Bebekler ve küçük çocuklardan okul çağındaki çocuklara ve gençlere kadar, ebeveynler kaç saat uyku önerildiğini bilmek ister. Uyku ihtiyaçlarının kişiden kişiye değiştiği doğru olsa da, çocuğunuzun büyümesi, öğrenmesi ve oynaması için ihtiyaç duyduğu uykuyu alıp almadığını belirlemenize yardımcı olacak çok makul, bilime dayalı bazı yönergeler vardır.

Çocukluk Uyku Rehberi

Çocukların gelişimlerinin farklı aşamalarında ne kadar uykuya ihtiyaç duyduklarına ilişkin bazı yararlı kılavuzlar vardır. Bu sayılar 24 saatlik bir süredeki toplam uyku saatlerini yansıtır. Bu nedenle, oğlunuz veya kızınız hala kestiriyorsa, normal uyku saatlerini toplarken bunu hesaba katmanız gerekir. Çocuğunuz için ideal uyku saatleri şunlardır: 

Yeni doğanlar (0 ila 2 ay): 16 ila 18 saat,

Bebekler (2 aydan 6 aya kadar): ​14-16 saat,

Daha büyük bebekler (6 aydan 1 yıla kadar): ​14 saat,

Yeni yürümeye başlayan çocuklar (1 ila 3 yaş): ​10 ila 13 saat,

Okul öncesi çocuklar (3 ila 5 yaş): ​10 ila 12 saat,

Okul çağındaki çocuklar (5 ila 10 yaş): 10 ila 12 saat.

Sağlıklı Uyku Alışkanlıkları İçin İpuçları

Uykunun çocuklar üzerindeki olumlu etkisi yadsınamaz bir gerçektir. Bazı ipuçları, çocuğunuzun sağlıklı uyku alışkanlığı kazanmasına yardımcı olabilir 

Yeterli uykuyu bir aile önceliği haline getirin

Yeterli uyku almanın önemini ve uykunun sizin ve çocuklarınızın genel sağlığını nasıl etkilediğini anlayın. Çocuğunuz için bir rol model olduğunuzu unutmayın ve iyi bir örnek olun. Çocuğunuzla birlikte ödevini düzenlemek için bütün gece uyanık kalmak ya da tüm geceyi iş için kendinize çekmek gerçekten doğru mesajı göndermiyor. Uykuyu kendiniz için bir öncelik haline getirmek, çocuklarınıza doğru beslenme ve düzenli egzersiz yapmak gibi sağlıklı bir yaşam tarzı yaşamanın bir parçası olduğunu gösterir.

Düzenli bir günlük rutine devam edin

Aynı uyanma saati, yemek saati, şekerleme saati ve oyun saati, çocuğunuzun kendini güvende ve rahat hissetmesine ve sorunsuz bir yatma saatine yardımcı olacaktır. Küçük çocuklar için fırça, kitap, yatak gibi bir uyku rutini ile erkenden başlamak yardımcı olur. Kullandığınız uyku rutinlerinin her yerde kullanılabildiğinden emin olun, böylece nerede olursanız olun çocuğunuzun uyumasına yardımcı olabilirsiniz.

Gün içinde aktif olun

Çocuklarınızın gün boyunca fiziksel aktivite ve temiz hava gibi ilginç ve çeşitli aktiviteler yapmasını sağlayın. 

Ekran süresini izleyin

Özellikle geceleri tüm ekranların (TV’ler, bilgisayarlar, dizüstü bilgisayarlar, tabletler ve telefonlar) çocuk yatak odalarından uzak tutulması tavsiye edilir. Uykunun bölünmesini önlemek için yatmadan en az 60 dakika/1 saat önce tüm ekranları kapatın.​

Uykuyu destekleyen ve güvenli bir yatak odası ve ev ortamı yaratın

Yatmadan önce ışıkları kısın ve evdeki sıcaklığı kontrol edin. Çocuğunuzun yatağını oyuncaklarla doldurmayın. Çocuğunuzun yatağını oynayacağı bir yer değil, uyuyacağı bir yer olarak tutun. Bir veya iki şey, favori bir oyuncak bebek veya ayı, bir güvenlik battaniyesi, sorun değil ve ayrılık kaygısını hafifletmeye yardımcı olabilir. 

Bebeğinizi bir şişe meyve suyu, süt veya formül mama ile yatırmayın

Biberondaki su dışında herhangi bir şey biberon diş çürümesine neden olabilir. Bebeğinizi besleyin veya emzirin ve sonra onu uyutun. Yaklaşık 6 aylıktan önce katı gıdalar vermeye başlamayın. Katı yiyeceklere daha erken başlamak, bebeğinizin gece boyunca uyumasına yardımcı olmaz. Aslında, sisteminiz onları sindirmeden önce bebeğinize katı yiyecekler verirseniz, karın ağrısı nedeniyle daha kötü uyuyabilir.

Uyku problemlerini tanımayı öğrenin

Çocuklarda en sık görülen uyku sorunları arasında uykuya dalma güçlüğü, gece uyanmaları, horlama, oyalanma ve yatağa gitmeye direnme, uyku apnesi ve uyurken yüksek sesle veya ağır nefes alma sayılabilir.

Çocuğunuzun gün içindeki uyanıklığı hakkında çocuğunuzun öğretmeni veya çocuk bakıcısı ile konuşun. Uyku sorunları gündüz de kendini gösterebilir. Yetersiz veya kalitesiz uykuya sahip bir çocuk, dikkatini vermekte veya okulda zorluk çekebilir. Çocuğunuzun öğretmenine, çocuğunuzun okulda uykuya daldığına dair herhangi bir bildirimin yanı sıra herhangi bir öğrenme veya davranış probleminden haberdar olmak istediğinizi bilmesini sağlayın.