Parmaklarınızı yeni doğan bebeğinizin başının üzerinde nazikçe gezdirirseniz, kemik yerine birkaç yumuşak nokta hissedebilirsiniz. Bebeğinizin kafatası kemiklerinin kaynaşmadığı bu yumuşak noktalara bıngıldak denir. Bıngıldak normal gelişimin bir parçasıdır.
Bıngıldak Nedir?
Yetişkinlerin aksine, bebeklerin birbirine sıkıca bağlanmamış kafatası kemikleri vardır. Kafatası kemikleri arasındaki boşluklar, bebek doğum kanalından geçerken kemiklerin hareket etmesine ve hatta üst üste binmesine izin verdiği için önemlidir. Bu boşluklar ayrıca bebeğin beyninin büyümesi için yer sağlar.
Böyle bir boşluğu, başın üstünde ön tarafta ve başın arkasında daha küçük bir bıngıldağı fark edebilirsiniz. Zamanla, bıngıldaklar sertleşir ve kapanır. Bebeğinizin başının arkasındaki bıngıldak genellikle bebeğiniz 2 aylıkken kapanır. Üstteki bıngıldağı genellikle 7 ila 18 aylıkken kapanır.
Bıngıldağı gözlemlemek
Bazı ebeveynler, bıngıldaklara dokunma konusunda endişeli olabilir. Bununla birlikte, sert bir zar veya doku tabakası ile korundukları için bıngıldaklara dokunmaktan kaçınmaya veya endişelenmenize gerek yoktur. Bıngıldaklardaki değişiklikler veya anormallikler bebeğinizin gelişimi ve sağlığı hakkında ipuçları verebilir. Bu nedenle bebeğinizin doktorunun veya hemşiresinin kontroller sırasında bebeğinizin bıngıldaklarını incelemesi normaldir. Örneğin, gecikmiş bıngıldak kapanması veya genişlemiş bıngıldak bir dizi tıbbi durumla ilişkilendirilebilir.
Batık bıngıldağı
Bıngıldağa dokunduğunuzda, hafif içe doğru bir eğri ile sağlam hissedilmelidir. Birçok ebeveyn, bıngıldakların ‘batmış’ (içeri çekilmiş) olduğundan ve bunun susuz kalmanın bir işareti olduğundan (vücutlarında yeterli sıvı bulunmadığından) endişe duyacaktır.
Bununla birlikte, bebeğiniz ciddi şekilde susuz kaldığında batık bir bıngıldak oluşabilirken, bıngıldağı çökmeden önce, daha az ıslak bez ve daha az uyanık ve daha az duyarlı olma gibi su kaybının başka belirtileri de vardır. Genellikle dehidrasyon, bebek iyi beslenemediğinde, kusma veya ishal yoluyla sıvı kaybettiğinde meydana gelir. Bebeğinizde bu belirtilerden herhangi biri varsa hemen doktorunuza görünün.
Şiş bıngıldağı
Bebeğinizin bıngıldağı ağladığında şişebilir veya kalkık görünebilir, ancak bebeğiniz ağlamadığında ve baş yukarı pozisyondayken düz veya hafif kavisli hale gelebilir. Bu endişe nedeni değildir. Normale dönmeyen şişkin bir bıngıldak, beyinde enfeksiyon veya şişme gibi ciddi bir durumun işareti olabilir. Özellikle bebeğinizin ateşi varsa veya alışılmadık şekilde uykuluysa hemen doktorunuza görünün.
Bebeklerin Bıngıldağı ne zaman kapanır?
Bebeğinizin yumuşak noktaları sonsuza kadar kalmaz. Sonunda, kafatasındaki kemikler tamamen kaynaşacak kadar mineral biriktirecek ve bu boşluklar kapanacaktır. Daha küçük olan arka bıngıldak tipik olarak bebek yaklaşık 3 aylıkken kapanır, ancak bazen doğumda kapanır. Bununla birlikte, en üstteki, bebeğinizin ikinci yılına kadar açık kalabilir ancak küçük bebeğiniz 18 aylık olduğunda kapanması gerekir.
Bebeğimin bıngıldağı konusunda ne zaman endişelenmeliyim?
Önemli ölçüde batık bir bıngıldak: Bu, özellikle bebeğiniz iyi yemek yemiyor veya içmiyorsa ve normalden daha az ıslak bebek bezine sahipse, dehidrasyona işaret edebilir.
Şişkin bir bıngıldak: Bu bazen kafa travması, enfeksiyon veya sıvı birikmesi nedeniyle beyinde artan basıncı gösterebilir. Özellikle bebeğinizin ateşi varsa ve alışılmadık şekilde uykuluysa. Ateş veya aşırı uyku hali ile birlikte şişkin bir bıngıldak fark ederseniz, hemen tıbbi yardım alın.
Kapanmıyor gibi görünen bir bıngıldak: Bebeğinizin yumuşak noktaları ilk doğum gününe kadar küçülmeye başlamadıysa doktorunuzla konuşun. Bu, tıbbi tedavi gerektiren bir tiroid hormonu eksikliğine işaret edebilir.