Siğil, genellikle engebeli bir yüzeye sahip küçük, sertleşmiş bir cilt alanıdır. Siğiller birçok boyut, renk ve şekilde olabilir. Vücudun herhangi bir yerinde görünebilirler. Çocuklarda ise en sık ellerde, ayaklarda ve yüzlerde görülür.
Siğil herkeste görülebilen bir durumdur ancak çocuklar bu durumdan daha çok etkilenir ve çocuklarda daha sık görülür. Bazı çocuklarda siğil olmazken bazılarında olur ve bunun kesin nedeni henüz bilinmemektedir. Siğillerin çoğu kendi kendine geçer ve rahatsız edici değildir, herhangi bir sağlık sorununa neden olmaz.
Çocuklarda Neden Siğil Olur?
İnsan papilloma virüsleri (HPV) ailesinden virüsler siğillere neden olur. HPV virüsleri diğer mikroplar gibidir. Siğil virüsü, ellerinizde veya ayaklarınızda küçük kesikler veya çizikler gibi sıcak ve nemli yerleri sever. Virüs ciltte güzel ve sıcak bir yer bulduğunda siğil oluşmaya başlar. Siğiller, görülecek kadar büyük olana kadar aylarca bazen bir yıl veya daha fazla büyüyebilir.
Bir havluya, yüzeye veya siğili olan birinin kullandığı herhangi bir şeye dokunursanız, HPV kapabilirsiniz. Tırnaklarını ısıran veya koparan çocuklar, yapmayan çocuklara göre daha sık siğil olur. Bu nedenle, ister başka bir kişide isterse kendi vücudunuzda olsun, bir siğil toplamaktan, ovalamaktan veya kaşımaktan kaçınmak önemlidir.
Siğiller Nasıl Görünür ve Hissettirir?
Çoğu siğil zarar vermez. Ancak bir siğil, vücudunuzun her zaman çarpışan veya dokunulan bir bölümündeyse can sıkıcı olabilir. Vücudun farklı bölgelerinde farklı siğiller büyür. Bazı siğiller pürüzsüz ve düzdür. Bazıları büyük, sert tümseklerdir. Diğerleri küçüktür ve kümeler halinde büyür.
Yaygın siğiller genellikle parmaklarda, ellerde, dizlerde ve dirseklerde büyür. Yaygın bir siğil kubbe şeklindedir ve genellikle grimsi kahverengidir. Siyah noktalı pürüzlü bir yüzeye sahiptir.
Düz siğiller küçüktür ve bir toplu iğne başı büyüklüğündedir. Diğer siğil türlerinden daha pürüzsüzdürler ve düz üstleri vardır. Düz bir siğil pembe, açık kahverengi veya sarı olabilir. Düz siğiller olan çoğu çocuğun yüzünde siğiller vardır, ancak düz siğiller kollarda, dizlerde veya ellerde de büyüyebilir. Hepsi bir arada kümelenmiş 100 kadar düz siğil olabilir.
Çoğu siğil ağrısız olsa da, ayak tabanındaki bir siğil, plantar siğil olarak adlandırılır, gerçekten acıtabilir. Ayakkabınızda taş varmış gibi hissedebilirsiniz. Ayak tabanı siğillerini önlemek için spor salonu dolabı veya halka açık havuz gibi halka açık yerlerde çıplak ayakla yürümeyin. Ayrıca ayakkabılarınızı ve çoraplarınızı her gün değiştirin ve ayaklarınızı temiz ve kuru tutun.
Siğiller Nasıl Tedavi Edilir?
Bir siğilin tedavisi, bir kişinin sahip olduğu siğil tipine bağlıdır. Özellikle ayağınızın altındaysa, tedavi etmeye çalışmadan önce bir doktorun siğile bakmasını sağlamak iyi bir fikirdir. Bazı siğil türleri için doktor, onları yok etmek için ilaca ihtiyacınız olmadığını söyleyebilir. Zamanla bu siğiller kendiliğinden kaybolacaktır. Bazı siğillerden kurtulmak zor olabilir çünkü kalın cilt katmanları, ilacın onlara neden olan virüse ulaşmasını zorlaştırır. Siğilleri tedavi etmenin birçok yolu vardır, ancak tedaviler bazen zor olabilir. Bir siğil iyileşmiş gibi göründükten sonra hemen geri gelebilir.
Siğillerden kurtulmanın bazı yaygın yolları şunlardır:
Doktorunuzun size verebileceği ilaçlar: Bunlar, siğildeki ölü deri hücrelerini temizleyen hafif asit içerir. Bir yetişkin ilacı uygular ya da o noktaya küçük bir ilaç bandı takarsınız. Zamanla, siğil sağlıklı deriden parçalanır.
Doktorunuzun siğili dondurmak için özel bir kimyasal (bazen sıvı nitrojen içeren) kullandığı ve genellikle cilt iyileştikçe bir kabuk oluştuğu kriyocerrahi: Bu tedavi genellikle siğile neden olan virüsü tamamen öldürmek için birkaç ay boyunca her 1 ila 3 haftada bir tekrarlanır.
İnatçı olan ve diğer tedavilerle geçmeyen siğiller için lazer tedavisi kullanılabilir. Bir plantar siğil veya diğer siğilleri zaplamak için küçük bir lazer kullanılabilir. Derin plantar siğillerden kurtulmak için birkaç kez tekrarlanması gerekebilir.
Özel aletler kullanarak siğil yakmak veya kazımak gibi diğer tedaviler doktorunuzun kontrolünde uygulanabilir.