Besin alerjileri bebeklerde ve çocuklarda yaygın görülen alerjilerdendir. Bazı besinlere karşı olan alerjiler zamanla düzelme eğilimi gösterir. Bu nedenle bebeklerin ve çocukların uzun zamandır uzak durduğu alerjen besinleri yeniden diyetine eklemesi gerekir. Gıda alerjisi olan bebeğinize gıdaları nasıl yeniden vereceğinizle ilgili her zaman pek çok soru vardır. Bu yazımızda besin alerjisi diyet açma ile ilgili merak ettiklerinizi ve dikkat etmeniz gerekenleri sizler için yazdık. 

Besin Alerjisi Nedir?

Besin alerjisi, bağışıklık sisteminin bazı besinlerde bulunan proteinleri potansiyel olarak tehlikeli görmesi ve bu proteinlere saldırması sonucu meydana gelir. Bağışıklık sistemi, olası tehlike ile mücadele için antikor üretir, histamin gibi kimyasallar salgılar. Histamin, alerjik reaksiyon belirtilerinin ortaya çıkmasına neden olur. Besin alerjisi sıklıkla bebeklerde ve çocuklarda görülür. Ancak yetişkinlik döneminde de ortaya çıkabilir. Herhangi bir besin alerjisine neden olabilirken tüm besin alerjilerinin çoğundan genellikle şu gıdalar sorumludur: İnek sütü, yumurta, buğday, yer fıstığı, kabuklu ağaç yemişleri, balık, kabuklu deniz ürünleri, soya. 

Bebeğime Gıda Alerjenlerini Tekrar Vermek İçin Ne Kadar Beklemeliyim?

Bu soru alerjisi olan bebeklerin ebeveynlerinin aklına ilk gelen sorulardan biridir. Araştırmalar, bebeğinizden herhangi bir tepki almadan en az 6 ay beklemenin en iyisi olduğunu göstermektedir. Besin alerjileri genellikle küçük bebeklerimizin sindirim sistemini etkilediğinden, bu dönem onlara iyileşmeleri ve bağışıklık sistemlerinin olgunlaşması için zaman verir. Bebeğinizin sahip olduğu her gıda alerjisi, o gıdayı yeniden vermeye çalışmadan önce 6 aylık bir bekleme süresine ihtiyaç duyar. Soyayı 3 ay önce kesip süt ürünlerini 6 ay önce kestiyseniz önce süt ürünlerini deneyebilirsiniz. Ancak soyayı denemek için 3 ay daha beklemeniz gerekecek. Unutmayın, gıda alerjileri tamamen bağışıklık sistemi ile ilgilidir.

Doktorunuzun Onayıyla Diyet Açma Yapın

Çocuğunuzun diyet açma sürecini alerji uzmanının kontrolünde yürütmeniz gerekir. Alerji uzmanınız birtakım test ve tanı yöntemleriyle çocuğunuzun diyet açmaya uygun olup olmadığını belirleyecektir. Doktorunuzun onayı olmadan evde kendi başınıza kesinlikle alerjen besini bebeğinize verme denemeleri yapmamanız gerekir. Bazı şiddetli alerjiler için doktor onayı olmadan diyet açma son derece riskli olabilir. 

Besin Alerjenlerini Bebeğinize Doğrudan Tanıtın 

Anne tarafından alınan gıda alerjenleri her zaman anne sütüne geçmediğinden, alerjeni doğrudan bebeğinize vermek en iyisidir. Besin alerjisi olan çocuklarda diyet açma sürecinde merdiven sistemi olarak bilinen bir sistem geliştirilmiştir. Bu yöntemi kullanarak bebek, çeşitli ısı seviyelerinde pişirerek proteinin en parçalanmış hali ile diyetini açar. Örneğin, pişmiş bir çörek şeklinde süt ürünleri sunmak, süt ürünleri merdiveninin başlangıcı olacaktır. Herhangi bir reaksiyon oluşmadığında, bir pankek dener ve bebeğiniz yanıt vermeden inek sütü içebilecek hale gelene kadar “merdiveni” tırmanmaya devam edersiniz.

Bu “merdivendeki basamakların” her biri, proteinin yapısını veya boyutunu değiştirecek farklı bir ısı seviyesini temsil eder. Ne kadar fazla ısı dahil olursa, protein o kadar fazla parçalanır. Alerjenleri yeniden tanıtırken bebeğinizi yakından takip ettiğinizden emin olun. 

Ya Çocuğum Tekrar Tepki Verirse?

Diyet açma sürecinde çocuğunun tekrar alerjik belirtiler yaşaması ebeveynlerin düşündüğü en büyük problemlerinden biridir. Çocuğunuzun diyet açma sürecinde alerjik tepki vermesi olağanüstü bir durum değildir. Ancak bu tepkileri en aza indirmek için alerji uzmanınız ve alerji diyetisyeninizle ortak bir çalışma yürütmeniz riskleri minimuma indirecektir. 

Anne Sütü Yoluyla Diyet Açma

​Bebeğiniz doğrudan tanıtmak için çok küçükse, anne sütüyle diyet açma denemeniz gerekebilir. Bu süreç daha karmaşık olabilir çünkü alınan her protein her seferinde sütünüze geçmez. Bazı anneler, daha güvenli hissettikleri için anne sütlerini deneme konusunda kendilerini daha iyi hissederler. Ancak anne sütüyle diyet açma kesin sonuç vermeyebilir. Bu nedenle, alerjenleri tekrar diyetinize dahil etmeye ve gıda alerjisi olan bebeğinizi emzirmeye devam etmeye karar verirseniz, daha uzun bir süre denemeniz önerilir. IgE olmayan reaksiyonların oluşması 48 saate kadar sürebileceğinden, muhtemelen tetikleyici gıdalar ve/veya değiştirilmiş bir merdiven uygulaması için gün aşırı deneme yapmanız gerekir. Gıda alerjenini her gün bir porsiyona geri ekleyin ve değişiklikleri izleyin. Başka bir denemeye geçmeden önce bebeğin anne sütünüz yoluyla proteine ​​maruz kalma olasılığının yüksek olduğundan emin olmak için bunu en az 2 hafta yapın.

Diyet Açarken Nelere Dikkat Etmeliyim?

Bebeğinizin besin alerjisi olduğunu öğrendiniz ve uzun süren bir diyet sürecine girdiniz. Ancak diyet açma zamanı geldi. Bu durum ebeveynlerin çoğunda paniğe neden olabilir. Bebeğinin tekrar alerjik tepki vermesinden endişe duyan ebeveynler diyet açma ile ilgili gergin hissedebilir. Ancak alerji uzmanı ve beslenme uzmanı kontrolünde olan diyet açma süreci sizi korkutmasın. Öncelikle çocuğunuzun alerji uzmanı, çocuğunuzun diyet açmaya uygun olup olmadığını belirleyecektir. Daha sonra beslenme uzmanıyla birlikte diyet açma sürecinin detaylarını planlayabilirsiniz. Bebeğinize vereceğiniz gıdaların pişme şekli ve süresi ilk etapta önemlidir. Çocuğunuzun alerji diyetisyeni size örnek tarifler vererek bu süreci kolay bir şekilde yönetmenize yardımcı olacaktır.