Suçiçeği, varicella zoster adlı bir virüsün neden olduğu oldukça bulaşıcı bir hastalıktır. Suçiçeğine karşı koruyucu aşı 1995 yılında bulunmadan önce, 9 yaşından önce hemen hemen tüm çocukları etkileyen çocukluk çağının en yaygın hastalıklarından biriydi. Suçiçeği, ateşe ve vücudun her yerinde benekli kaşıntılı kızarıklığa neden olan viral bir enfeksiyondur.

Suçiçeği Belirtileri Nelerdir?

Genellikle ateş, baş ağrısı, boğaz ağrısı veya mide ağrısı ile klasik döküntü olmadan başlar. Bu semptomlar birkaç gün sürebilir ve ateş 38.3°–38.8°C aralığındadır. Kırmızı, kaşıntılı deri döküntüsü genellikle karında, sırtta ve yüzde başlar. Daha sonra kafa derisi, ağız, kollar, bacaklar ve cinsel organlar dahil olmak üzere vücudun hemen her yerine yayılır. Döküntü, sivilce veya böcek ısırığı gibi görünen çok sayıda küçük kırmızı yumru ile başlar. 2 ila 4 gün arasında dalgalar halinde ortaya çıkar, daha sonra sıvı ile dolu ince duvarlı kabarcıklara dönüşür. Kabarcık duvarları kırılır ve sonunda kabuklanarak kuru, kahverengi kabuklara dönüşen açık yaralar bırakır.

Döküntünün üç aşaması da (kırmızı şişlikler, kabarcıklar ve kabuklar) vücutta aynı anda görülür. Zayıf bağışıklık sistemi veya egzama gibi cilt bozuklukları olan çocuklarda döküntü daha geniş yayılabilir veya daha şiddetli olabilir.

Suçiçeğine Ne Sebep Olur?

Varicella-zoster virüsünden (VZV) kaynaklanır. Bu virüs ayrıca yaşamın ilerleyen dönemlerinde zona (herpes zoster) adı verilen ağrılı bir deri döküntüsüne neden olabilir. Birisi suçiçeği geçirdikten sonra, virüs hayatının geri kalanında sinir sisteminde uykuda kalır. Virüs daha sonra zona olarak yeniden etkinleşebilir. Suçiçeği aşısı olan çocukların yaşlandıklarında zona geliştirme olasılığı çok daha düşüktür.

Suçiçeği Bulaşıcı Mı?

Çok bulaşıcıdır. Kardeşi enfekte olan çocukların çoğu, ilk çocuktan yaklaşık 2 hafta sonra semptomlar göstererek hastalığı da alırlar. Su çiçeği olan biri virüsü şu yollarla yayabilir:

Öksürme veya hapşırma yoluyla havadaki damlacıklar yoluyla,

Mukuslarında, tükürüklerinde veya kabarcıklardan gelen sıvıda.

Döküntünün başlamasından yaklaşık 2 gün öncesinden tüm kabarcıklar kabuklanana kadar bulaşıcıdır.

Suçiçeği çok bulaşıcı olduğu için, suçiçeği olan bir çocuk, döküntü geçene ve tüm kabarcıklar kuruyana kadar evde kalmalı ve istirahat etmelidir. Bu belirtilerin geçmesi genellikle yaklaşık 1 hafta sürer. 

Suçiçeği Önlenebilir Mi?

Evet önlenebilir. Aşı olan çoğu insan suçiçeği olmaz, olursa da belirtiler çok daha hafif olur.

Suçiçeğinin Teşhisi ve Tedavisi

Belirtilerin genel görünümüne bakarak suçiçeği teşhis edilebilir. Çocuğunuzun doktoru gerekli görmesi halinde birtakım testler yapabilir. 

Bir virüs suçiçeğine neden olur, bu nedenle antibiyotikler suçiçeğinin tedavisinde kullanılmaz. Ancak bakteriler yaralara bulaşırsa antibiyotik gerekebilir. Komplikasyon riski taşıyan suçiçeği olan kişiler için bir antiviral ilaç reçete edilebilir. Bu ilaçlar, çocuğun yaşı ve sağlığı, enfeksiyonun kapsamı ve tedavinin zamanlamasına bağlı olarak belirlenir. 

Çocuğumun Daha İyi Hissetmesi İçin Ne Yapabilirim?

Suçiçeği kaşıntısını ve rahatsızlığını gidermek için şunları yapabilirsiniz:

İlk birkaç gün her 3-4 saatte bir soğuk ıslak kompresler kullanın veya ılık suda banyo yapın. 

Vücudu ovalamadan kurulayın.

Kaşıntılı bölgelere doktorunuzun da önerdiği bir losyon sürün.

Uyku sırasında çocuğunuzun kaşınmasını ve kaşınan yerlerin çizilmesini önlemek için çocuğunuzun ellerine eldiven takın.

Çocuğunuzun tırnaklarını kısa ve temiz tutun.