Genellikle pembe göz olarak adlandırılan göz enfeksiyonu (konjonktivit) küçük çocuklarda yaygındır ve genellikle bulaşıcıdır. Pembe göz, konjonktiva, gözün beyaz kısmı ve iç göz kapaklarının iltihaplanmasıdır. Küçük bir enfeksiyondur ve kötü görünse de genellikle ciddi değildir. Yine de, çocuğunuz pembe göz belirtileri gösteriyorsa, bir doktora görünmeniz önemlidir. Bazı pembe göz türleri kendi kendine geçer, ancak bazılarının tedaviye ihtiyacı vardır.

Konjonktivit Nedenleri

Enfeksiyöz pembe göze (başkalarına yayılabilen tür), soğuk algınlığı ve diğer enfeksiyonlardan sorumlu birçok bakteri ve virüs neden olabilir; kulak enfeksiyonları, sinüs enfeksiyonları ve boğaz ağrısı dahil. Bazı pembe göz türleri bulaşıcı değildir, örneğin:

Saman nezlesi gibi diğer alerjik rahatsızlıkları olan çocuklarda daha sık görülen alerjik konjonktivit bulaşıcı değildir. Alerjik konjonktivit tetikleyicileri arasında; çimen, yakupotu poleni, hayvan tüyü ve toz akarları bulunur.

Hava kirliliği veya havuzlardaki klor gibi gözleri tahriş eden herhangi bir şeyin neden olduğu tahriş edici konjonktivit de bulaşıcı değildir. 

Yenidoğanlarda Pembe Göz

Yenidoğanlar pembe göz riski altındadır ve tedavi edilmezse ciddi sağlık komplikasyonları oluşabilir. Hamile bir kadının cinsel yolla bulaşan bir hastalığı varsa, doğum sırasında bakteri veya virüs doğum kanalından bebeğin gözlerine geçerek pembe göze neden olabilir. Bunu önlemek için doktorlar doğumdan hemen sonra tüm bebeklere antibiyotik merhem veya göz damlası verir. Bazen bu tedavi, genellikle kendi kendine iyileşen hafif bir kimyasal konjonktivite neden olur. 

Pembe Göz Belirtileri Nelerdir?

Pembe göze adını veren belirgin kırmızı veya pembe rengin yanı sıra göz rahatsızlığı yaygın bir semptomdur. Çocuklar gözünde kum varmış gibi hissettiğini söyleyebilir. Çoğu zaman, gözden bir miktar akıntı ve konjonktivada ağrı ve şişlik olur. Bazı çocukların şişmiş göz kapakları veya parlak ışığa duyarlılığı vardır. Bu durum bir veya iki gözü etkileyebilir.

Alerjik konjonktivit vakalarında kaşıntı ve gözlerde sulanma sık görülen semptomlardır.

Pembe Göz Bulaşıcı Mı?

Konjonktivite bakteri veya virüs neden oluyorsa bulaşıcıdır. Bakterilerin neden olduğu pembe göz, semptomlar ortaya çıkar çıkmaz ve gözden akıntı olduğu sürece veya antibiyotik başlandıktan 24 saat sonrasına kadar başkalarına yayılabilir.

Bir virüsün neden olduğu pembe göz, genellikle belirtiler ortaya çıkmadan önce bulaşıcıdır ve semptomlar sürdüğü sürece kalabilir.

Alerjik konjonktivit ve tahriş edici konjonktivit bulaşıcı değildir.

Bir çocuk, enfekte olmuş bir kişiye veya kullanılmış bir doku gibi enfekte bir kişinin dokunduğu bir şeye dokunarak pembe göz alabilir. Yaz aylarında, çocuklar kirli suda yüzdüğünde veya kirli havluları paylaştığında pembe göz yayılabilir. Ayrıca öksürme ve hapşırma yoluyla da yayılabilir.

Pembe Göz Nasıl Teşhis Edilir?

Çocuğunuzun pembe gözü olduğunu düşünüyorsanız, buna neyin sebep olduğunu ve nasıl tedavi edileceğini öğrenmek için bir çocuk doktoruna görünmeniz önemlidir. Diğer ciddi göz rahatsızlıkları da benzer semptomlara sahip olabilir, bu nedenle şiddetli ağrı, görme değişiklikleri, göz çevresinde şişlik veya ışığa duyarlılık şikayeti olan bir çocuk, muayene edilmelidir. Doktorunuz, çocuğunuzda bu duruma neyin sebep olduğunu, çocuğunuzun mevcut durumuna uygun yöntemlerle teşhis edecektir. 

Konjonktivit Nasıl Tedavi Edilir?

Bir virüsün neden olduğu pembe göz genellikle herhangi bir tedavi olmaksızın geçer. Bakterilerin neden olduğu pembe göz, antibiyotik göz damlası veya merhem ile tedavi edilir.

Çocuğunuzda alerjik konjonktivit varsa, alerji uzmanınız hap, sıvı veya göz damlası şeklinde anti-alerji ilaçları reçete edebilir.

Konjonktivit Önlenebilir Mi?

Bulaşıcı konjonktivit oldukça bulaşıcıdır, bu nedenle çocuklara ellerini iyi ve sık sık ılık su ve sabunla yıkamayı öğretin. Ayrıca çocuğunuz diğer insanlarla göz damlası, mendil, el bezi, havlu veya yastık kılıfını paylaşmamalıdırlar.

Çocuğunuzun alerjik konjonktivit eğilimli olduğunu biliyorsanız, polenlerin yoğun olduğu günlerde pencereleri ve kapıları kapalı tutun ve alerji tetikleyicilerini sınırlamak için sık sık toz ve vakum yapın. Tahriş edici konjonktivit ancak tahriş edici nedenlerden kaçınılarak önlenebilir.

Çocuğunuzda ateşle birlikte göz kapaklarında ve göz çevresinde şişlik, kızarıklık ve hassasiyet arttıysa doktorunuzu arayın. Bu semptomlar, enfeksiyonun konjonktivanın ötesine yayılmaya başladığı ve daha fazla tedaviye ihtiyaç duyacağı anlamına gelebilir.