Hangi Balık Hangi Ayda Yenmeli?

Hangi Balık Hangi Ayda Yenmeli?

Hepimizin bildiği gibi balık, sağlık için en önemli besinlerden biridir. Haftada iki kez tüketilmesi tavsiye edilir. A, B1, B2, D vitaminleri açısından oldukça zengindir. Daha az karbonhidrat ve daha fazla fosfor, çinko ve iyot mineralleri içerir. Aynı zamanda protein açısından da zengindir. 100 gram yağlı balık yaklaşık 20 gram, yağsız balık ise 10 gram protein içerir.

Her balığın uygun bir mevsimi vardır. Balığı doğru mevsimde yerseniz taze olur ve tadı çok daha güzel olur. Balığı mevsiminde yemek en az balığı nasıl pişirdiğiniz kadar önemlidir. Bu yazımızda hangi balığın hangi mevsimde yenmesi gerektiğini sizler için yazdık. 

Ocak

Havaların soğumasıyla bu ay alınabilecek en iyi balıklar lüfer, palamut, uskumru, hamsi ve kefal balığıdır. 

Şubat

Balıkların yenmesi için kışın en zengin ayıdır. Kalkan balığı yemeye bu ay başlayabilirsiniz. Tercih edebileceğiniz diğer balıklar ise torik, hamsi, mersin, kefal ve levrektir. 

Mart

Kalkan ve mezgit ızgara yapmaya başlayabilirsiniz. Kefal, dil ve levrek de bu ay yiyebileceğiniz balıklardan.

Nisan

Bahar gelince kalkan ve mezgit balıkları sofralarımızda daha çok görülmeli. Tercih edebileceğiniz diğer balıklar ise mersin, morina, levrek, kefal ve kaya balığıdır.

Mayıs 

Havalar çok ısınmadan morina, barbunya, dil balığı, levrek, kılıç balığı, akya, tranca ve yılan balığı yiyebilirsiniz.

Haziran

Havaların ısınmasıyla balık çeşitliliği azalır. Sardalya, orfoz ve ton balığı bu dönemde tercih edebileceğiniz balıklar arasındadır.

Temmuz

Sardalya için en verimli dönemdir. İstavrit ve orfoz da tüketebilirsiniz.

Ağustos

Palamut mevsimi başlıyor ama biz onlara biraz daha büyümeleri için zaman ayırmanızı öneririz. Uskumru ve sardalyayı da bu dönemde tercih edebilirsiniz. 

Eylül 

Havaların soğuması ve av yasağının kalkmasıyla birlikte palamut balığının zamanı gelir. Ayrıca barbunya, çipura, kılıçbalığı ve istavrit de tercih edebilirsiniz.

Ekim

Balığın bolluk dönemine girdiği aydır. Seçebileceğiniz balıklar barbunya, levrek, pisi balığı ve palamut yer alır.

Kasım

Uskumru balığının ayıdır. Kefal ve hamsi de yiyebilirsiniz.

Aralık

Aralık ayı hamsi için en iyi aydır. Uskumru, palamut yağlı olacaktır, bu balıkları da tercih edebilirsiniz.

Balıklar için en iyi pişirme yöntemi hangisidir?

Balıklar kızartılarak, fırında, ızgarada, sote, haşlama ve buğulama yöntemleriyle pişirilebilir. Balığın cinsine ve damak zevkinize göre doğru yöntemi seçmeniz önemlidir. İşte beğenebileceğiniz birkaç balık için pişirme ipuçlarımız.

Tavada Kızartma: Balık pişirmenin en yaygın yoludur. Hazırlanması hızlı ve kolaydır. Kızartırken bir tarafı piştikten sonra diğer tarafı iyice pişecek şekilde balıkları kızgın yağda dikkatlice çevirin.

Izgara: Yağlı balıklarda harika sonuçlar verir. Izgarayı temizlediğinizden emin olun, ardından biraz yağ ile fırçalayın, böylece balık ızgaraya yapışmaz. Izgara için doğru miktarda ateş önemlidir, bu nedenle iyi bir ateş yakıp balığın pişmesine izin verin.

Sote: Bu en kolay yöntemlerden biridir. Balıkları mükemmel şekilde sotelemek için zeytinyağı kullanın ve pişirme kabını önceden ısıtın.

Buğulama: Balıkları suyla temas etmeden buğulama. Balığın besin değerini koruyan bir pişirme yöntemidir. Ekstra tatlar için baharat, limon veya zencefil gibi malzemeler ekleyin.

Fırın: Daha büyük balıklar için ideal pişirme yöntemidir. Balıkları baharatlayın ve lezzetini ortaya çıkarmak için yüksek sıcaklıkta pişirin. Balığın iyi pişip pişmediğini anlamak için çatal veya bıçağı balığın en kalın kısmına batırın ve çevirin. Etin doğal çizgileri boyunca ayrılmaya başladığını görebilmeniz gerekir.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir