Çocuklarda çok fazla siğil olabilir; çocukların %10 ila %20’sinde yaygın cilt siğilleri görülür. Kızlarda, erkeklerden daha fazla görülme eğilimi vardır. Siğiller en çok 12 ila 16 yaş arasındaki çocuklarda görülür, bebeklerde nadir görülür. Siğiller bulaşıcıdır, ancak genellikle zararsızdır. Siğiller her ne kadar tıbbi olarak zararsız olsa da bazı çocukları son derece rahatsız edebilir. Bazı çocuklar siğillerden utanırlar. Siğiller ayak tabanlarında ise rahatsız edici olabilir. Bu yazımızda çocuklarda siğil neden olur, nasıl geçer gibi soruların cevabını sizler için yazdık. 

Çocuklarda Siğil Nedenleri ve Çeşitleri

İnsan papilloma virüsü veya HPV’nin neden olduğu siğiller, kanserli olmayan cilt büyümeleridir. Virüs, genellikle küçük bir kesik veya çizik yoluyla cildi işgal ettiğinde oluşurlar. Virüs, derinin dış tabakasında hücrelerin hızla büyümesine neden olur. Siğiller genellikle ten rengindedir ancak koyu renkli de olabilir. Pürüzlü veya pürüzsüz olabilirler. Tıbbi olarak siğil olarak bilinen cilt siğillerinin türleri şunlardır:

Yaygın siğiller; parmaklarda ve ellerin arkasında bulunur.

Palmer siğiller; avuç içlerinde bulunur.

Plantar siğiller; ayaklarda, tipik olarak tabanlarda büyür

Yassı siğiller; tipik olarak diğer siğillerden daha küçük ve pürüzsüzdür; bir seferde 20 ila 100 kadar çok sayıda büyüyebilirler. Çocuklarda düz siğiller tipik olarak yüzde bulunur.

Genital siğiller; genellikle küçük çocukları etkilemez çünkü sıklıkla cinsel yolla bulaşırlar.

Filiform siğiller: Bunlar küçük, uzun, dar büyümelerdir. Genellikle göz kapakları, dudaklar veya yüz ve boyunda görülürler.

Periungual siğiller: Bunlar tırnakların etrafında kalınlaşmış deri olarak görünür. Deride ağrılı yarıklara (çatlaklara) neden olabilirler.

Çocuklarda Bulaşıcı Siğil Riskinin Azaltılması

Yaygın olarak cilt siğillerine neden olan virüsler çocuktan çocuğa bulaşır. Virüs cildi enfekte ettikten sonra siğilin görünür hale gelmesi genellikle birkaç ay alır. Bazı çocuklar siğillere diğerlerinden daha duyarlıdır. Organ nakli geçirmiş çocuklar gibi bağışıklık sistemi zayıf olan çocukların siğil olma olasılığı daha yüksektir. Tırnaklarını yiyen, ciltte küçük kesikler oluşturan çocuklarda da siğil olma olasılığı daha yüksektir. Ancak sağlıklı bağışıklık sistemleri ve iyi tırnak alışkanlıkları olan çocuklar bile siğillere yakalanmaya daha yatkın olabilir, tıpkı bazı insanların soğuk algınlığına yakalanma olasılığının diğerlerinden daha fazla olması gibi. Çocuklar virüsü birçok şekilde kapar; havlu ve oyuncakları paylaşarak veya arkadaşlarıyla oynayarak. Ancak, çocuğunuzun siğil geliştirme olasılığını azaltmanın yolları vardır. 

Çocuğunuzu halka açık bir yüzme havuzunun etrafında ve halka açık duşlarda parmak arası terlik giymeye teşvik edin.

Her çocuğa bir banyo ve el havlusu verin ve havluları paylaşmamalarını söyleyin.

Hangi Çocuklar Siğil Riski Altındadır?

Siğiller her yaştan kişide ortaya çıkabilmekle birlikte çocuklarda daha yaygındır. Bir çocuk aşağıdakilerden birine sahipse siğiller için daha fazla risk altındadır:

Siğili olan biriyle yakın temas,

Zayıf bir bağışıklık sistemi.

