Tonsillit bademciklerin bir enfeksiyonudur. Bademcikler, boğazın arkasının her iki tarafında bulunan ve bağışıklık sisteminin vücudu enfeksiyonlardan korumasına yardımcı olan doku yığınlarıdır. İltihaplı bademcikler kızarır, şişer ve boğaz ağrısına neden olabilir.
Tonsillit Belirtileri Nelerdir?
İltihaplı bademcikler kırmızı ve şişmiş görünür, sarı veya beyazımsı bir kaplama veya lekeler ile kaplanabilir. Bademcik iltihabı olan bir çocukta şunlar olabilir:
- Boğaz ağrısı,
- Ateş,
- Ağız kokusu,
- Boyunda şişmiş bezler (lenf düğümleri),
- Yutma güçlüğü,
- Karın ağrısı,
- Baş ağrısı.
Bademcik iltihabına ne sebep olur?
Tonsillite genellikle aşağıdaki gibi virüsler neden olur:
- Adenovirüs,
- Grip,
- Epstein-Barr virüsü (mono).
Bakteriler de buna neden olabilir, en yaygın olarak A grubu streptokok (strep boğaz) bakterileri bu duruma neden olur. Nadiren bademcik iltihabına enfeksiyondan başka bir şey neden olabilir.
Tonsillit Kimlerde Görülür?
Her yaşta herkes bademcik iltihabı geçirebilir. Strep boğaz en çok 5 ila 15 yaş arasındaki çocuklarda ve gençlerde görülür.
Tonsillit Nasıl Teşhis Edilir?
Çocuğunuzun doktoru, belirtiler hakkında soru soracak ve bir muayene yapacaktır. Ağzın içini, boğazın arkasını ve boynu kontrol edecekler.
Doktorunuz, bademciklerden ve boğazın arkasından nazikçe bir örnek almak için yumuşak bir pamuklu çubuk kullanabilir. Bu yöntem ile doktorunuz şunları test edebilir:
Dakikalar içinde cevap veren hızlı bir strep testi,
Birkaç gün süren boğaz kültürü için laboratuvar testi.
Tonsillit Nasıl Tedavi Edilir?
Tedavi bademcik iltihabının nedenine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Bu duruma neden olan bir virüsse, bu durumda vücut enfeksiyonla kendi başına savaşır.
Duruma neden olan bakteri ise antibiyotik çocuğunuzun antibiyotik kullanması gerekebilir. Çocuğunuzun antibiyotiği aynen belirtildiği şekilde aldığından emin olmanız gerekir. Bu, semptomların hızla iyileşmesine yardımcı olur ve enfeksiyonun başkalarına yayılmasını önler.
İlaçların reçetede belirtildiği gibi alınması çok önemlidir. çocuğunuz kendini iyi hissetse dahi ilaçların doktorunuzun belirttiği miktarda kullanmanız gerekir. aksi durumda enfeksiyon tekrar edebilir.
Nadiren, bir çocuğun bademcikleri çok fazla enfekte olursa veya geceleri nefes almayı zorlaştıracak kadar büyükse, doktorunuz bademcik ameliyatı (bademcikleri çıkarmak için ameliyat) önerebilir. Tonsillektomi eskiden çok sık yapılırdı. Artık uzmanlar, bademciklerin alınmasının en iyi tedavi olup olmadığına karar vermek için yönergeler kullanıyor. Genel olarak, bir çocuğun 1 yıl içinde yedi boğaz ağrısı, 2 yıl üst üste beş atak veya 3 yıl üst üste üç boğaz ağrısı geçirmesi durumunda tonsillektomi düşünülebilir.
Çocuğumun Daha İyi Hissetmesine Nasıl Yardımcı Olabilirim?
Çocuğunuzun bol sıvı içtiğinden ve bol bol dinlendiğinden emin olun. Yutma konusunda sıkıntı yaşıyorsa, sıvı ve yumuşak yiyecekler verin. Bazı çocuklar çorba veya şekerli çay gibi sıcak içecekleri tercih eder. Diğer çocuklar, milkshake, smoothie, dondurma gibi boğazlarında soğuk veya donmuş yiyeceklerin hissini severler. Daha büyük çocuklar sert şekerleri veya boğaz pastillerini emebilir.
Boğaz ağrısı doktorunuzdan da tavsiye alarak ağrı kesici verebilirsiniz. Ancak çocuğunuza kesinlikle aspirin vermeyin. Aspirin veya aspirin içeren diğer ürünler çocukları Reye sendromu riski altına sokabilir.
Tonsillit Bulaşıcı mı?
Tonsillit bulaşıcıdır. Hapşırma ve öksürme, hastalığa neden olan mikrobu bir kişiden diğerine geçirebilir.
Tonsillit Önlenebilir mi?
Çocukları bademcik iltihabı veya boğaz ağrısı olan herkesten uzak tutmaya çalışın ve ailenizdeki herkesin ellerini iyi ve sık yıkadığından emin olun.
Aileden birinin bademcik iltihabı varsa, bardaklarını ve yemek kaplarını ayrı tutun ve sıcak, deterjanlı suda yıkayın. Yiyecek, içecek, peçete veya havluları diğer aile üyeleriyle paylaşmamalıdırlar. Tedavi edildikten sonra çocuğunuzun diş fırçasını değiştirin.
Başka Ne Bilmeliyim?
Boğaz ağrısı özellikle bir tarafta kötüleşirse doktorunuzu arayın. Bu peritonsiller apse belirtisi olabilir. Bu, bakteriler bademcikten etrafındaki boşluğa yayıldığında ve onu irinle doldurduğunda olur. Apsenin diğer belirtileri arasında ateş, baş ağrısı, kulak ağrısı, salya akması veya boğuk bir ses bulunur. Apse tedavisi hastanede, muhtemelen enfeksiyonu boşaltmak için ameliyatla yapılabilir. Birden fazla peritonsiller apsesi olan çocuklar için tonsillektomi düşünülebilir.