Emzirme sonrası bebeğin ağzında köpük oluşursa panik yapmayın. Bebeklerde ağız köpürmesi olağanüstü bir durum değildir. Bebeğinizde dil ve yükleme hareketinin koordinasyon yeteneği tam olarak gelişmediği için köpürme olabilir. Bu yaz aylarında meydana gelirse, bebeğinizin yetersiz sıvı alımından kaynaklanıyor olabilir. 

Yenidoğan Tükürük Baloncukları

Bebeğinizi emzirirken anne sütü mideye iner ve tekrar yükselir, böylece yeni doğan bebeğinizin ağzında kabarcıklar oluşur. Ağzından çok fazla balon çıkan bebeği neredeyse dik bir şekilde emzirmeye çalışmalısınız. 3 aylık bir bebeğin ağzında kabarcıklar varsa, bu durum sindirim sisteminin gelişiminin belirtisidir. Bebeğinizin çene kası üçüncü ayda çalışmaya başlar ve bebeğiniz bu sebeple ellerini ısırmaya çalışır. 

Bebeklerde Ağız Köpürmesi

Küçük bebeklerde ağız köpüğü başka bir yaygın durumdur. Ağızda köpürme, tükürüğün aksine salgı şeklinde akması yerine ağız ve dudak çevresinde köpüklü tükürük birikmesi olarak görülür. Tükürük bezleri aktif hale gelip ağızda biriken tükürüğün farkına vardığında bebek bunu eğlenceye çevirebilir. Salgılarından baloncuklar çıkaran ve dudak hareketleriyle oynayan minikler ne yazık ki ailelerinin endişelenmesine neden olabiliyor. Bebeğinizin ağzından çıkan baloncuklar, çiğnemek ve köpürmek gibi sindirim sistemi gelişiminin bir parçası olabilir.

Köpürme nedenlerinden biri de reflü olabilir. Bebeğinizi aşırı besliyor olabilirsiniz, bu da reflü nedenidir. Bebeğinizde reflü varsa özel reflü yastıkları ile rahat uyuyabilir. Reflü belirtileri; sık kusma, uyku bozuklukları, aşırı gaz çıkarma, beslenme sorunları, inatçı öksürük gibi belirtilerdir. Bu belirtilerden bir ya da daha fazlası varsa bebeğinizde reflü olabilir.

Bebeğinde reflü olan ve emziren anneler, kafeinli içeceklerden ve sigaradan kaçınmalıdır. Ayrıca bebeğin beslendikten sonra bebeğinizi ağlama ve gülme gibi karın kaslarını çalıştıran ve hava yutmasına neden olan aktivitelerden uzak tutmanız yararlı olacaktır. 

Bebek uyurken ağızda köpük oluşmasının bir başka nedeni de epilepsi olabilir. Epilepsi en sık çocukluk döneminde, özellikle 0-1 yaş arası bebeklik döneminde ortaya çıkar. Bebeklerde epilepsi sanılanın aksine sadece vücutta kasılmalar ve çene kilitlenmesi gibi büyük nöbetlerle değil gözden kaçabilecek küçük nöbetlerle de gelişebilir:

  • Bebeklik döneminde kümeler halinde gelen nöbetler kol, bacak ve baş bölgesinde ani sıçrama ve kapanma ile gelişir.
  • Çocuklarda kasılmalar, atmalar, sabit gözler ve kusma ile gelişebilir. Vücudun bir tarafında kasılmalar veya vücudun bir tarafında anormal his ile de görülebilir.
  • Yoksunluk nöbetlerinde çocuk sadece 5-10 saniye dalar ve çevreye karşı duyarsızdır.

Frontal lob (beynin ön bölgesi) bölgesinde gece uykudan uyanmalarda sıklıkla nöbetler, kasılmalar ve anlamsız hareketler görülebilir. Bu genellikle uyku bozukluğu ile karıştırılır. 

Ani baş düşmeleri ve örtü şeklinde nöbetler görülebilir. 

Bazen sadece ani elektrik çarpması benzeri sıçramalar (miyokonik nöbetler) meydana gelebilir.

Tükürük kabarcıkları diş çıkarma belirtisi midir?

Bebeğinizin ağzını köpürtmesi, tükürük püskürtmesi, ağzını sakız gibi göstermesi ve sürekli salya akıtması gibi davranışları da diş çıkarma belirtileri olabilir.