Çocuğunuzun hasta olmasına neden olabilecek pek çok şey vardır. Buna bakteriler, virüsler ve parazitler dahildir. Ve her ebeveyn, bazı hastalıkların çocuktan çocuğa çok hızlı bir şekilde yayıldığını bilir. Çocuklar genellikle nesneleri ağızlarına götürürler. Ayrıca mikrop taşıyabilecek şeylere dokunduktan sonra ellerini yıkamazlar. Çocuklar ayrıca enfeksiyonlarla yetişkinler kadar iyi savaşamazlar; bu nedenle sık sık hastalanabilirler. Bu yazımızda bulaşıcı çocuk hastalıkları ile ilgili merak edilen bazı hastalıkları sizler için yazdık.

Soğuk algınlığı

Çocuklar soğuk algınlığına diğer bulaşıcı hastalıklardan daha fazla yakalanırlar. 200’den fazla virüs soğuk algınlığına veya üst solunum yolu enfeksiyonuna neden olabilir. Altı yaş ve daha küçük çocukların çoğu her yıl 6 ila 10 kez nezle olur. Daha büyük çocuklar genellikle daha az nezle olur. Çocuklar, hasta bir çocukla doğrudan temas yoluyla; birinin öksürmesi veya hapşırması nedeniyle nezle olabilir. Semptomlar yaklaşık iki gün içinde gelişir ve yaklaşık bir hafta içinde sona erer.

Mide Gribi

Birçok virüs mide gribine veya viral gastroenterite neden olur. Ana semptomlar ishal, kusma, karın ağrısı ve ateştir. Mide gribi, beş yaşından küçük çocuklarda ishalin en yaygın nedenidir. Semptomların başlaması yaklaşık iki gün sürer ve yaklaşık 10 gün devam eder. Mide gribi olan çocuklar hızla susuz kalabilir. Bu nedenle çocuğunuzun doktoru ile irtibatta olmanız yararlı olacaktır. Mide gribi, mide gribi olan biriyle yakın temas halinde olunarak veya kontamine yiyecek ve içeceklerden yayılır. Bunu önlemenin en iyi yolu sık sık el yıkamadır.

Pembe Göz

Pembe göz veya konjonktivit, gözün iltihaplı kan damarlarının pembe görünmesine neden olur. Göz kaşınabilir, yanabilir, kabuklanabilir ve gözyaşı olabilir. Virüsler ve bakteriler pembe göze neden olur ve çocuktan çocuğa ve diğer hane halkına kolayca yayılır. Pembe göz genellikle tedavi olmaksızın geçer, ancak çocuğunuzun doktoru göz damlası reçete edebilir. Semptomlar birkaç günden fazla sürerse, göz kızarırsa veya çocuğunuz şiddetli ağrı, bulanık görme veya ışığa duyarlılıktan şikayet ederse doktorunuz ile iletişime geçmeniz gerekir. 

El, Ayak ve Ağız Hastalığı

El, ayak ve ağız hastalığı, adını çocukların ellerinde, ayaklarında ve ağzında görülen kabarcık benzeri döküntülerden alır. 10 yaşından küçük çocuklarda sık görülen bir hastalıktır. Bir virüs; mukus, tükürük, kabarcıklar ve dışkı ile temas yoluyla bulaşır. Kızarıklığın yanı sıra çocuklarda ateş, burun akıntısı ve boğaz ağrısı olabilir. Yayılmasını önlemek için ellerinizi iyice yıkayın ve çocuğunuzun bezini değiştirirken dikkatli olun.

Boğmaca

Çoğu çocuk boğmacadan korunmak için aşılanır. Ancak yine de boğmacaya yakalanan çocuklar vardır. Boğmaca aşısı zamanla etkisini yitirebilir. Bu nedenle daha büyük çocuklar ve hamile kadınların destekleyiciye ihtiyacı olabilir. Semptomlar soğuk algınlığı gibi başlar. Ancak bir veya iki hafta sonra şiddetli öksürük nöbetleri başlar. Çok bulaşıcı bir hastalıktır; öksürme ve hapşırma yoluyla bulaşır. Bu hastalığa yakalanan bebekler hastalığı ağır atlatabilir. Bu nedenle tüm aşıların güncel olduğundan emin olun. 

