Deri prick testleri, kandan bakılan besin spesifik IgE, yama testleri, bazofil aktivasyon testleri, komponent testleri alerji tanısını koymada faydalıdır. Çocuklarda uygulanan alerji testleri nelerdir sorusunu detaylı bir şekilde sizler için açıkladık.
Teşhiste en önemli nokta alerji uzmanınızın aldığı öyküdür. Bu şekilde doktorunuz testlerde alerjik hastalık görülme olasılığını, test sonuçlarının yorumlaması ve hangi alerjenlerle test yapacağını belirler. Tüm testlerin öncesinde doktorunuzun; besin alımı sonrası alerjik reaksiyonların ne zaman başladığı, o sırada ortaya çıkan bulgular, öncesinde herhangi bir diyet uygulayıp uygulamadığınız, ailenizde alerjik hastalık olup olmadığını bilmesi gerekir. Besin alımı sırasında besinin çiğ, pişmiş, az pişmiş gibi hangi formda olduğu da önemlidir. Solunum alerjenleri içinse mevsimsel özellik, şikayetleriniz, almış olduğu tedaviler, eşlik eden hastalıklar da önemlidir.
Deri prick testleri nasıl uygulanır?
Deri prick testleri alerjik hastalıkların tanısının konulmasında basit ve güvenilir yöntemlerdir. Alerjenleri içeren damlalar ya da taze besinler ön kola ya da 3 yaş altında sırta damla şeklinde uygulanır. Daha sonra alerji hemşireniz lanset ucuyla prick ya da delme olarak adlandırılan bir işlem yapar. Bu işlemle derideki mast hücreleri (alerji hücreleri) ile alerjenin teması sağlanır. Ayrıca pozitif ve negatif kontrol olarak adlandırılan histamin ve salin de cilde aynı şekilde uygulanır. Pozitif reaksiyon bölgesinde 10-20 dakika arasında kabarıklık ve kızarıklık meydana gelir. 3mm ve üstündeki kabarıklıklar pozitif kabul edilir. Alerjenle lokal alerjik reaksiyon oluşturulmuş olur. O bölgede histamin salgılanır ve şişlik oluşur. Test öncesinde eğer alerji şurubu kullanıyorsanız en az 5-7 gün süresince kesmeniz gerekir.
Deri testinin diğer testlere üstünlüğü basit , güvenli olması ve laboratuvar tekniğinden etkilenmemesidir.
Deri testleri sırasında alerjik reaksiyon riski çok düşüktür. Taze besinlerle yapılan alerji testinde bu risk biraz daha yüksektir. Genellikle meyve ve sebzelerde(elma, muz, şeftali, kavun, kereviz gibi) bu yöntem tercih edilir.
Kandan bakılan testler hangileridir?
Kandan bakılan testler spesifik IgE olarak testleridir. Olası alerjene yönelik kanda oluşan IgE düzeyleri ölçülür. Geçmişte RAST şimdi ise Phadia Immunocap gibi farklı teknikler vardır. Alerji tanısında faydalı bir testtir ancak asla düzeyine bakılarak tanı konulmamalıdır. Çocuklarda test pozitif saptanmasına rağmen yakınmalarının olmadığı görülebilir. Doktor tarafından yakınmalar irdelenmeli ve sonuçlar yaşa göre değerlendirilmelidir. Çocuğun şikayetleri irdelenmeden istenen geniş test panelleri yanıltıcı olabilir. Besin alerjisi tanısı konulduktan sonra izlem de fayda sağlayabilir.
Diğer kandan bakılan bir test ise komponent testleridir. Spesifik IgE testlerinde tüm besine olan alerjen yanıta bakılırken , komponent testlerinde besin alerjisine neden olan alerjenik moleküle bakılır. Polen alerjisine neden olduğu bilinen bitkiler arasında benzer alerjenler vardır. Deri testlerinde birden çok polenle alerji saptanırsa hangisinin gerçek olduğu hangisinin benzerlikten kaynaklandığını anlamak için kullanılabilir. Bu doğru alerji aşısı başlamak için önemlidir.
Bitkiler arasında benzer alerjenler olduğu gibi bitkilerle besinler arasında da benzer alerjenler vardır. Huş ağacı ya da çim alerjisi olanlarda taze meyve, sebze veya fındıkla yakınmalar görülebilir. Özellikle uzun süredir polen alerjisi olan hastalarda bu yakınmalar görülebilir. Bu testle bu durumun gerçek besin alerjisinden mi ya da benzerlikten mi kaynaklandığı anlaşılabilir.
Diğer bir kullanım yeri besin alerjisinin gidişatını anlamak içindir. Besinin içerisinde ısınmayla alerjik hastalık oluşturma özelliği yok olan moleküllerin düzeyi ölçerek besin alerjisinin şiddeti açısından yorum yapılabilir.
Çocuklarda Uygulanan Alerji Testleri Nelerdir? Kandan bakılan başka bir test bazofil aktivasyon testleridir. Başlıca besin ve ilaç alerjilerinde kullanılmakla birlikte klinik pratikte ilaç alerjisinin şiddetini ön görmede kullanılmaktadır. Bazofiller alerjik reaksiyonlar sırasında vücutta aktif rol gören hücrelerdir. Alerjik reaksiyonlar sırasında vücutta ortaya çıkan ve bazofillerden salınan belirteçlerin düzeyinin ölçülmesine dayalı bir testtir.