Güzelleşmek için uygulanan silikon ve çeşitli dolgu malzemeleri içeren kimyasal maddeler alerji yapabilir, öncesinde mutlaka yama testi yaptırılmalıdır.

Silikon, dolgu gibi malzemelere karşı alerjik reaksiyonlar, düzelmeyen yaralar, şişlik ve ödem şeklinde kendini gösterebilir. Alerjik reaksiyona neden olabilen kimyasal maddelere karşı önlem almak için özellikle alerjik hastalıkları olan kişiler uygulama öncesi, mutlaka Alerji Uzmanları tarafından “Yama Testi” yaptırmalıdır.

Yama Testi

Bir sağlık çalışanı olan hemşirenin dudak dolgusu sonrası yaşadığı alerjik reaksiyon sonucu alerji testinin önemine dikkat çeken İstanbul Alerji Doktorlarından Yetişkin Alerji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ramazan Ersoy şöyle konuştu: “Güzelleşmek uğruna merdiven altı uygulamalardan uzak durmak gerekir. Bu uygulamaları plastik cerrahların yapması sağlığınız açısından önemlidir. Silikon, dolgu gibi genellikle güzelleşmek için kullanılan malzemelerin yanı sıra stent, protez gibi tüm kimyasal maddeler vücutta geç tip reaksiyon dediğimiz temas alerjisine neden olabilir. Çünkü, alerjide iki tip reaksiyon vardır: erken tip ve geç tip reaksiyonlar.  Anında alerjik tepki verirse bu erken tip reaksiyondur.

Geç tip alerjik reaksiyonlar ise kaşıntı, kızarıklık ve yaralar şeklinde gelişir. Bazen diş protezlerinde, silikonlarda geç tip reaksiyonlara denk geliyoruz ve bu alerjik tepkiler kapanmayan yaralar, uzun süre devam eden iltihaplı lezyonlar olarak karşımıza çıkıyor. Genellikle küpelerden, kolyelerden kaynaklanan nikel alerjisine bağlı kontakt dermatit sıklıkla rastlıyoruz. Özellikle alerjik hastalıkları bulanan hastalarda bu tür kimyasal maddelere bağlı geç tip alerjik reaksiyonların görülme ihtimali daha fazladır. ”

“Alerjik Reaksiyonlar Geçmeyen Yaralar Olarak Kendini Gösteriyor”

Anında tepki vermeyen geç tip reaksiyon denilen alerjilerin; geçmeyen yaralar olarak kendini gösterdiğini söyleyen Yetişkin Alerji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ramazan Ersoy; özellikle bir operasyon sonrası geçmeyen yara ile karşılaşılırsa alerjik nedeninin araştırılmasını tavsiye etti. Silikon gibi uygulamalar sonrası bazı vakalarda geçmeyen yara ile karşılaştıklarını; uygulanan o silikonun çıkarılması gerektiği durumlar oluştuğunu söyledi.

Nikel, saç boyaları veya kozmetik için kullanılan ürünlere bağlı temas alerjisi olan hastaların; silikon veya dolgu malzemeleri dışında protez, stent gibi uygulamalardan sonrada ciddi alerjik şikayetleri ortaya çıkabilmektedir. Bu gibi sonuçlarla karşılaşmamak için; mutlaka uygulama öncesi, kimyasal maddelere karşı gelişen alerjiyi gösteren “yama testi” yapılması gerektiğini vurguladı. Bu testi; vücudun sırt bölgesine uyguladıklarını ve 48 saat ile 72 saat arasında sonuçlarının verildiğini sözlerine ekledi. Güzelleşmek için kullandığımız ürünler kabusumuz olmasın.