Soğuk algınlığı, bebeğinizin veya çocuğunuzun, burun ve boğazının viral bir enfeksiyondur. Soğuk algınlığının ana göstergeleri burun akıntısı ve tıkanıklığıdır. Bebekler, kısmen diğer büyük çocukların yanında oldukları için özellikle soğuk algınlığına karşı daha hassastırlar. Ayrıca, birçok yaygın enfeksiyona karşı henüz bağışıklık geliştirmemişlerdir; yaşamın ilk yılında çoğu bebek soğuk algınlığına yakalanır. Bebeklerde soğuk algınlığı tedavisi, sıvı sağlamak, havayı nemli tutmak ve burun kanallarını açık tutmalarına yardımcı olmak gibi semptomlarını hafifletmeyi içerir. Çok küçük bebekler, soğuk algınlığının ilk belirtisinde krup, zatürre veya daha ciddi hastalıkların olmadığından emin olmak için mutlaka bir doktora görünmelidir.

Bebeklerde ve Çocuklarda Soğuk Algınlığının Belirtileri

Soğuk algınlığının birden fazla belirtisi vardır ve çocuğunuzda bu belirtilerin şiddeti değişiklik gösterebilir. Tipik belirtiler şunları içerir: 

  • Burun tıkanıklığı veya burun akıntısı,
  • İlk başta berrak olabilen ancak kalınlaşabilen, sarı veya yeşile dönüşebilen burun akıntısı,
  • Ateş,
  • Hapşırma,
  • Öksürme,
  • İştah azalması,
  • Sinirlilik,
  • Uyumakta zorluk,
  • Burun tıkanıklığı nedeniyle emzirme veya biberon alma sorunu.

Çocuğumda Belirtiler Var Ne Zaman Doktora Götürmeliyim?

Bebeğinizin bağışıklık sisteminin olgunlaşması için zamana ihtiyacı olacaktır. Bebeğiniz komplikasyonsuz nezleyse, 10 ila 14 gün içinde düzelmelidir. Bebeğiniz 3 aylıktan daha küçükse belirtiler başlar başlamaz doktora başvurun. Yenidoğan bebeğinizde ateş varsa daha ciddi bir hastalığı olmadığından emin olmak için mutlaka doktora görünün. Çoğu soğuk algınlığı sadece rahatsız edici ve geçici bir durumdur ancak çocuğunuzun belirtilerini dikkatli bir şekilde izlemeniz yararlı olacaktır.

Bebeğiniz 3 aylık veya daha büyükse ve şu durumları yaşıyorsa mutlaka doktorunuza danışın: 

  • Her zamanki kadar çok bezini ıslatmıyorsa, 
  • 38 dereceden daha yüksek ateş varsa, 
  • Kulak ağrısı var gibiyse ve alışılmadık derecede sinirliyse,
  • Kırmızı gözleri varsa, sarı veya yeşilimsi göz akıntısı varsa,
  • Nefes almakta zorlanıyorsa,
  • Kalıcı öksürük varsa,
  • Birkaç gün boyunca kalın, yeşil burun akıntısı varsa,
  • Olağandışı veya endişe verici bir ağlama gibi sizi endişelendiren başka belirtiler varsa.

Bebeğiniz aşağıdaki durumlara sahipse hemen tıbbi yardım alın:

Emzirmeyi veya sıvıları reddediyorsa,

Kusmaya veya cilt renginde değişikliklere neden olacak kadar sert öksürüğü varsa,

Kanlı balgamlı öksürüğü varsa,

Nefes almakta güçlük çekiyor veya dudakların çevresi mavimsi renkte ise hemen tıbbi yardım almanız gerekir. 

Bebeklerde ve Çocuklarda Soğuk Algınlığı Nedenleri 

Soğuk algınlığı, 100’den fazla virüsten birinin neden olabileceği burun ve boğaz enfeksiyonudur (üst solunum yolu enfeksiyonu). Rinovirüsler ise bu duruma neden olan yaygın virüslerdir. 

Bir virüs bulaştığında, bebeğiniz genellikle o virüse karşı bağışıklık kazanır. Ancak çok sayıda virüs soğuk algınlığına neden olduğu için bebeğiniz yılda birkaç kez ve yaşamı boyunca çok sayıda soğuk algınlığına yakalanabilir. Ayrıca, bazı virüsler kalıcı bağışıklık üretmezler.

Soğuk algınlığı virüsü bebeğinizin ağzına, burnuna veya gözlerine girer. Bebeğinize şu yollarla virüs bulaşabilir:

Hava: Hasta biri öksürdüğünde, hapşırdığında veya konuştuğunda virüsü doğrudan bebeğinize yayabilir.

Doğrudan iletişim: Bebeğinizin eline dokunan soğuk algınlığı olan biri, gözlerine, burnuna veya ağzına dokunduktan sonra enfekte olabilen soğuk virüsü bebeğinize yayabilir.

Kirlenmiş yüzeyler: Bazı virüsler yüzeylerde iki saat veya daha uzun süre yaşar. Bebeğiniz oyuncak gibi kontamine bir yüzeye dokunarak virüs kapabilir.

Risk faktörleri

Birkaç faktör, bebeklerin soğuk algınlığı riskini artırabilir. Bu faktörler şunlardır: 

Olgunlaşmamış bağışıklık sistemleri: Bebekler, doğası gereği soğuk algınlığı riski altındadır, çünkü onlara neden olan virüslerin çoğuna henüz maruz kalmamış veya bunlara karşı direnç geliştirmemiştir.

Diğer çocuklara maruz kalma: Bebekler, ellerini her zaman yıkamayan, öksürük ve hapşırıklarını örtmeyen diğer çocuklarla vakit geçirirse bu durum da bebeğinizin üşütme riskini artırır.

Soğuk Algınlığının Yol Açabileceği Durumlar 

Akut kulak enfeksiyonu (otitis media): Bu durum, soğuk algınlığının en yaygın komplikasyonudur. Kulak enfeksiyonları, kulak zarının arkasındaki boşluğa bakteri veya virüsler girdiğinde meydana gelir.

Hırıltı: Çocuğunuzun astımı olmasa bile soğuk algınlığı hırıltıyı tetikleyebilir. Çocuğunuzun astımı varsa, soğuk algınlığı onu daha da kötüleştirebilir.

Sinüzit: İyileşmeyen bir soğuk algınlığı sinüslerde (sinüzit) ikincil bir enfeksiyona yol açabilir.

Diğer ikincil enfeksiyonlar: Bunlara pnömoni, bronşiolit ve krup dahildir. Bu tür enfeksiyonlar bir doktor tarafından değerlendirilmeyi gerektirir.

Soğuk Algınlığını Önleme Yolları

Soğuk algınlığına karşı en iyi savunma sağduyu ve sık sık el yıkamadır.

Bebeğinizi hasta olan herkesten uzak tutun. Yeni doğmuş bir bebeğiniz varsa, hasta olan hiç kimsenin ziyaretine izin vermeyin. Mümkünse, yeni doğan bebeğinizle toplu taşıma araçlarından ve toplu toplantılardan kaçının.

Bebeğinizi beslemeden veya bebeğinize dokunmadan önce ellerinizi yıkayın. Sabun ve su bulunmadığında, alkol içeren el bezleri veya jeller kullanın.

Bebeğinizin oyuncaklarını ve emziklerini sık sık temizleyin.

Basit önleyici tedbirler, soğuk algınlığını uzak tutmaya yardımcı olabilir.

Randevu ve Bilgi Formu