Ortalama bir okul öncesi çocuğu yılda en az altı kez nezle olur. Bazen, özellikle kışın, çocuğunuzun haftalarca hasta olduğu, bir soğuk algınlığını zar zor atlattığı ve başka bir soğuk algınlığı geçirmediği görünebilir. Küçük çocuklar, soğuk algınlığına neden olan birçok virüse karşı bağışıklık kazanma şansları olmadığı için çok fazla soğuk algınlığına yakalanırlar. Çocuğunuz büyüdükçe, yavaş yavaş bağışıklık kazanacak ve daha az soğuk algınlığına yakalanacaktır.

Soğuk Algınlığı Nedenleri

Çoğu soğuk algınlığına virüsler neden olur. Aslında, soğuk algınlığına neden olabilecek 200’den fazla virüs türü vardır. Soğuk algınlığına neden olan virüsler hapşırma, öksürme ve el teması ile bulaşır. Soğuk havalar soğuk algınlığına neden olmaz, ancak soğuk algınlığı kış aylarında daha sık görülür. Bunun nedeni ise:

İnsanlar içeride kaldıkları için birbirleriyle daha yakın temas halindedirler.

Soğuk virüsler, soğuk ve kuru ortamlarda havada ve yüzeylerde daha uzun süre kalır.

Vücudunuzun soğuk virüslerle savaşma yeteneği daha düşük sıcaklıklarda azalır.

Soğuk Algınlığı Belirtileri

Belirtiler çocuktan çocuğa ve hastalıktan hastalığa değişir. Soğuk algınlığının tipik belirtileri şunlardır: 

  • Tıkalı burun veya burun akıntısı,
  • Hapşırma,
  • Boğaz ağrısı,
  • Öksürük,
  • Baş ağrısı,
  • Kırmızı gözler,
  • Şişmiş lenf bezleri,
  • Bazen ateş.

Çocuğunuz genellikle iştahını kaybeder ve hatta hasta hissedebilir veya kusabilir. Soğuk algınlığı belirtileri genellikle birkaç günden bir haftaya kadar veya daha fazla sürer. Çocuğunuz genellikle herhangi bir sorun yaşamadan tamamen iyileşir.

Çok nadiren kulak enfeksiyonu, larenjit veya krup gibi komplikasyonlar veya bronşiolit veya pnömoni gibi alt solunum yolu enfeksiyonları vardır. Bunlar, komplike olmayan soğuk algınlığına kıyasla nispeten nadir görülen hastalıklardır.

Bazen soğuk algınlığı ve grip belirtilerini birbirinden ayırmak zordur. İnsanlar grip olduklarını söylediğinde, genellikle gerçekten nezle olurlar. Grip olan kişilerde daha fazla kas ağrısı ve titreme olabilir.

Çocuğumu Doktora Götürmeli Miyim?

Hemen hemen tüm soğuk algınlığı kendi kendine iyileşir. Ancak çocuğunuzda aşağıdaki belirtilerden bir veya daha fazlası varsa, çocuğunuzun doktoru ile görüşmeniz yararlı olacaktır:

  • Sık sık kusuyorsa,
  • Sıvı tüketmiyorsa,
  • Alışılmadık derecede yorgun ve uykuluysa,
  • 48 saat içinde düzelmeyen ateşi varsa
  • İki haftadan fazla süren bir öksürüğü varsa,
  • Gürültülü solunumu veya hırıltısı varsa.

Soğuk Algınlığı Teşhisi

Soğuk algınlığı olan çoğu çocuğun herhangi bir teste ihtiyacı yoktur. Bazen doktorunuz diğer koşulları ekarte etmek için testler yapabilir. Çok nadiren doktorunuz kan testi veya boğaz veya burun sürüntüsü isteyebilir veya idrar örneği alabilir. Nadiren doktorunuz göğüs röntgeni isteyebilir.

Soğuk algınlığının tedavisi de yoktur. Ancak doktorunuz çocuğunuzun belirtilerini tedavi etmek ve çocuğunuzu rahatlatmak için bazı ilaçlar reçete edebilir. ,

Çocuğunuzun ateşi varsa ve ağrısı veya rahatsızlığı varsa, önerilen doz ve sıklıkta ona parasetamol vermeniz gerekebilir.

Soğuk Algınlığının Önlenmesi

Çocukların üşümesini engelleyemezsiniz. Ancak çocuğunuzun soğuk algınlığı veya soğuk algınlığı geçirme olasılığını azaltmak için sizin ve çocuğunuzun yapabileceği bazı basit şeyler vardır:

Hapşırdıktan, öksürdükten ve burnunuzu sildikten sonra ve yemek yemeden önce ellerinizi ılık sabunlu suyla yıkayın.

Elinize mikrop bulaşmasını önlemek için dirseğinize doğru öksürün.

Soğuk algınlığı olan kişilerle içecek şişeleri, bardaklar ve mutfak eşyaları paylaşmayın.

C vitamini ve ekinezya gibi takviyeler çocukların soğuk algınlığına yakalanmasını engellemez. Çocuğunuz soğuk algınlığı geçirdikten sonra bu tedavileri almaya başlarsa, C vitamini veya ekinezyanın çocuklarda soğuk algınlığının ne kadar süreceği veya ne kadar kötü olduğu üzerinde herhangi bir etkisi olduğuna dair bir kanıt yoktur. Ancak devam eden C vitamini kullanımı çocuklarda soğuk algınlığının süresini ve şiddetini azaltabilir.