Rus aşısı olan Sputnik V aşısı, yakın zamanda ülkemizde de uygulanmaya başlayacak. Aşı seçeneğinin artması ile birlikte bazı kişiler aşı tercihi konusunda kafa karışıklığı yaşamaya başladı. Özellikle alerjisi olan kişiler, Sputnik V aşısını yaptırmalarında herhangi bir sakınca olup olmadığını merak ediyor. Bu yazımızda, besin alerjisi olanlar Rus aşısı yaptırabilir mi sorusunu detaylı bir şekilde anlattık.

Sputnik V Aşısı Nedir?

Besin alerjisi olanlar Rus aşısı olabilir mi sorusunun yanıtından önce Sputnik V aşısından bahsetmemiz yararlı olacaktır. Moskova’daki Gamaleya Ulusal Epidemiyoloji ve Mikrobiyoloji Merkezi, daha yaygın olarak Sputnik V olarak bilinen, Gam-COVID-Vac adlı bir COVID-19 aşısı geliştirdi. Rusya ile birlikte çok sayıda ülkede bu aşı onaylandı ve kullanılmaya başlandı. Sputnik V, etkinlik oranı %91,6 olarak bildirilmiştir. Rus aşısı, iki parçalı bir adenovirüs viral vektör aşısıdır. Adenovirüsler, soğuk algınlığı ve diğer hastalıklarla ilişkili bir virüs türüdür. Vücuttaki SARS-CoV-2 virüsünün başak proteinini üretmek için DNA talimatlarının dağıtım aracı olarak hizmet ederler. Daha sonra bu dikenli proteine ​​karşı antikor üretimini tetikleyerek bağışıklık sistemini potansiyel bir enfeksiyona hazırlar. İki dozun her birinde farklı tipte bir adenovirüs kullanır; ilk doz tip-26 (Ad26), ardından tip-5 (Ad5) ile güçlendirici doz. İki farklı tip kullanmanın amacı, vücudun ilk dozdan sonra adenovirüse karşı antikor geliştirme olasılığını azaltmaktır, bu da ikinci dozu etkisiz hale getirebilir.

Sputnik V Aşısının Yaygın Yan Etkileri Nelerdir?

Her aşıda olduğu gibi bu aşıda da bazı yan etkiler meydana gelebilir. Verilere göre en yaygın yan etkiler şunlardır:

  • Grip benzeri hastalık,
  • Baş ağrısı,
  • Yorgunluk,
  • Enjeksiyon bölgesi reaksiyonları.

Bu yan etkiler, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) tarafından belirtildiği üzere Pfizer, Moderna ve Johnson&Johnson COVID-19 aşılarına benzer yan etkilerdir. 

Ciddi yan etkiler oldukça nadirdir. Her aşıda olduğu gibi alerjisi olan kişilerin bu aşıyı olduktan sonra hastane ortamında 30 dakika beklemesi, oluşabilecek olumsuzluklara karşı tedbir amaçlıdır. 

Sputnik V Aşısı Etkili Midir?

Sputnik V aşısı, Johnson&Johnson ve AstraZeneca aşısı ile aynı grupta olan vektör aşılardandır. Sputnik V, %91.6 etkinlik oranına sahip iki parçalı bir adenovirüs viral vektör aşısıdır. En son verilen bilgiye göre etkinliği %97.6’dır. Ciddi koronavirüse karşı etkinliğinin %100 olduğu bildirilmiştir. Hem antikor oluşturma hem de hücresel immünite oluşturma bakımından etkili bir aşı olduğu bildirilmiştir.

Besin Alerjisi Olanlar Rus Aşısı Olabilir Mi?

Sputnik V aşısının Faz 3 çalışmalarında bildirilmiş bir alerji vakası yoktur. Diğer vektör aşılarında ürtiker tarzı reaksiyonlar görüldüğü için bu tarz bir reaksiyon bu aşıda da görülebilir. Aşının alerji riski ile ilgili herhangi bir veri olmamasına karşın alerjisi olan kişilerin aşı olduktan sonra 30 dakika hastane ortamında beklemesi yararlı olacaktır. Oluşabilecek olumsuz bir durumda hastane ortamında olmanız, acil müdahale almanızı sağlayacaktır. Aşı içinde bulunan herhangi bir maddeye alerjisi olan kişilerin bu aşıyı olmaması gerekir. 

Besin alerjisi olan kişilerin, Sputnik V aşısını yaptırmalarında bir sakınca olmadığı gibi Biontech ve Coronavac aşılarını yaptırmalarında da bir sakınca yoktur. 

Sonuç Olarak Besin Alerjisi Olanlar Rus Aşısı Olabilir:

  • Sputnik V aşısı, korona virüse karşı etkinliği kanıtlanmış, viral vektör bir aşıdır. 
  • Bu aşı, yakın zamanda ülkemizde de uygulanmaya başlanacaktır. 
  • Her aşıda olduğu gibi bu aşıda da bazı yan etkiler meydana gelebilir. 
  • Sputnik V aşısına karşı alerji gelişme riski oldukça düşüktür. 
  • Besin alerjisi olan kişiler, Sputnik V aşısını yaptırabilir. 
  • Alerjisi olan kişilerin, aşıdan sonra 30 dakika hastane ortamında beklemesinde fayda vardır.

Randevu ve Bilgi Formu