Her ebeveyn, çocuğunun sağlıklı ve mutlu bir şekilde büyümesini sağlamak ister. Ancak ebeveynlik, bebekler için neyin iyi neyin iyi olmadığına dair çelişkili tavsiyelerle bunaltıcı olabilir. Bebeklerin yumurta yiyip yiyemeyecekleri ve ebeveynlerin onları tam yumurta ile beslemeye hangi yaşta başlamaları gerektiği konusunda pek çok soru ve yanlış anlama vardır. Yumurta, bir çocuğun sağlıklı gelişimi için gerekli besinlerin büyük bir katkısıdır. Sadece vitamin ve minerallerle dolu değil aynı zamanda iyi bir kaliteli protein, kolin ve esansiyel yağ asitleri kaynağıdır. Alerjik reaksiyon veya diğer hassasiyetleri dikkatle izlemeniz koşuluyla, bebeğinize ilk besinlerinden biri olarak yumurta vermeye başlayabilirsiniz.
Yumurtanın Çocuğunuzun Diyetindeki Faydaları
Yumurta yaygın olarak tüketilen ve ulaşılabilir bir besin kaynağıdır. 13 farklı vitamin ve mineral içeren besinlerle dolu yumurtalar, çocuğunuzun beslenme ihtiyaçlarına değerli bir katkı sağlayabilir.
Yumurtalar, diğer şeylerin yanı sıra sağlıklı beyin gelişimine katkıda bulunan bir besin olan kolin içerir. Araştırmalar, yumurta yiyen hamile ve emziren kadınların diyetlerinden yeterince kolin alma olasılığının daha yüksek olduğunu gösteriyor.
Yumurta iyot, demir, kaliteli protein, omega-3 yağı ve A, D, E ve B12 vitaminleri sağlar. Yüksek proteinli bir kahvaltı olarak yenildiğinde, bir çocuğun tokluk seviyelerini artırabilir ve gün boyu açlığını azaltabilir. Protein ve diğer temel besin maddelerinde yüksek olan yumurtalar, bir çocuğun büyümesini ve gelişimini desteklemeye yardımcı olur.
Yumurtanın Bebekler İçin Riskleri Nelerdir?
Bebeklerde alerjiye neden olan bazı yaygın besinler vardır. Bu besinler arasında yumurta da bulunur. Yumurta bazı bebeklerde alerjiye neden olabilir. Bu nedenle ebeveynler bebeklerine yumurta vermek konusu birtakım endişeler yaşarlar. Çocuğunuzun diyetine hayatının ilk yılında, iyi pişmiş bütün yumurtayı eklemeniz önerilir. Bu yönergeler, ailede yumurta alerjisi öyküsü olanlar veya egzaması olanlar gibi gıda alerjisi geliştirme riski yüksek olanlar da dahil olmak üzere tüm bebekler için aynıdır. Araştırmalar, yumurtaları ilk yıl içinde vermenin çocukların yumurtalara karşı tolerans geliştirmelerine yardımcı olduğunu ve alerji riskini azaltabileceğini göstermiştir. Yumurta ve diğer gıda alerjenlerinin geç verilmesinin, gıda alerjisi geliştirme şansını arttırdığı gösterilmiştir.
Alerjik Reaksiyon Veya Hassasiyet Belirtileri
Bebeğinizin yumurtaya alerjisi varsa; bebeğinizin bağışıklık sistemi yumurtada bulunan bazı proteinleri tehdit olarak görüp aşırı tepki verebilir. Bağışıklık sisteminin tepkisi bazı alerjik belirtilerin ortaya çıkmasına neden olur. Bu belirtiler şunları içerir:
- Kurdeşen, şişme, egzama veya kızarma,
- İshal, mide bulantısı, kusma veya ağrı,
- Ağız çevresinde kaşıntı,
- Hırıltı, burun akıntısı veya nefes almada zorluk,
- Hızlı kalp atışı, düşük tansiyon ve kalp sorunları.
Alerji belirtileri kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Bazı kişilerde belirtiler hafif olabilirken bazı kişilerde ise hayatı tehdit edecek kadar ciddi olabilir.
