Egzama, kaşıntılı, kuru ve tahriş olmuş lezyonlara neden olan yaygın bir cilt rahatsızlığıdır. Lezyonları kaşımak, hem hipopigmentasyon hem de hiperpigmentasyon dahil olmak üzere ciltte değişikliklere neden olabilir. Bazı durumlarda cilt rengi değişikliği görülebilir.

Egzama ciltte kaşıntılı ve kuru lezyonlara neden olur. Birçok insan, tahrişi daha da kötüleştirebilecek etkilenen cildi kaşıma dürtüsü hisseder. Egzamanın vücudun diğer bölgelerine yayılmasına, renk değiştirmesine ve enfeksiyon kapmasına neden olabilir. Renkteki değişiklik, renk kaybı olan hipopigmentasyon veya renkte koyulaşma olan hiperpigmentasyon olabilir.

Hipo ve hiperpigmentasyon

Atopik dermatit olarak da adlandırılan egzama lezyonları kaşıntılı ve rahatsız edici olabilir. Kaşıma egzaması yaygın bir davranıştır, ancak cildin görünümünde ve dokusunda değişiklikleri teşvik edebilir. Egzama iki tür pigmenter cilt değişikliğine neden olabilir; hipopigmentasyon ve hiperpigmentasyon. Hipopigmentasyon, genellikle bir kişinin cilt tonundan daha açık olan yamalar halinde ortaya çıkan bir pigment veya renk kaybıdır. Hiperpigmentasyon, onları çevreleyen deriden daha koyu hale gelen cilt lekelerini ifade eder.

Hem hipo hem de hiperpigmentasyon, koyu ten tonlarında daha belirgindir. Ancak, herhangi bir cilt tonunda görünebilirler. Egzamalı kişiler cilt görünümündeki değişikliği rahatsız edici bulabilir ve yaşam kalitelerini etkileyebilir. Egzama tedavisinden sonra bile cilt eski rengine dönemeyebilir.

Egzama ve cilt pigmentasyonu arasındaki bağlantı

Egzama alevlenmesi sırasında vücut sitokinleri serbest bırakır. Vücudu korumak için iltihaplanmaya neden olurlar. Sitokinler, melanositlerin salınımını tetikler. Bu hücreler ciltte ve saç köklerinde yaşar ve bir cilt pigmenti olan melanin üretir. Bu reaksiyon artan pigment üretimine yol açar. Bir kişinin cildi ne kadar koyuysa, sahip olduğu melanin miktarı o kadar fazladır. Sonuç olarak, daha koyu tenli insanlar reaksiyon meydana geldiğinde daha fazla pigment salgılarlar.

Egzama cildi nasıl etkiler? Cilt Rengi Değişikliği Nasıl Olur?

Egzama, kişinin cilt tipine bağlı olarak farklı görünür. Açık tende, egzama tipik olarak kuru ve kaşıntılı iltihaplı pembe veya kırmızı lekelere neden olur. Bu lezyonların koyu cilt tonlarında tespit edilmesi daha zordur. Açık tenli kişilerde egzama lezyonları kaşındığında hiper ve hipopigmentasyon oluşabilir. Cilt pigmentasyonu kademeli olarak ilerleyebilir ve ince değişiklikleri tespit edilmesini zorlaştırır.

Koyu ten rengine sahip kişilerde hiper ve hipopigmentasyon görülme olasılığı daha yüksektir. Ayrıca, egzama papül adı verilen küçük, kaşıntılı şişlikler olarak ortaya çıkan foliküler belirginliğe sahip olma olasılıkları daha yüksektir. Bunlar esas olarak önkollarda ve gövdede görülür.

Hiperpigmentasyon

Daha koyu cilt lekeleri veya hiperpigmentasyon, iltihaplanmanın bir sonucu olarak ortaya çıkar. Bu, cilt pigmenti yapma süreci olan melanin sentezini artırmak için melanositleri tetikler. Sentezdeki artış, pigmentin cildin üst tabakası olan epidermise transferini teşvik eder. Bir kişi cildi çizerse veya ovalarsa, bu melanini serbest bırakır. Hiperpigmentasyon türleri şunları içerir:

Enflamasyon sonrası pigmentasyon.

Bir egzama alevlenmesi çözüldükten sonra, daha koyu bir cilt lekesi bırakabilir. Bu, iltihaplanma sonrası pigmentasyondur.

Geçici olmasına rağmen, aylarca sürebilir, ancak koyu ten tonlarında daha uzun sürme eğilimindedir.

Güneş ışığı, iltihaplanma sonrası pigmentasyonu uyarır, bu nedenle insanlar etkilenen bölgeleri örtmeli ve güneş koruması kullanmalıdır.

Likenifikasyon

Bir kişi cildin etkilenen bölgelerini ovalar ve çizerse, kalınlaşabilir. Bu, likenifikasyon adı verilen görünür çizik izleri olan kalın, kösele lezyonlar bırakabilir. Bu hiperpigmentasyon alanları koyu ten üzerinde gri, açık ten üzerinde koyu pembe olarak ortaya çıkabilir.

Hipopigmentasyon

Daha hafif cilt lekeleri veya hipopigmentasyon, bir egzama alevlenmesi çözülme sürecindeyken ortaya çıkabilir. Egzama hipopigmentasyonu genellikle soluk, pullu yamalar ile işaretlenmiş düşük dereceli egzama olan pitriyazis alba olarak ortaya çıkar. Genellikle boyun, yüz, üst kol ve omuzlarda bir ile 20 arasında yuvarlak veya oval yamaya neden olur.

Pityriasis alba, koyu cilt tonlarında daha sık görülür ve sıklıkla bir kişinin cildi güneşe maruz kaldıktan sonra ortaya çıkar. Pullanma ve kuruluk kış aylarında daha belirgin olsa da, asıl hipopigmentasyon yaz aylarında daha sık görülür. Lezyonlar genellikle 1 yılda düzelir, ancak kaybolması 2-3 yılı bulabilir.

Nasıl Tedavi Edilir?

Pigmenter cilt rengi değişikliği için özel bir tedavi yoktur. Bununla birlikte, egzama tüm cilt tiplerinden insanlarda tedavi edilebilir. Hiper ve hipopigmentasyon genellikle kendi kendine kaybolur ve çözülür. Nemlendirici bir krem ​​veya merhem kullanmak kuruluğa yardımcı olabilir ve güneşten korunma hiper ve hipopigmentasyon lekelerinin kötüleşmesini önleyecektir. Bir kişinin egzaması veya pigmentasyonu kendi kendine geçmiyorsa, bir tedavi planı oluşturmak için bir doktor veya dermatolog ile iletişime geçebilir. Bu, oral ve topikal steroidleri, nonsteroid kremleri ve daha fazlasını içerebilir.