Suçiçeği

Suçiçeği, çok sayıda çocuğun geçirdiği yaygın ve genellikle hafif atlatılan yaygın bir çocukluk çağı hastalığıdır. Suçiçeği bir virüsten kaynaklanır ve bu virüs hızlı bir şekilde enfekte olan birinden başkasına yayılır. En yaygın olarak tanınan suçiçeği semptomu, tüm vücudu kaplayabilen sivilceli, kabarcıklı kırmızı bir döküntüdür. Su çiçeği lekeleri normalde kümeler halinde görünür ve kulak arkası, yüz, göğüs, karın üzeri, kollar ve bacaklarda görülür. 

Kızamık

Kızamık oldukça bulaşıcı bir viral hastalıktır; bazen ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Kızamık, kabakulak ve kızamıkçık (MMR) aşılama programının etkinliği nedeniyle artık nadir görülmektedir. Aşılanmamış veya daha önce hiç aşı olmamış herkes kızamık olabilir. Kızamık, bulaştıktan yaklaşık 10 gün sonra gelişen soğuk algınlığı benzeri semptomlarla başlar. Bunu birkaç gün sonra kızamık döküntüsü takip eder.

Kabakulak

Kabakulak, kabakulak virüsünün neden olduğu bulaşıcı bir enfeksiyondur. Kızamık, kabakulak ve kızamıkçık (MMR) aşısının kullanılmaya başlanmasından önce çocuklarda çok daha yaygındı. Kabakulak belirtileri genellikle kabakulak virüsü ile enfekte olduktan 14 ila 25 gün sonra ortaya çıkar. Bu gecikme kuluçka dönemi olarak bilinir. Yüzün yan tarafında kulakların altında (parotis bezleri) ağrılı şişlikler kabakulak hastalığının en yaygın belirtisidir. Parotis bezleri tükürük üreten bir çift bezdir. Sadece bir bez etkilenebilmesine rağmen, her iki bez de genellikle şişlikten etkilenir. Şişlik ağrıya, hassasiyete ve yutma güçlüğüne neden olabilir.

Kızamıkçık

Kızamıkçık viral bir enfeksiyondur. Kızamık, kabakulak ve kızamıkçık (MMR) aşılama programının etkinliği ve yüksek düzeyde aşılama nedeniyle artık yaygın değildir. Kızamıkçık genellikle hafif bir durumdur ve tedavi olmaksızın yedi ila 10 gün içinde iyileşir. Kızamıkçık belirtileri şunları içerir: Küçük noktalardan oluşan kırmızı-pembe deri döküntüsü, ateş, öksürük ve burun akıntısı gibi soğuk algınlığı benzeri semptomlar, göğüste kızamıkçık döküntüsü.

Kızıl

A Grubu Streptokok (Grup A Strep) bakterisinin neden olduğu kızıl, esas olarak çocukları etkileyen bakteriyel bir hastalıktır. Belirgin bir pembe-kırmızı döküntüye neden olur. Kızıl hastalığının semptomlarının enfeksiyondan sonra ortaya çıkması genellikle iki ila beş gün sürer. Boğaz ağrısı, baş ağrısı, ateş, kızarmış yüz, şişmiş dil hastalığın yaygın belirtilerindendir. Ne yazık ki, çok nadiren Grup A streptokok vücudun diğer bölgelerine yayılarak boyunda enfeksiyonlara (tonsiller apseler veya lenf düğümü apseleri), göğüs enfeksiyonlarına (pnömoni), kemik ve eklem enfeksiyonlarına (septik artrit) veya sepsise neden olabilir.