Egzama döküntüsü vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilir, ancak cildin hassasiyeti nedeniyle yüzde göründüğünde özellikle rahatsız edici, ağrılı ve kaşıntılı olabilir. Enflamasyon kızarıklık ve kuruluğa yol açar, bu da sıklıkla pullara ve bazı durumlarda kabarcıklara neden olur. Yüz egzaması tek başına veya daha yaygın egzama ile ortaya çıkabilir. Bazılarında belirtiler akut olabilirken bazılarında ise kronik olabilir. Yüz egzaması bebeklerde ve yeni yürümeye başlayan çocuklarda oldukça yaygındır, ancak her yaştan insanda ortaya çıkabilir. Yüzde görülen egzama bazı bölgelerde yoğunluk gösterebilir. Burun kenarları bu bölgelerden biridir. Burun kanatlarının altında ve yanında görülebilen egzama, döküntü, kızarıklık ve kaşıntıya neden olabilir. 

Yüzde Görülen Egzama Türleri

Egzama aslında kaşıntılı, kırmızı ve iltihaplı deri döküntülerine neden olan bir grup durum için genel bir terimdir. Yüzde ve özellikle burun kenarında egzama görülmesi en muhtemel egzama türleri şunları içerir:

Atopik dermatit: Genel olarak en sık görülen egzama türü olan bu, yanaklarda ve çenede (özellikle bebeklerde), ayrıca göz çevresinde, göz kapaklarında, burun kenarında egzama ve dudak çevresinde (yetişkinler için) çok yaygındır. Bununla birlikte, yüzün herhangi bir yerinde veya vücudun geri kalanında meydana gelebilir.

Kontakt dermatit: Göz çevresinde, saç çizgisi çevresinde, boyun ve kulak memeleri gibi parfüm ve takılarla temas eden bölgelerde de yaygındır. Atopik dermatitte olduğu gibi, bu tür egzama her yerde ortaya çıkabilir. Özellikle son dönemlerde küresel salgın nedeniyle maske takılması da bu duruma neden olabilir. Maskenin temas ettiği yerler, duyarlı kişilerde, kontakt dermatite neden olabilir. 

Seboreik dermatit: En sık olarak saç çizgisi çevresinde, kaşlarda, kulak çevresinde ve burnun yanlarında görülür.

Yüzde ve Burun Kenarında Egzama Belirtileri

Egzama türleri kendi içinde farklılıklar gösterseler de tüm egzama türlerinin aşağıdakiler dahil olmak üzere benzer belirtileri vardır:

  • Kızarıklık / leke,
  • Bazen şiddetli kaşıntı,
  • Batma veya yanma,
  • Kuruluk ve pullanma (seboreik dermatit durumunda bu pullar sarı olabilir),
  • Pürüzlü veya engebeli cilt,
  • İltihaplı veya şişmiş göz kapakları,
  • Ağlayan veya sızan küçük kabarcıklar,
  • Kanayabilen çatlak cilt (ağır vakalarda).

*Cilt ayrıca alevlenme sırasında ağrılı hissedebilir. Egzama (yüz veya burunda) uzun süre devam ederse, cilt sonunda kalınlaşabilir, rengi atabilir veya yaralı hale gelebilir.

*Egzama belirtilerinde, bazı kişilerde hafif ile orta derecede kaşıntılı cilt lekeleri gibi küçük alevlenmeler görülebilirken, bazı kişiler ise etkilenen bölgede şiddetli kaşıntı, kuruluk veya sızıntı ve kanama gibi alevlenmeler geliştirebilir.

Egzamanın Nedenleri 

Egzamaya neden olabilecek bazı faktörler şunları içerir:

Ailede egzama öyküsü: Egzamada genetik yatkınlık önemlidir. Bir aile üyesinde varsa, sizin de egzama geliştirme olasılığınız artar.

Astım veya alerji teşhisi: Astımınız veya alerjiniz varsa egzamaya yakalanma şansınız artar.

Otoimmün hastalıklar: Otoimmün sorunlarınız varsa, egzama geliştirme riskiniz olabilir, ancak normal işleyen bir bağışıklık sistemine sahip kişilerde de cilt rahatsızlığı olabilir.

Bulunduğunuz yer: Egzama, kuzey yarımkürede, metropol alanlarda veya kirlilik olan yerlerde yaşayan insanlarda daha yaygındır.

