Üst solunum yolu enfeksiyonu, burnu, boğazı ve sinüsleri etkileyebilen viral bir enfeksiyondur. Son derece yaygındır ve bu duruma sebep olan çok sayıda virüs vardır. Küçük çocuklar bu virüslerde daha duyarlıdırlar ve yılda birkaç kez üst solunum yolu enfeksiyonu geçirebilirler. Bu sıklık çocuk büyüdükçe düşme eğilimi gösterir. 

Üst Solunum Yolu Enfeksiyonun Belirtileri Nelerdir?

Belirtiler çocuktan çocuğa değişiklik gösterebilir ve bazı durumlarda şiddetli olabilir. Üst solunum yolu enfeksiyonlarının tipik belirtileri şunlardır: 

  • Tıkalı burun veya burun akıntısı,
  • Öksürük,
  • Boğaz ağrısı,
  • Bir sıcaklık,
  • İştah azalması,
  • Normalden daha az enerji.

Belirtiler genellikle burundan gelen berrak mukus ile başlar. Daha sonra bu mukus kalınlaşır ve sarı-yeşil bir renge bürünür. Tıkalı burun nedeniyle çocuğunuz uyku problemleri yaşayabilir. Belirtiler genellikle birkaç gün sürer ve daha sonra iyileşmeye başlar. Öksürük, ortadan kaybolan son belirti olur genellikle ve iki ile üç hafta devam edebilir. 

Çocuğum Tedavi Olmazsa Ne Olur?

Üst solunum yolu için özel bir tedavi gerekmez ancak enfeksiyonu azaltmak için yapılabilecek birtakım şeyler vardır. Çocuğunuzun ateşi varsa, ateş düşürücü ilaçlar verilebilir ve ateşi takip etmeniz önemlidir. Bazı ağrı kesiciler de belirtilerin hafiflemesine yardımcı olabilir. Antibiyotikler üst solunum yolu enfeksiyonlarının tedavisine yardımcı olmaz. Çocuğunuzun belirtileri şiddetliyse bir çocuk doktoruna başvurmanız gerekir. Doktorunuz, çocuğunuzun mevcut belirtilerine, genel sağlık durumuna göre uygun tedavi yöntemlerini önerecektir. Eczacınıza ya da doktorunuza danışmadan çocuğunuza ilaç vermemeye çalışın. 

Çocuğumda Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu Varsa Ne Yapmalıyım?

Çocuğunuza bol sıvı verin ve çocuğunuzun bol bol dinlenmesini sağlayın.

Burun tıkanıklığını hafifletmek için tuzlu burun spreylerini deneyin. Hangi burun spreyini kullanmanız gerektiği konusunda doktorunuza danışabilirsiniz.

Çocuğunuzu tütün dumanından uzak tutun. Duman, burun ve boğazdaki tahrişini daha da kötüleştirecektir.

Soğuk algınlığı veya grip olan 18 yaşında veya daha küçük bir çocuğa asla aspirin vermeyin. 

Doktorunuza danışmadan çocuğunuza ilaç vermeyin. Bazı yaygın kullanılan ilaçlar birtakım olumsuz durumları da beraberinde getirebilir. 

Nefes almayı kolaylaştırmak için geceleri çocuğunuzun odasında serin sisli bir nemlendirici kullanın.

Ne Zaman Doktora Götürmeliyim?

Çocukların çoğu, üst solunum yolu enfeksiyonlarını kendi kendine atlatır ve ilaç tedavisine ihtiyaç duymayabilir. Ancak bazı çocuklarda ise belirtiler daha şiddetli olabilir ve uzun süre devam edebilir. Aşağıdaki belirtiler çocuğunuzda mevcutsa bir doktorla görüşmeniz yararlı olacaktır: 

  • Çocuğunuzun beş günde fazla süren ateşi varsa, 
  • Nefes almakta güçlük çekiyorsa,
  • Çok uyuşuk ve sinirliyse,
  • Beslenmeyi reddediyorsa ve yeterince sıvı almıyorsa,
  • Üç aylıktan küçükse ve 38 derecenin üzerinde ateşi varsa mutlaka tıbbi yardım almanız gerekir. 

Çocuğumun Üst Solunum yolu Enfeksiyonu Geçirmesini Nasıl Önleyebilirim?

Dikkat edeceğiniz birtakım durumlarla çocuğunuzun üst solunum enfeksiyonu geçirme riskini azaltabilirsiniz. 

Çocuğunuzu, üst solunum yolu enfeksiyonu olan diğer çocuklardan ve kişilerden uzak tutmaya çalışın. 

Çocuklara ellerini sık sık yıkamayı öğretin. Yemekten önce ve tuvaleti kullandıktan, hayvanlarla oynadıktan, öksürdükten veya hapşırdıktan sonra ellerini yıkamasını sağlayın. Sabun ve suyun bulunmadığı zamanlar için alkol bazlı bir el jeli taşıyın. Jel en az %60 alkol içermelidir.

Çocuklara gözlerine, burunlarına ve ağızlarına dokunmamalarını hatırlatın.

Özellikle birkaç çocuk birlikte oynuyorsa, oyuncakların ve oyun alanlarının uygun şekilde temizlendiğinden emin olun.