Çocuklarda Siğil Nasıl Teşhis Edilir?

Çocuğunuzun doktoru, siğili fizik muayene ile teşhis edecektir. Üst katmanları sıyırmak için küçük bir bıçak kullanabilir. Üst katmanların altında siyah noktalar olabilir. Bunlar pıhtılaşmış küçük kan damarlarıdır. Çocuğunuzun doktoru, yaygın olarak yapılmasa da, tıraş biyopsisi yapabilir. Siğilin çok az bir miktarı tıraş edilerek incelenmek üzere laboratuvara gönderilir.

Siğiller Nasıl Tedavi Edilir?

Çoğu siğil tedavi olmaksızın haftalar veya aylar içinde kaybolur. Ancak siğillerin tedavisinde bazı ilaçlar da kullanılabilir. Siğillerin tedavisi şunlara bağlıdır:

  • Ne kadar süre var oldukları, 
  • Vücudun neresinde oldukları, 
  • Ne tür siğil oldukları,
  • Kaç tane oldukları. 

Bazı tedavi yöntemleri tedavi edilen bölgede ağrı ve yanmaya neden olabilir. Hangi tedavilerin en az ağrıya neden olacağı ve çocuğunuz için en iyi sonucu vereceği konusunda çocuğunuzun doktoru size bilgi verecektir. 

Siğilleri Önleyebilir Miyiz?

Siğilleri önlemek her zaman mümkün değildir. Ancak çocukları ellerini ve ciltlerini düzenli ve iyi bir şekilde yıkamaya teşvik etmeniz yararlı olacaktır. Çocuğunuzda bir kesik veya çizik varsa, bölgeyi temizlemek için sabun ve su kullanın çünkü açık yaralar siğiller ve diğer enfeksiyonlar için risk altındadır.

Çocukların umumi duşlarda, soyunma odalarında ve halka açık havuzların çevresinde su geçirmez sandaletler veya parmak arası terlikler giymeleri de siğilleri önlemeye yardımcı olabilir. 

Ne Zaman Doktora Başvurmalıyım?

Siğiller genellikle zararsızdır ancak aşağıdaki durumlarda çocuğunuzun doktoru ile iletişime geçmeniz yararlı olacaktır. 

  • Küçük çocuğunuzun veya bebeğinizin vücudunun herhangi bir yerinde siğil varsa,
  • Çocuğunuzun yüzünde, cinsel organlarında veya rektumunda siğil varsa,
  • Çocuğunuzda siğil olup olmadığından emin değilseniz ama siğil benzeri kabartılar varsa,
  • Siğiller vücutta yeni yerlere yayılıyorsa. 

Ayrıca siğil veya çevresindeki deri aşağıdaki durumlarda ise de doktora başvurun:

  • Acı verici,
  • Kırmızı,
  • Kanama,
  • Şişmiş,
  • İrin sızan.

Çocuklarda Siğiller Tedavi Edilmeli Mi?

Neyse ki, siğiller bir çocuğun sağlığına zarar vermez ve çoğu zaman kendiliğinden geçer. Yine de birçok çocuk siğillerden rahatsız olur ve bunların alınmasını ister. Ayaklardaki siğiller, örneğin sporda iyi performans gösterememe ve rahatsızlığa yol açan problemler oluşturabilir. Ellerdeki sıradan siğiller bile utanan bir çocuğu rahatsız edebilir. Bu nedenle çocuğunuzun siğillerinin tedavi edilmesi gerekebilir. Çocuğunuzun doktoru tedavi yöntemi ile ilgili sizi bilgilendirecektir. 

Özetlemek gerekirse:

Derideki siğiller zararsız büyümelerdir. Bunlara insan papilloma virüslerinden biri neden olur.

Siğiller, her yaşta gelişebilmelerine rağmen, çocuklarda yetişkinlerden daha yaygındır.

Farklı görünümlere sahip birçok farklı siğil türü vardır.

Siğillerin çoğu tedavi olmaksızın geçer, ancak haftalar veya aylar sürebilir.