Yumurta alerjisi bebeklik döneminde sık görülmesiyle birlikte çocuğunuz büyüdükçe alerjisinin geçme olasılığı yüksektir.
Bebeklere Yumurta Nasıl Verilir?
Bebeğinizi yeni yiyeceklerle tanıştırırken, bunları yavaş yavaş ve birer birer eklemek her zaman iyi bir fikirdir. Bu şekilde, potansiyel reaksiyonları izleyebilir ve reaksiyona hangi yiyeceğin neden olduğu hakkında iyi bir fikir edinebilirsiniz. Yiyecekleri tanıtmanın bir yolu, dört günlük beklemedir. Bunu yapmak için, çocuğunuzu ilk gün yumurta ile tanıştırın. Ardından diyetlerine yeni bir şey eklemeden önce dört gün bekleyin. Herhangi bir alerjik reaksiyon veya başka bir hassasiyet fark ederseniz, çocuğunuzun çocuk doktoruna başvurun.
Yumurtaları bebeğe servis ederken, yumurtanın tüm parçalarının tamamen pişirildiğinden emin olun, çünkü yumurtalar, bağırsak sisteminde gıda kaynaklı hastalığa neden olabilen yaygın bir bakteri olan Salmonella içerebilir. Asla çatlamış veya kirli yumurta kullanmayın, bu gıda kaynaklı hastalık riskini artırabilir.
Bebekler ve Küçük Çocuklar Her Gün Yumurta Yiyebilir Mi?
Evet, çocukların her gün yumurta yemelerinde bir sakınca yoktur. Yumurtalar besleyici ve çok yönlüdür ve genellikle uygun fiyatlı ve erişilebilirdir. Bazı durumlarda, her gün aynı şekilde hazırlanan yumurtaları tekrar tekrar yemek, çocuğun yiyeceklerden bıkmasına ve potansiyel olarak yiyeceği reddetmesine neden olabilir. Tat yorgunluğunu önlemeye yardımcı olmak için, yumurtaları çeşitli şekillerde vermeyi deneyin ve her zaman olduğu gibi, dengeli beslenme ve gıda ile sağlıklı bir ilişki sağlamak için çeşitli bir diyet sunun.
Bebeğimde Yumurta Alerjisi Olursa Ne Yapabilirim?
Bebeğinizde yumurtaya karşı alerjik bir reaksiyon gelişebilir. Bu nedenle bebeğinizdeki alerjinin nedenini anlamak için besinleri tek tek ve araya zaman koyarak vermeniz yararlı olacaktır. Bebeğinizde yumurta yedikten sonra alerji belirtileri meydana geliyorsa (egzama, kurdeşen, hırıltı, burun akıntısı) vakit kaybetmeden bir alerji uzmanına gitmeniz gerekir. Çocuk alerji uzmanları, bebeğinizde yumurta alerjisi olup olmadığını kesin olarak belirleyebilecek en yetkili doktorlardır. Doktorunuz bebeğinizde yumurta alerjisi olup olmadığını belirlemek için bazı testler yapabilir. Bebeğinizde yumurta alerjisi varsa dikkatli olmanız gerekir. Çünkü yumurta gizli bir bileşendir ve pek çok besinde bulunur. Bu nedenle bebeğinizin tükettiği gıdalara son derece önem vermeniz gerekir.
Sonuç Olarak:
Yumurtalar, çocuğunuzun gelişiminin ayrılmaz bir parçası olan harika bir protein ve diğer besin kaynağıdır. Bu nedenle, geçmişte söylenenlere rağmen, yumurta alerjisi veya hassasiyeti geliştirme korkusuyla bebeğinize yumurta vermeyi geciktirmek için hiçbir neden yoktur. 6 aydan sonra, bebeğinize katı yiyecekler vermeye başladığınız sıralarda yumurta vermeye başlayabilirsiniz. Bebeğinize verdiğiniz yumurtanın iyi pişmiş olduğundan emin olun. Çocuğunuzda yumurta yedikten sonra herhangi bir alerjik reaksiyon belirtisi meydana gelirse vakit kaybetmeden bir alerji uzmanı ile iletişime geçmeniz gerekir.