araştırması, mineral bakımından zengin kaynak suyunun farelerde egzama benzeri iltihabı azalttığını buldu. Bununla birlikte, şu ana kadar, kükürtün insanlarda egzama üzerindeki etkisini özel olarak inceleyen bir çalışma bulunmamaktadır.

Kükürt ürün çeşitleri

Bireylerin cilt üzerinde kükürt içeren ürünleri kullanmalarının birkaç yolu vardır. Bunlar şunları içerir:

  • Topikal macunlar veya merhemler,
  • Losyonlar veya kremler,
  • Sabunlar ve şampuanlar.
  • Reçetesiz satılan ürünlerdeki kükürt konsantrasyonu önemli ölçüde değişebilir. Daha yüksek konsantrasyonlar içeren bazıları yalnızca reçeteyle alınabilir.

Kükürtün potansiyel faydaları nelerdir?

Kükürt, egzama gibi iltihaplı cilt rahatsızlıkları olan kişiler için yararlı olabilecek çeşitli özelliklere sahiptir.

Bazı bakteri türleri egzamayı daha da kötüleştirebilir. Ve 2019 tarihli bir makaleye göre kükürt antimikrobiyaldir. Örneğin, küçük bir klinik çalışma, Staphylococcus aureus’un varlığının el egzamasının semptomlarını daha şiddetli hale getirdiğini buldu. Kükürt, ciltteki zararlı mikropların seviyesini azaltabilir.

Kükürt de bir keratolitiktir. Keratolitik ajanlar, doktorların hiperkeratoz dediği kuru, pullu, kalınlaşmış cildi yumuşatıp gevşeterek çalışır. Bu ajanlar ayrıca cilde nemi bağlayarak egzama hissini ve görünümünü iyileştirebilir.

Mineral bakımından zengin suda banyo yapmak daha genel olarak iltihaplanmayı azaltmaya da yardımcı olabilir. Bir 2018 çalışması, mineral bakımından zengin suların egzama ve sedef hastalığını hafifletebileceğini, fototerapinin, başka bir egzama tedavisi biçiminin, anti-inflamatuar etkisini artırdığını ileri sürmüştür.

Potansiyel riskler nelerdir?

Araştırma eksikliği nedeniyle, kükürtün egzama için uzun süreli güvenli bir tedavi olup olmadığı belirsizdir. Bu maddeyi egzama için denemeyi düşünen herkes önce bir doktorla konuşmalıdır.

Şimdiye kadar, topikal kükürt kullanımı genellikle güvenli görünmektedir. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (CDC) göre, %5-10 kükürt içeren bir merhem, 2 aylıktan küçük bebekler de dahil olmak üzere çocuklarda uyuz tedavisi için topikal kullanım için güvenlidir.

2017 vaka çalışması, hamilelik sırasında komplikasyonlara neden olan herhangi bir topikal kükürt tedavisi vakası olmadığını not eder. Bununla birlikte, özellikle gebe kalmaya çalışırken, hamileyken veya emzirirken kükürt ürünlerini kullanmadan önce bir doktora danışmak önemlidir.

Yan etkiler nelerdir?

Kükürtün kokusu rahatsız edici olabilir ve ciltte uzun süre kalabilir. Bu durum da rahatsızlığa neden olabilir. Kükürtü topikal olarak kullanmanın diğer potansiyel yan etkileri şunlardır:

  • Kuruluk,
  • Soyulma veya pullanma,
  • Batma, yanma veya karıncalanmayı içerebilen hafif tahriş.

Yan etkiler meydana gelirse, ürünü deriden iyice yıkayın ve kullanmayı bırakın. Şiddetli yan etkiler ortaya çıkarsa, tıbbi yardım almanız gerekebilir.

Egzama için kükürt nasıl kullanılır?

Kişiler egzama için kükürtlü ürünleri ambalaj üzerindeki talimatları izleyerek veya doktorlarına ya da dermatologlarına sorarak güvenle deneyebilirler. Doktorunuz tavsiye etmediği sürece, kükürt egzamaya karşı kullanılmamalıdır. Kükürt sabunu kullanmak için:

Cildi ılık, ancak sıcak olmayan suyla ıslatın.

Sabunu akan suyun altında köpürtün ve etkilenen bölgeye uygulayın.

İyice durulayın ve temiz bir havluyla kurulayın.

Kükürt kremi, merhem veya jel kullanmak için:

Etkilenen bölgeyi nazikçe yıkayın ve kurulayın.

Ürünü belirtildiği şekilde uygulayın.

Losyonlar için emilene kadar nazikçe ovalayın. Merhemler ve daha kalın ürünler, cildin onu emmesinden ziyade cildin yüzeyine oturabilir.

Özetlemek gerekirse:

Sülfürün egzama semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabileceğine dair anekdot niteliğinde kanıtlar olsa da, bu teoriyi doğrulamak için çok az araştırma vardır. Kükürt antimikrobiyal özelliklere sahip olabilir ve kuruluğu veya kaşıntıyı hafifletebilir, ancak insanlarda ne kadar etkili olduğu belirsizdir. Kükürt ayrıca güçlü bir kokuya sahiptir ve herkes için uygun olmayabilir. Öneriler, kükürt içeren ürünler kullanmak isteyen kişilerin önce bir sağlık uzmanıyla konuşmasını belirtir.