Osteomiyelit, bir kemikte iltihaplanma için kullanılan tıbbi terimdir. Genellikle bakteriyel bir enfeksiyondan kaynaklanır. Sıklıkla kolların ve bacakların uzun kemiklerini etkiler, ancak herhangi bir kemikte de olabilir.

Osteomiyelitin Belirtileri Nelerdir?

Osteomiyelitli çocuklar genellikle enfekte kemikte ağrı hissederler. Ayrıca şu belirtiler de meydana gelebilir: 

  • Ateş ve titreme,
  • Yorgunluk,
  • Mide bulantısı,
  • Genel bir iyi hissetmeme hali, 
  • Enfekte kemiğin üzerinde ağrılı, kırmızı ve şişmiş bir cilde sahip olmak.

Çok küçük çocuklar, enfekte uzuv kullanmayı bırakabilir ve dokunulmasını engelleyebilir. Ayrıca telaşlı olabilirler veya daha az yiyebilirler.

Gençler bir kaza veya yaralanmadan sonra osteomiyelit alma eğilimindedir. Yaralı bölge iyileştikten sonra tekrar acımaya başlayabilir.

Osteomiyelite Ne Sebep Olur?

Bakteriler kemikleri birkaç şekilde enfekte edebilir. Örneğin:

Bakteriler, vücuttaki diğer enfekte bölgelerden kan dolaşımı yoluyla kemiğe geçebilir. Buna hematojen osteomiyelit denir. Çocukların kemik enfeksiyonlarına yakalanmasının en yaygın yolu budur.

Bakteri bir yaraya girdiğinde ve kemiğe gittiğinde (bir yaralanma veya ameliyattan sonra olduğu gibi) doğrudan bir enfeksiyon meydana gelebilir. Açık kırıklar, en sık osteomiyelit gelişen yaralanmalardır.

Bazen bakteriler yakındaki bir enfeksiyondan yayılabilir. Örneğin ciltte veya eklemde tedavi edilmeyen bir enfeksiyon kemiğe yayılabilir.

Kemik İltihabı Kimlerde Görülür?

Kemik iltihabı en çok 5 yaşın altındaki çocuklarda görülür. Ancak her yaşta meydana gelebilir. Erkekler, kızlardan neredeyse iki kat daha fazla bu durumdan etkilenir.

Kemik İltihabı Bulaşıcı Mı?

Hayır, kemik enfeksiyonları bulaşıcı değildir. Ancak osteomiyelite neden olan mikroplar bazen bir kişiden diğerine geçebilir.

Osteomiyelit Nasıl Teşhis Edilir?

Çocuğunuzun ateşi ve kemik ağrısı varsa hemen doktora gidin. Osteomiyelit saatler veya günler içinde kötüleşebilir ve tedavisi çok daha zor hale gelebilir.

Doktorunuz fizik muayene yapacak ve ağrılı bölgedeki son yaralanmalar hakkında sorular soracaktır. Kan testleri; artan beyaz kan hücresi sayımını (bir enfeksiyon belirtisi) ve diğer olası iltihaplanma veya enfeksiyon belirtilerini kontrol edebilir. X-ışınları erken evrelerde bir kemikte her zaman enfeksiyon belirtileri göstermese de bir röntgen istenebilir.

Doktorunuz, kemiğe daha ayrıntılı bir bakış için kemik taraması önerebilir. Doktor ayrıca X-ışınlarından çok daha ayrıntılı görüntüler veren bir MRI önerebilir. MRG’ler sadece osteomiyeliti teşhis etmekle kalmaz, aynı zamanda kemiğin ne kadar süredir enfekte olduğunu belirlemeye yardımcı olabilir.

Çocuğunuzun doktoru kemikten örnek almak için iğne aspirasyonu yapabilir. Bu, doktorun enfeksiyona hangi bakterilerin neden olduğunu bulmasını sağlar. 

Osteomiyelit Nasıl Tedavi Edilir?

Osteomiyelit tedavisi şunlara bağlıdır:

  • Çocuğun yaşı ve genel sağlığı,
  • Enfeksiyon ne kadar şiddetli,

Enfeksiyonun akut (yakın zamanda) veya kronik (uzun süredir devam eden) olup olmadığı.

Tedavi, enfeksiyon için antibiyotik ve ağrı kesici ilaç içerir. Osteomiyelitli çocukların çoğu, enfeksiyonla savaşmak için IV (damardan verilen) antibiyotik almak için hastanede kısa bir süre kalır. Daha iyi hissettiklerinde eve gidebilirler, ancak birkaç hafta daha IV veya oral antibiyotiklere devam etmeleri gerekebilir. Bazen enfekte bir kemiği temizlemek için ameliyat gerekir.

Osteomiyelit Ne Kadar Sürer?

Osteomiyelitli çocukların çoğu, tedaviye başladıktan sonraki birkaç gün içinde kendilerini daha iyi hissederler. IV antibiyotikler genellikle 5 ila 10 gün içinde oral forma geçer. Çocuklar genellikle en az bir ay boyunca ve bazen semptomlara ve kan testi sonuçlarına bağlı olarak daha uzun süre antibiyotik alırlar.

Kemik İltihabı Önlenebilir Mi?

Osteomiyeliti önlemenin bir yolu cildi temiz tutmaktır. Tüm kesikler ve yaralar, özellikle derin yaralar, iyi temizlenmelidir. Bir yarayı sabun ve suyla yıkayın, akan suyun altında en az 5 dakika tutarak yıkayın. Daha sonra yarayı temiz tutmak için steril gazlı bez veya temiz bir bezle örtün. Yaralar 24 saat içinde iyileşmeye başlamalı ve bir hafta içinde tamamen iyileşmelidir.

İyileşmesi daha uzun süren veya aşırı ağrıya neden olan bir yara bir doktor tarafından kontrol edilmelidir.