Koranavirüsün sebep olduğu küresel salgın hepimizi olumsuz etkilemeye devam ediyor. Salgını durdurmak için aşı uygulamaları hız kesmeden devam ediyor. Ülkemizde ilk olarak Çin aşısı olan Coronavac aşısı uygulanmaya başladı. Geçtiğimiz günlerde Almanya’nın geliştirdiği Pfizer Biontech aşısı da öncelik sıralamasına göre uygulamaya konuldu. Biontech aşısı için daha önce şiddetli alerjik reaksiyon vakalarının bildirilmesi alerjisi olan kişilerde bazı endişelere yol açıyor. Bu yazımızda ilaç alerjisi olanlar Biontech aşısı yaptırabilir mi sorusunu sizler için cevapladık.  

Biontech Aşısı Nedir?

Biontech, mRNA tabanlı koronavirüse karşı kanıtlanmış bir aşıdır. mRNA teknolojisi, yeni kullanılan bir teknolojidir.  mRNA kavramı şu şekilde ifade edilebilir: Messenger ribonükleik asit (mRNA) aşıları, vücudun kendi bağışıklık tepkisini uyaran yeni bir teknolojidir. Bu aşılar, belirli bir virüs özelliğinin “planı” veya kodu dahil olmak üzere haberci RNA’dan bilgi içerir. Bilgi, vücudun bu antijeni kendi başına üretmesini sağlar. mRNA, antijenin üretimi için bilgiyi proteinleri yapan hücre makinemize aktarır. Vücudumuzdaki hücreler daha sonra antijeni yüzeylerinde sunar ve böylece istenen spesifik bağışıklık tepkisini tetikler. Vücut virüsle temas ettiğinde, bağışıklık sistemi spesifik antijeni tanır ve virüsle savaşabilir.

Çin tarafından üretilen Coronavac aşısı ise ölü aşı olarak bilinen bir aşıdır. Bu aşı, formaldehitle inaktive edilen ve adjuvan olarak alüminyum kullanılan bir aşıdır. 

Aşıların Etkinlik Oranı Nedir?

Aşıların etkinlik oranı, uzun süre konuşulan konulardan biri oldu. Ülkemizde yapılan ilk korona aşısı olan Coronavac aşısının etkinlik oranı Türkiye verilerine göre %83 olarak bildirilmiştir. Biontech aşısı için ise firma yetkilileri tarafından açıklamaya göre etkinlik oranı %91.3 olarak aktarılmıştır. 

Biontech Aşısının Yan Etkisi Var Mı?

Her aşıda olduğu gibi Biontech aşısında da bazı yan etkiler meydana gelebilir. Olası yan etkiler, klinik denemeler sonrasında sıklık sırasına göre belirtilmiştir. En sık görülen yan etki enjeksiyon bölgesinde ağrı ve şişlik olarak belirtilmiştir. Sıklık sırasına göre yan etkiler şu şekilde sıralanabilir:

  • Enjeksiyon yerinde ağrı ve şişlik,
  • Yorgunluk,
  • Baş ağrısı,
  • Kas ağrıları,
  • Titreme,
  • Eklem ağrısı ve ateş.

İlaç Alerjisi Olanlar Biontech Aşısı Olabilir Mi?

BioNTech aşısı için milyon doz aşı başına yaklaşık on bir vakada şiddetli alerjik reaksiyon gözlenmiştir. Gelişen bu alerjik reaksiyonların %71’i aşılamadan sonraki 15 dakika içinde gelişmiş ve çoğunlukla (%81) bir alerji veya alerjik reaksiyon öyküsü olan kişilerde meydana geldiği bildirilmiştir. Aşıya karşı gelişen alerjik reaksiyonun aşının içinde bulunan polietilen glikol (PEG) maddesine karşı olduğu düşünülmektedir. Polietilen glikol mRNA’nın bozulmasını engellemek, suda çözünmesini sağlamak için kullanılan bir maddedir. Polietilen glikol, bazı kişilerde alerjik reaksiyona neden olabilen bir maddedir. İlaç alerjisi ve besin katkı maddelerine alerjisi olanlar için BioNTech aşısının alerji riski daha yüksektir sonucuna varılabilir. 

Bu nedenle özellikle ilaçların tablet formuna alerjik reaksiyon geçirmiş olanlar, ilaç alerjisinin nedeni tespit edilmemiş olanlar, besin katkı maddesine alerjisi olanların BioNTech aşısı yerine Coronavac aşısı olması alerji riski açısından daha güvenli olabilir. 

İlaç alerjinizin nedeni, PEG içeren bir ilaca bağlı değilse, aşıya karşı alerjik reaksiyon geliştirme riskiniz düşük olacaktır. İlaç alerjinizin PEG maddesinden kaynaklanıp kaynaklanmadığını bilmiyorsanız Coronavac aşısı olmanız daha doğru olabilir. 

Önemli Notlar

PEG maddesine karşı alerjisi olan kişilerin Biontech aşısı olduktan sonra alerjik reaksiyon geliştirme olasılığı vardır.

Besin katkı maddesine alerjisi olanların Coronavac aşısını tercih etmesi daha güvenli olabilir. 

Alerjisi olan kişilerin, ilaç alerjisi olan kişilerin aşılarını hastane ortamında aşılarını yaptırmaları faydalı olacaktır.

Aşı olduktan sonra olası bir reaksiyon acil müdahale edilebilmesi için 30 dakika hastane gözetiminde olmanız gerekir. 

Randevu ve Bilgi Formu