İnatçı ürtiker ile ilgili olarak bitkisel tedavi üzerine en çok Çin ve Doğu Asya’da çalışılmıştır.

Xiaofeng Powder inatçı ürtikerde sıklıkla kullanılmaktadır. Deneysel çalışmalarda fare kemik iliğinden köken alan mast (alerjik reaksiyonlarda ana rol oynayan hücre) hücrelerinden IgE (alerjiye yol açan madde) salınımını azalttığı gösterilmiştir. Çin tıbbında bu madde başka bitkilerle karıştırılarak kurdeşen tedavisinde uygulanmaktadır.

Kore’de ise kronik ürtiker (kurdeşen) tedavisinde Gwakhyangjeonggi‑san kullanmaktadır. Bu bir bitki karışımıdır. İçeriğinde Hint nanesi (Agastache rugosa), deli fesleğen (Perilla frutescens), melek otu (Angelica dahurica), seylan kaşusu (Areca catechu), Poria hindistancevizi (Poria Cocos), houpu manolyası (Magnolia officinalis),mandalina ( citrus reticulata), yeşil ejderha bitkisi (Pinellia ternata), balon çiçeği (Platycodon grandiflorum), meyan ( Glycyrrhiza uralensis), hünnap (Ziziphus jujuba), zencefil (Zingiber officinale) bitkileri bulunmaktadır. Hazırlanan bu karışımla yapılan klinik bir çalışmada 30 hastanın yarısında belirtilerin geçtiği saptanmıştır.

Japon tıbbında kullanılan Yokukansan 7 çeşit bitkinin karışımından oluşmuştur. Bu bitkiler, Çin kökenli bir bitki (Atractylodes lancea), bir mantar türü (Poria sclerotium), kök özü (Cnidium rhizome), kedi pençesi (Uncaria hook), Japon Angelica kökü (Japanese Angelica root), Bupleurum kökü ve meyan kökünden (Glycyrrhiza) oluşmaktadır. Deneysel çalışmalarda bu bitki karışımının mast (alerjik reaksiyonlarda ana rol oynayan hücre) hücrelerinden alerji yapan maddelerin salınımını azalttığı gösterilmiştir.

Bu Uzak Doğu’nun karışım bitkileri haricinde günlük yaşamda nispeten daha sık kullanılan aşağıdaki bitkilerin vücutta histamin salınımını azalttığı bilinmektedir.

Bitkiler

1)Tarhun otu,

2)Alman papatyası çayı,

3)Isırgan otu,

4)Çörek otu tohumu ve yağı,

5)Havlıcan,

6)Zerdeçal.

Bu alanda özellikle Uzak doğu tıbbında bitkilerle yapılan birçok tedavi şekli bulunmaktadır. Ancak bunların çoğu bilimsel olarak kanıtlanmamıştır. Özellikle çocuk yaş grubunda yapılan çalışmalar çok kısıtlıdır. Alerjik hastalığı olan çocuklarda özellikle daha önce tüketmedikleri bitkilerle kurdeşen gelişme olasılığı yüksek olduğu için mutlaka izleyen doktordan bu konuda görüş alınmalıdır.

İnatçı ürtiker (kurdeşen) tedavisine iyi gelen yiyecekler var mı?

Vücutta ürtiker (kurdeşen) öncelikle histamin adı verilen maddenin salınımına bağlıdır. Bazı yiyeceklerin histamin salınımını azalttığı bilinmektedir.

1)Su teresi (Mast hücrelerinden histamin salınımını azaltır).

2)Bezelye filizi (hücre dışı histaminin yıkımını arttıran diamin oksidaz içerir).

3)Kırmızı soğan (Histamin salınımını inhibe eder, mast hücrelerini stabilize eder, hücre dışında histamin seviyelerini düşürür).

4) Sarımsak(Mast hücrelerinden histamin salınımını azaltır).

5)Kekik (Mast hücrelerinden histamin salınımını azaltır).

6)Karabiber(Mast hücrelerinden histamin salınımını azaltır).

7)Nar (Mast hücrelerinden histamin salınımını azaltır).

8)Elma (özellikle kabuğu)( Mast hücrelerinden histamin salınımını azaltır).