Koronavirüs ölümcül olabilen bir viral enfeksiyondur. Virüslerin mutasyona uğraması ile birlikte aşının mutasyona uğrayan virüslere etkisini herkes merak ediyor. Aşı karşıtları da mutasyona uğrayan virüslere aşının etki etmeyeceğini her yerde paylaşıyorlar ve aşı olmak isteyenlerin hevesi kırılıyor. İşte son çalışmanın verileri 21 Temmuz 2021’de yayınlandı. Aşıların delta mutasyonu üzerindeki etkisi nedir? Sizler için detaylı bir şekilde yazdık.

Delta Mutasyonu Nedir?

COVID-19 virüsü mutasyona uğrayarak alfa, beta, gama ve şimdilerde delta mutasyonu ortaya çıkmıştır. Delta mutasyonu ilk olarak Aralık 2020’de Hindistan’da ortaya çıkmıştır. Nisan 2021’de de Delta plus mutasyonu ortaya çıkmıştır. Haziran 2021 itibariyle varyant 80’den fazla ülkede tespit edilmiştir. Türkiye’de de görülmeye başlamıştır.

Delta Mutasyonu Belirtileri Nelerdir?

Bu mutasyona uğrayan virüs daha bulaşıcı ve akciğerlerde daha fazla hasar bırakması yanında kullanılan ilaçlara da daha dirençli olması nedeniyle daha tehlikelidir. Covid-19 enfeksiyonu belirtileri öksürük, ateş, koku ve tat kaybı olarak iken Delta varyantına yakalananlar arasında en çok baş ağrısı, boğaz ağrısı ve burun akıntısı gibi belirtiler görülmektedir. Genç yaştaki hastaların “ağır bir soğuk algınlığı geçiriyormuş gibi” hissedilmektedir. Bu nedenle de COVID-19 enfeksiyonu yanlışlıkla soğuk algınlığı gibi düşünülmekte ve bu da hızlı bir yayılmaya neden olabilmektedir. Bu nedenle de bu dönemde nezle, baş ağrısı ve boğaz ağrısı şeklinde ağır soğuk algınlığı geçiriyorsanız COVID-19 testi yapılması faydalı olabilir. İlla ki tat ve koku sorunu yaşamanız gerekmez. 

Aşıların Delta Mutasyonuna Etkisi Nasıldır?

Delta varyantına karşı Biontech aşısının etkinliği %90 olarak bildirilmiştir. İsrail’de yapılan bir çalışmada ise %70 etkili olduğu bildirilmiştir. Sinovac aşısının ise Delta mutasyonua etkisi 2-3 kat daha az olduğu ancak 3. doz yapıldığında Delta mutasyonuna daha etkili olabileceği bildirilmiştir. Bu bilgilere rağmen delta mutasyonuna etkinliğin daha net ortaya çıkarılması için bir çalışma yapıldı ve çok saygın bir dergi olan NEJM (New England Journal of Medicine) dergisinde yayımlandı.  

Biontech ve  Oxford AstraZeneca Aşıları

Biontech ve Oxford AstraZeneca aşılarının bu mutasyona karşı etkinliğini herkes merak ediyor. Delta varyantının dolaşıma başladığı dönem boyunca delta varyantı veya baskın suşun (B.1.1.7 veya alfa  varyantı) neden olduğu semptomatik hastalığa karşı aşılamanın etkinliğini değerlendirmek için bir İngiliz araştırmacılar tarafından çalışma yapılmıştır.

Biontech aşısı etkinliği

Bir doz Biontech aşısının alfa varyantına etkisi %47.5 iken Delta mutasyonuna etkisi %35.6 olarak tespit edilmiştir. İki doz Biontech aşısından 2 hafta sonrasında alfa mutasyonuna karşı %93.7 iken delta mutasyonuna karşı bu oran %88 tespit edilmiştir. 

Oxford AstraZeneca Aşısı Etkinliği

Oxford AstraZeneca aşısının tek dozu yapıldığında alfa varyantına etkisi %48.7 iken delta mutasyonu için bu oran %30 olarak tespit edilmiştir. Oxford AstraZeneca aşısının 2 doz yapılmasıyla alfa mutasyonuna etkinlik %74.5 saptanırken delta mutasyonuna bu oran %67 olarak saptanmıştır. 

İki aşı dozunun alınmasından sonra alfa varyantı ile karşılaştırıldığında delta varyantı ile aşı etkinliğinde sadece mütevazı farklılıklar vardır. İlk dozun alınmasından sonra aşı etkinliğindeki mutlak farklılıklar daha belirgindi. Bu bulgu, savunmasız popülasyonlar arasında iki dozla aşı alımını en üst düzeye çıkarma çabalarını destekleyecektir.

Sonuç olarak özetleyecek olursak;

  • Delta mutasyonu nezle, boğaz ağrısı ve baş ağrısı belirtileri gösteren ve ağır soğuk algınlığı gibi kendini göstermektedir. Tat ve koku kaybı görülmez. 
  • Delta mutasyonu daha bulaştırıcıdır, akciğerleri daha çok etkiler ve COVID-19 ilaçlarına etkisi daha azdır.
  • Aşılardan Biontech Delta mutasyonuna tek dozun koruyuculuğu %35.6 olmakla birlikte iki doz aşıdan sonra %88’e yükselmektedir. İki doz aşı yapılması daha etkili olmaktadır.
  • Sinovac aşısının Delta mutasyonuna etkisi daha az olmakla birlikte 3. doz yapılırsa Delta virüsüne karşı daha fazla koruma sağlayabileceği düşünülmektedir. Yakın zamanda bu aşıyla da ilgili bir çalışma yayınlanırsa sizinle paylaşmak isteriz.