Epilepsi, çocuklarda yaygın görülen bir hastalıktır. Epilepsili tüm çocukların yaklaşık üçte ikisi, ergenlik döneminde nöbetlerini aşar. Bununla birlikte, ebeveynlerin çocuklarının sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmelerine yardımcı olmaları ve düzenli tıbbi kontrolleri sağlamaları önemlidir.

Epilepsi ve Nöbetler Hakkında

Epilepsi, bir kişinin tekrarlayan nöbetler geçirdiği bir beyin hastalığıdır. Nöbetler, beyindeki elektriksel ve kimyasal aktivitedeki değişiklikler tarafından tetiklenir. Nöbetlere kafa yaralanmaları, enfeksiyonlar, zehirlenmeler ve hatta doğumdan önce beyin gelişimi sorunları dahil beyne zarar veren herhangi bir şey neden olabilir. Genellikle nöbet ve epilepsinin bir nedeni bulunamaz.

Birçok farklı nöbet türü vardır. Bazıları çok kısadır, sadece birkaç saniye sürer, diğerleri ise birkaç dakika sürebilir. Bir kişinin sahip olduğu nöbet tipi, nöbetin beyinde nerede meydana geldiğine ve beynin ne kadarının dahil olduğuna bağlıdır.

Epilepsi Nasıl Teşhis Edilir?

Tanı koymak, belirtilere dayalı olarak bir durumu veya hastalığı tanımlamayı içerir. Bir epilepsi teşhisi genellikle, nöbetler ateş veya yaralanma gibi tanımlanabilir bir neden olmaksızın birden fazla kez meydana geldiğinde yapılır. Bilinen bir epilepsi tanısı olmayan ve provoke edilmemiş bir nöbet geçiren herhangi bir çocuğun acil tıbbi müdahaleye ihtiyacı vardır ve daha sonra çocuk doktoru ile takip edilmelidir. Her çocuğun teşhis süreci değişiklik gösterse de, süreçteki ana adımlar tipik olarak şunları içerir:

Ayrıntılı tıbbi öykü: Annenin hamileliği ve doğumu, epilepsili akrabaları ve çocuğun yüksek ateşi, ciddi kafa travması ve/veya bakma, dikkatsizlik veya nefes tutma dönemleri olup olmadığı ile ilgili soruları içerebilir.

Nöbetin ayrıntılı açıklaması: Çocuğun nöbeti sırasında orada bulunan kişi veya kişiler doktorla iletişim kurmalıdır.

Fizik muayene: Kardiyak, nörolojik ve zihinsel durumun değerlendirilmesi.

Kan testi: Potansiyel nedenleri ve/veya diğer önemli hastalıkları belirlemek için.

Bilgisayarlı Aksiyel Tomografi (CAT) veya CT Taraması: Bir nöbetin akut nörolojik bir lezyon veya hastalıktan kaynaklanıp kaynaklanmadığını belirlemek için kullanılabilir.

Elektroensefalogram (EEG): Nöbetin tekrarlama riskini değerlendirmek için kullanılabilir ve nöbet tipini ve epilepsi sendromunu belirlemeye yardımcı olabilir.

Manyetik Rezonans Görüntüsü (MRI): Yeni başlayan nöbetleri veya beynin belirli bir bölümünde başlamış olabilecek nöbetleri olan çocukları değerlendirirken tercih edilen beyin resmi.

Muayene, testler ve bir gözlem süresinden sonra doktorunuz, çocuğunuzun epilepsisi olup olmadığına karar verir.

Bir çocuğa epilepsi teşhisi konulursa:

Epilepsi tanısı konulduktan sonra, ebeveynlerin çocuğun ne tür nöbetler geçirdiğini ve çocuğun ne tür epilepsiye sahip olduğunu sınıflandırmak ve tedavi seçeneklerini tartışmak için doktorla birlikte çalışması önemlidir. Nöbetler genellikle doktorun ofisinde meydana gelmediğinden, ebeveynler ve bakıcılar olağandışı davranışları gözlemlemeli ve takip etmeli ve bunu çocuklarının doktoruna bildirmelidir.

Epilepsi Nasıl Tedavi Edilir?

Epilepsi tedavisi genellikle ilaçla başlar. Ancak epilepsinin karmaşık bir durum olduğunu ve her çocuğun farklı olduğunu hatırlamak önemlidir. Her çocuk tedaviye aynı şekilde yanıt vermez, dolayısıyla tek bir “doğru tedavi” yoktur.

Nöbet önleyici ilaçlar

Piyasada anti-epilepsi ilaçları (AED’ler) veya antikonvülzan ilaçlar olarak adlandırılan birçok nöbet önleyici ilaç vardır ve bunlar geliştirilme aşamasındadır. Ancak bazen her çocuk için en uygun olanı bulmak biraz zaman alabilir. Bu ilaçlar, beynin altta yatan nöbet üretme duyarlılığını değiştirmez. Sadece nöbet sıklığını azaltarak epilepsi semptomlarını tedavi ederler. İlaç vücutta belirli bir seviyeye ulaşana kadar düzgün çalışmayacaktır ve bu seviyenin korunması gerekir. Bu nedenle, doktorunuzun özel ilaç talimatlarına uymak özellikle önemlidir.

İlaç işe yaramazsa, diğer seçenekler şunları içerir:

  • Beyin ameliyatı,
  • Nöbetleri önlemek ve kontrol etmek için tıbbi cihazlar,
  • Diyet tedavileri (ör. ketojenik diyet, modifiye Atkins diyeti, düşük glisemik indeks tedavisi).

Bir çocuğun epilepsi için ne kadar süre ilaç alması gerekir:

Bir çocuk ilaç alırken birkaç yıl nöbet geçirmezse, ilacı almayı bırakmak mümkün olabilir. Bu her çocuk için farklıdır. Bir çocuk, bir doktor tarafından tavsiye edilmedikçe ve yakından denetlenmedikçe ilaç almayı asla bırakmamalıdır.