Yaşınız: Bebeklerde veya küçük çocuklarda egzama görülmesi daha tipiktir, özellikle yüz egzaması. Çoğu çocuk sonunda durumu aşar, ancak egzama yetişkinliğe kadar devam edebilir ve her yaştan insanı etkileyebilir.

Egzama Tetikleyicileri

Yüzünüzdeki cilt özellikle hassastır ve bu nedenle tahrişe karşı daha duyarlıdır. Ulusal Egzama Derneği, egzama salgınına yol açabilecek bazı genel tetikleyicileri şu şekilde belirtmiştir:

Çevresel tahriş edici maddeler ve alerjenler: Bunlar, günlük olarak karşılaştığınız malzemeler, maddeler ve kimyasallardır. Sabunlarınızdaki, şampuanlarınızdaki ve temizlik ürünlerinizdeki bileşenleri, parfümleri ve kokuları, sigara dumanı, metallerle temas, kumaş ve kumaş boyalarını içerir. Yaygın alerjenler küf, evcil hayvan tüyleri, toz ve polenden oluşur.

Gıda alerjenleri: Bazı insanlar, belirli yiyecekleri yedikten sonra egzama döküntüsüne neden olur. Ortak tetikleyici yiyecekler arasında fındık, kabuklu deniz ürünleri, süt veya yumurta bulunur.

Sıcaklıklar: Birçok insan için ısı (çevresel, sıcak duştan veya terleme) egzamanın ortaya çıkmasına neden olabilir. Alternatif olarak, genellikle kış aylarının bir yan ürünü olan kuru cilt de tetikleyici olabilir.

Hormon dalgalanmaları: Özellikle kadınlar, belirli hormonların yükselmesi ve düşmesi ile egzama alevlenmeleri yaşayabilir.

Yüzdeki egzama söz konusu olduğunda, makyaj, yüz maskeleri, tonikler, temizleyiciler ve diğer yüz ürünleri gibi cildinizle temas eden her şeye özellikle dikkat etmeniz gerekir. 

Egzaması Olanların Dikkat Etmesi Gerekenler

Egzamanız varsa, altta yatan nedenin bulunması için bir alerji uzmanına gitmeniz gerekir. Alerji uzmanınız, belirtilerinize ve mevcut durumunuza da uygun yöntemlerde net teşhisi koyacaktır. Alerji uzmanınızın izlediği tedavi dışında bazı durumlara dikkat etmeniz gerekir. Yapabileceğiniz bazı şeyler ise şunları içerir:


  • Cildinizin iyi ve nazik bakımı, yüzde ve burun kenarında egzama tedavisinin temel taşıdır. Yüzde kullanılan herhangi bir kozmetik ürün, kokusuz ve hipoalerjenik olmalıdır.
  • Nazik bir temizleyici kullanın. Sabun cildinize sert ve kuruyarak egzamayı daha da kötüleştirebilir. Bunun yerine, sabun içermeyen yumuşak bir temizleyici düşünün.
  • Yüzünüzü ılık suyla yıkayın. Sıcak duşlar, bazı kişilerde egzamayı tetikleyebilir. Sıcaklığa bağlı egzama gelişme riskini azaltmak için yüzünüzü ve duşunuzu ılık suyla alın.
  • Cildinizi nemli tutun. Egzamanız varsa, cildinizi nemli tutmak çok önemlidir. Kremler ve merhemler cildinize en fazla nemlendirmeyi sağlayacaktır. Tahriş olasılığını azaltmak için boyasız ve kokusuz ürünler ve seramidler gibi yumuşatıcı maddeler kullanın.
  • Güneşe dikkat edin. Güneş bir parlamayı tetiklerse, güneş kremi kullanmanız gerekebilir. Genellikle çinko oksit veya titanyum dioksit içeren ürünler hassas ciltler tarafından daha kolay tolere edilir. Güneşten çıktığınızda yüzünüzü yıkayın ve nemlendirici sürün; güneş kremleri faydalıdır, ancak cildinizi kurutabilir.
  • Nemlendirici içerikli kozmetik ürünleri arayın. Yüz egzaması olması asla makyaj yapamayacağınız anlamına gelmez, ancak tüm ürünler eşit yaratılmamıştır. Hyaluronik asit ve shea yağı gibi nemlendirici içeriklere sahip olanları arayın. Tahrişi daha da kötüleştirebileceklerinden parabenler (bir grup koruyucu), salisilik ve glikolik asitler, kokular ve retinol gibi bileşenlerden uzak durun.