Bazı araştırmalara göre bir besin alerjisine sahip olmak, diğer besinlere karşı alerjik reaksiyon geçirme riskini arttırabilir. Kişi genellikle çoklu besin alerjisine yatkın olabilir. Kişinin, yumurta, yer fıstığı ya da süt gibi birden çok ve birbirinden ilgisiz görünen besinlere karşı alerjisi olabilir. Bunun sebeplerinden biri bu besinlerin benzer proteinleri taşımasından kaynaklanır. Bu durum çoklu gıda alerjisi olarak bilinir. Besin alerjisini doğru yönetmek hayatınızı kolaylaştırma yolunda atacağınız adımlardan biridir. Öncelikle yapmanız gereken şey bir alerji uzmanı ile görüşüp bağışıklık sisteminizin aşırı tepki verdiği ve alerjik reaksiyona sebep olan alerjen maddeyi bulmak olmalıdır. Vücudunuzda alerjik reaksiyona yol açan maddeyi bulduktan sonra alerjinizi yönetmek için en uygun planı alerji uzmanı yardımıyla yapabilirsiniz.
Çoklu Gıda Alerjisi Belirtileri
Besin alerjilerinin belirtileri hemen oluşabilir ya da ortaya çıkması birkaç saat veya birkaç gün sürebilir. Bu değişikliğin olma sebebi bağışıklık sistemin, alınan gıdayı zararlı olarak nitelendirme süreciyle ilgilidir. Çoklu besin alerjisinin belirtileri değişiklik gösterebilir ve genellikle diğer hastalıkların ya da koşulların semptomlarına benzer. Örneğin çoklu besin alerjisi olan bir çocuk bu belirtilerin birkaçına aynı anda sahip olabilir.
Çoklu besin alerjisinin belirtileri aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Egzama veya atopik dermatit, deri döküntüsü,
- Kurdeşen veya ürtiker,
- Reflü veya tükürme,
- Kusma,
- Kabızlık,
- İshal,
- Mide bulantısı,
- Beslenme sorunları,
- Gelişme bozuklukları,
- Dışkıda kan veya mukus,
- Hırıltılı solunum,
- Sinirlilik.
Çoklu Besin Alerjisi Teşhisi
Çoklu besin alerjisi belirtilerine sahipseniz, doğru teşhisi almak için bir uzmanıyla görüşmeniz gerekmektedir. Alerji uzmanınız geniş kapsamlı bir tıbbi öykü alacaktır. Belirtilerin ne zaman ortaya çıktığı, ne kadar sürdüğü, neye sebep olduğu gibi sorular alerji türünüzü tespit ederken sorulacak sorular arasında yer alır. Bir alerjiyi tespit etmek için alerji uzmanının izlediği çeşitli yollar vardır. Hastanın durumuna ve belirtilerine göre izlenecek yol değişiklik gösterebilir. Çoklu besin alerjisinin tespitinde ve teşhisinde uygulanabilecek bazı yollar şunlardır:
Deri delme testi: Alerjik reaksiyona yol açtığından şüphelenilen alerjen deri altına küçük bir iğne yardımı ile enjekte edilir. Akabinde 15-20 dakika hastanın durumu gözlemlenir. Uygulama yapılan alerjene hasta tepki vermezse bir başka alerjen madde de denenebilir.
Kan testleri: Bazı yiyeceklerin hastada alerjik reaksiyona neden olup olmadığın belirlenmesi için hastanın kanı incelenir.
Deneme besin eliminasyonu: Şüpheli gıdalar hastanın diyetinden çıkarılır ve hastanın durumu gözlemlenir. Daha sonra bu gıdalar diyete kademeli olarak eklenerek hastanın durumunda oluşabilecek değişiklikler takip edilir.
Besin alerjisinin kalıcı bir çözümü yoktur. Besin alerjisinden korunmanın en iyi yolu alerjen maddeden uzak durmaktır. Bazı durumlarda doktorunuz kullanmanız gereken ilaçlar verebilir. Çoklu besin alerjisini sorunsuz bir şekilde yönetebilmeniz için alerji uzmanınızın belirttiği şekilde bir plan hazırlamanız en etkili çözüm olacaktır.
Çoklu Besin Alerjisi Olan Bebeklerde Beslenme
Bazı bebeklerde bir besin alerjisini başka bir besin alerjisi de takip edebilir. Çoklu besin alerjisine sahip olan bebeklerde beslenme son derece önemli ve kritik olmaktadır. Ebeveynlerin bu konuda bir uzman tavsiyesi ile hareket etmesi ve çok dikkatli olması gerekmektedir. Anne sütü ile beslenen çocuklarda besin ya da çoklu besin alerjisi olması durumunda emziren annenin de beslenme düzenine son derece dikkat etmesi gereklidir. Bebeğe alerji yapabilecek besinleri tüketmekten kaçınmalıdır. Paketli gıdalar tüketilirken, etikette yer alan içerik kısmı mutlaka incelenmeli, alerjik reaksiyona yol açabilecek alerjen maddeyi içeren ürünlerden kaçınılmalıdır. Anne sütü ile beslenen çocuklarda annenin kendi beslenmesini yönetmesi ile başarılı bir alerji yönetimi süreci sağlanabilir. Annenin beslenme listesi bir uzman tarafından hazırlanmalıdır. Yaşı daha büyük olan çocuklarda da beslenme listesi ebeveynlerin kontrolünde olmalıdır. Çocuğa kaçınması gereken besinler anlatılmalı, tüketeceği besinler konusunda dikkatli olması gerektiği vurgulanmalıdır. Özellikle okul çağındaki çocuklara, kantin vb. yerlerden yiyecek alma durumu olduğu için, paketli ürünlere dikkat etmesi gerektiği, bünyesinde alerjiye sebep olabilecek yiyecekleri tüketmemesi konusunda bilgiler verilmelidir. Çocuğunuz okula gidiyorsa okuldaki sorumlularına çocuğunuzun durumunu bildirmeli ve gerekli önlemleri almaları konusunda bilgi sahibi olmalarını sağlamalısınız.