Her yaştan insan migren yaşar ve çocuklardaki belirtiler de yetişkinlerdekine benzer. Orta ila şiddetli baş ağrısı, mide bulantısı, kusma, ışığa ve sese duyarlılık migrenin tipik belirtileri arasındadır. Çocuklarda migrenin altında yatan mekanizmalar net değildir, ancak genetik bu durumun oluşmasında rol oynayabilir. Bu yazımızda çocuklarda migren belirtilerini, nedenlerini tedavilerini sizler için yazdık.
Belirtiler Nelerdir?
Migrenli çocuklar, yetişkinlerle aynı belirtilerin çoğunu yaşarlar. Bu belirtiler şunları içerebilir:
- 2-72 saat süren bir baş ağrısı,
- Başın bir tarafında yoğunlaşan ağrı,
- Orta ila şiddetli ağrı,
- Fiziksel aktivite ile kötüleşen ağrı,
- Işığa veya sese duyarlılık,
- Mide bulantısı ya da kusma.
Yapılan bazı araştırmalara göre; çocukların yetişkinlerle karşılaştırıldığında birden fazla yerde veya başın tamamında ağrı yaşama olasılığı daha yüksektir.
Küçük çocuklar belirtilerini aktarmakta zorlanırlar. Bu nedenle küçük çocuklarda migreni anlamak zordur.
Çocuklarda Migren Neden Olur?
Bazı çocuklarda neden migren olup bazılarında olmadığının nedeni tam olarak bilinmiyor. Bununla birlikte genetik faktörün migren oluşmasında rol oynadığı düşünülmektedir. Bazı genetik mutasyonların da çocukları bazı migren türlerine yatkın hale getirdiği bilinmektedir. Migreni olan kişiler genellikle belirli yiyeceklerin, durumların veya çevresel faktörlerin migren ataklarını tetiklediğini fark eder. Bu tetikleyicileri belirlemek genellikle migren ataklarının önlenmesine yardımcı olabilir. Ancak, tetikleyicileri belirlemek zaman alabilir ve her zaman kolay olmayabilir. Ancak dikkate alınması gereken bazı tetikleyiciler vardır. Bu tetikleyiciler şunlardır:
Uyku düzenindeki değişiklikler: Bir çocuk çok fazla veya çok az uyursa epizod olabilir. Çocuğunuz için düzenli bir uyku programı oluşturmanız faydalı olacaktır.
Dehidrasyon: Bir çocuğun özellikle fiziksel aktiviteden sonra yeterince su içmesini sağlamak migren belirtilerini azaltmaya yardımcı olabilir.
Yiyecekler ve içecekler: Belirli yiyecekler semptomları tetikleyebilir ve bu nedenle çocuğunuz çok az yemek yiyebilir. Çocuğunuzun yediği şeyleri not almanız durumu kontrol etmenizi sağlayabilir.
Stres: Stres ve aşırı uyarılma migrene katkıda bulunabilir. Çocuğunuz kendini sık sık stresli ve endişeli hissediyorsa, sakinleşebileceği sessiz bir alan yaratmaya çalışın.
Çevresel tetikleyiciler: Bunlar, örneğin bilgisayar veya telefon ekranları dahil olmak üzere hava değişikliklerini, ikinci el dumanı ve parlak ışıkları içerebilir.
Tüm migren tetikleyicileri kaçınılabilir değildir, ancak mümkün olduğunca bunlardan kaçınmak atakların sıklığını azaltabilir.
Migren Nasıl Teşhis Edilir?
Doktorunuz semptomlara neyin neden olabileceğini anlamak için pek çok soru soracaktır ve çocuğunuzu muayene edecektir. Daha sonra doktorunuz teşhise yardımcı olması ya da bazı durumları ekarte etmek için testler isteyecektir. Bu testler kan testleri ve görüntüleme testleri olabilir.
