Kızamıkçık çoğunlukla cilt ve lenf düğümlerini etkileyen bir enfeksiyondur. Genellikle virüsünden kaynaklanır (kızamık hastalığına neden olan aynı virüs değil). Kızamıkçıklı bir kişi hapşırdığında veya öksürdüğünde havaya püskürtülen damlacıklar gibi virüs bulaşmış sıvıyı soluduğunda veya enfekte olan biriyle yiyecek veya içecek paylaştığında yayılır. Çocuklarda genellikle hafif seyreden bir hastalıktır; hastalığının birincil tıbbi tehlikesi, gelişmekte olan bebeklerde doğuştan kızamıkçık sendromuna neden olabileceğinden hamile kadınların enfeksiyonudur. 1969’da kızamıkçık aşısı bulunmadan önce, kızamıkçık salgınları her 6-9 yılda bir, genellikle 5 ila 9 yaş arası çocuklar arasında yaygındı ve birçok doğuştan kızamıkçık vakası oluyordu. Günümüzde bu durumdan kaynaklanan enfeksiyonlarının çoğu, çocuklardan ziyade genç, aşılanmamış yetişkinlerde görülmektedir. 

Kızamıkçık Belirtileri

Enfeksiyon 1-2 günlük hafif ateş ve genellikle boynun arkasında veya kulakların arkasında şişmiş, hassas lenf düğümleri ile başlayabilir. Daha sonra yüzde bir döküntü başlar ve aşağı doğru yayılır. Kızamıkçıktan kaynaklanan döküntü genellikle bir ebeveynin fark ettiği ilk hastalık belirtisidir. Eşit renkli yamalar oluşturmak üzere birleşebilen pembe veya açık kırmızı lekeler olarak görünen diğer birçok viral döküntü gibi görünebilir. Döküntü, kaşınabilir ve 3 güne kadar sürebilir. Döküntü temizlendiğinde, etkilenen cilt çok ince pullar halinde dökülebilir.

Bu hastalığın diğer belirtileri (bunlar gençlerde ve yetişkinlerde daha sık görülür) baş ağrısı, iştahsızlık, hafif konjonktivit (göz kapaklarının ve göz kürelerinin zarının iltihabı), burun tıkanıklığı veya akıntısı, vücudun diğer bölümlerinde şişmiş lenf düğümlerini içerebilir. 

Hamile bir kadında kızamıkçık, gelişmekte olan fetüs için potansiyel olarak yıkıcı sonuçları olan konjenital kızamıkçık sendromuna neden olabilir. Doğumdan önce kızamıkçık bulaşan çocuklar büyüme sorunları için risk altındadır; zihinsel engelli, kalp ve göz kusurları, sağırlık, karaciğer, dalak ve kemik iliği sorunları gibi birtakım durumlar meydana gelebilir. 

Kızamıkçık Bulaşıcı Mıdır?

Virüs, hapşırma ve öksürme yoluyla burun ve boğazdan gelen küçük sıvı damlacıkları yoluyla insandan insana geçer. Bu duruma sahip olan kişiler en çok döküntünün ortaya çıkmasından 1 hafta öncesinden 1 hafta sonrasına kadar bulaşıcıdır. Enfekte olan ancak hiçbir semptomu olmayan biri virüsü yine de yayabilir. Konjenital kızamıkçık sendromu olan bebekler, bir yıl veya daha uzun bir süre boyunca virüsü idrar, burun ve boğazdaki sıvıyla yayabilir ve virüsü aşılanmamış kişilere geçirebilirler. 

Önleme

Bu durum aşı ile önlenebilir. Kızamıkçığa karşı yaygın bağışıklama, hastalığın yayılmasını kontrol etmek ve böylece doğuştan kızamıkçık sendromunun neden olduğu doğum kusurlarını önlemek için kritik öneme sahiptir. Aşı genellikle planlanmış kızamık-kabakulak-kızamıkçık (MMR) aşısının bir parçası olarak çocuklara 12-15 aylıkken verilir. İkinci bir MMR dozu genellikle 4-6 yaşlarında verilir. Aşı hamile kadınlara veya aşıyı aldıktan sonraki 1 ay içinde hamile kalabilecek kadınlara yapılmamalıdır. Hamile kalmayı düşünüyorsanız, bir kan testi veya aşı kanıtı yoluyla kızamıkçığa karşı bağışık olduğunuzdan emin olun. Bağışıklığınız yoksa aşıyı hamile kalmadan en az 1 ay önce yaptırmalısınız. Bağışıklığı olmayan hamile kadınlar, hastalığı olan herkesten uzak durmalı ve doğumdan sonra aşılanmalıdır.

Kuluçka Süresi ve İyileşme Süreci

Kuluçka süresi 14-23 gündür ve ortalama kuluçka süresi 16-18 gündür. Bu, bir çocuğun hastalığı olan birine maruz kaldıktan sonra bu durumu almasının 2-3 hafta sürebileceği anlamına gelir.

Döküntü genellikle 3 gün sürer. Lenf düğümleri bir hafta veya daha uzun süre şiş kalabilir ve eklem ağrısı 2 haftadan fazla sürebilir. Çocuklar genellikle 1 hafta içinde iyileşir, ancak yetişkinler daha uzun sürede iyileşebilirler. 

Kızamıkçık Tedavisi

Viral enfeksiyonlara karşı çalışmadıkları için antibiyotiklerle tedavi edilemez. Komplikasyon olmadığı sürece bu durum kendiliğinden iyileşir. Bu hastalığa maruz kalmış her hamile kadın hemen doğum uzmanına başvurmalıdır. Çocuğunuzda bu hastalık varsa belirtilerini takip etmeniz gerekir. Çocuğunuzun ateşini izleyin ve ateşi çok yükselirse doktora başvurun. 

Randevu ve Bilgi Formu