Çocuklarda Migren Tedavisi
Migren baş ağrıları ve tetikleyicileri çok değişken olabilir. Tedavi, baş ağrılarının ne kadar şiddetli olduğuna, ne sıklıkta ortaya çıktıklarına ve çocuğunuzun hangi belirtilere sahip olduğuna bağlı olacaktır. Çocuğunuzun doktoru, belirtileri hafifletmek için bazı ilaçlar reçete edebilir. Bazı çocukların migren sayısını ve şiddetini azaltmak için bu ilaçları her gün kullanması gerekebilir.
Evde Bakım Nasıl Olmalıdır?
İlaç vermenin ve tetikleyicilere maruz kalmayı önlemeye yardımcı olmanın yanı sıra, çocuğunuzun migren belirtilerini yönetmeye yardımcı olmak için bazı adımlar atabilirsiniz.
Migren belirtileri ortaya çıktığında şunları deneyin:
- Çocuğunuzu sessiz ve karanlık bir oda alın.
- Çocuğunuzun başına soğuk kompres uygulayabilirsiniz.
- Çocuğunuzun ışığa karşı hassasiyeti varsa göz bandı kullanabilirsiniz.
- Çocuğunuza masaj yapabilirsiniz.
Hazırlıklı olun
Migren ataklarına hazırlıklı olmak etkilerini sınırlamaya yardımcı olabilir. Hazırlıklı olmak için şunları yapabilirsiniz:
- İlaç, sıcak veya soğuk paketler, göz maskesi, su ve belirti günlüğü gibi öğeler içeren migren kiti hazırlayın.
- Potansiyel tetikleyiciler hakkında bilgi edinin ve çocuğunuzun mümkün olduğunca bu tetikleyicilerden uzak durmasını sağlayın.
- Çocuğunuzun okulunu, kreşini, bakıcısını migreni ile ilgili bilgilendirin ve yapılması gerekenleri anlatın.
Duygusal destek
Bir çocuğun migren semptomlarının derecesini değerlendirmek zor olabilir. Yaşlarına bağlı olarak durumlarını anlamayabilir veya bundan korkabilirler. Çocuğunuz migren baş ağrısı yaşadığı sırada güven verici olmanız ve sakin kalmanız önemlidir. Daha sonra çocuğunuza durumu açıklamanız yardımcı olacaktır. Migrenin ne olduğunu ve her migren atağının sonunda bittiğini anlamak, çocuğunuzun korkusunu hafifletebilir. Çocuğunuzun, örneğin bir semptom günlüğü tutarak veya ona yardım ederek, durumu yönetmede proaktif bir rol almasına da yardımcı olabilir.
Ne zaman acil tıbbi yardım almalıyım?
Bazı migren semptomları daha ciddi sağlık sorunlarına benzer. Çocuğunuz aşağıdaki durumları yaşarsa acil tıbbi yardım almanız gerekir:
- Başka bir migren belirtisine işaret etmeyen, ani ve şiddetli bir baş ağrısı,
- Çocuğunuzun ağrıyı daha öncekilerden daha şiddetli tarif etmesi,
- Kafa travmasından sonra baş ağrısı,
- Sert bir boyun,
- Bilinç bulanıklığı, konfüzyon,
- Nöbet,
- Bilinç kaybı,
- Görme, denge veya koordinasyondaki değişiklikler,
- Aşırı kusma,
- Kalıcı ağrı,
- Kişilik veya davranışta yakın zamanda meydana gelen bir değişiklik.
- Yukarıdakilerden herhangi biri altta yatan farklı bir durumu gösterebilir. Bu nedenle bu durumlar meydana gelirse vakit kaybetmeden tıbbi yardım almanız gerekir.
Özetlemek gerekirse:
Çocuklarda migren nadir değildir ve belirtiler küçük yaşlardan itibaren ortaya çıkabilir. Semptomlar gelişir gelişmez doktorunuzun verdiği ağrı kesiciyi çocuğunuza vermeniz ağrıyı azaltabilir. Herhangi bir migren semptomu için tıbbi yardım almak önemlidir. Bazı belirtiler diğer sağlık sorunlarına benzediği için doktorunuzun nedenden emin olması gerekir.